Зеленски: Доставката на изтребители F-16 е сигнал, че Русия ще загуби

САЩ огласиха продажбата на Украйна на ракети "земя-въздух" за $285 млн.
Обновена: 25 май 2023 13:08 | 25 май 2023 07:03, Елка Василева
310
Зеленски: Доставката на изтребители F-16 е сигнал, че Русия ще загуби
Снимка: архив, БГНЕС

Доставката на изтребители F-16 за Украйна ще бъде сигнал, че Русия ще загуби от агресията си и колкото по-бързо се осъществи едно решение за самолетите, толкова по-добре, заяви снощи украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от Ройтерс.

Още по темата
"Още първият украински F-16 ще бъде един от най-силните сигнали от света, че Русия само ще загуби от агресията си. Тя ще става по-слаба и още по-изолирана", каза Зеленски в традиционното си вечерно видеообръщение, цитиран от агенция Укринформ.

"Главното е бързината при обучението и снабдяването, т. е. времето, което ще мине от вземането на решенията до реалната защита на нашето небе", подчерта той.

Зеленски отбеляза, че вчера се е състояла първата му среща с началник-щабовете след всички важни посещения, срещи и решения в областта на отбраната, по които Украйна работи от дълго време с партньорите си, най-вече във връзка с коалицията за осигуряване на изтребители за Украйна.

"Правим всичко възможно да намалим времето до резултата, да видим нови и мощни самолети с украински пилоти в украинското небе", заяви той.

Междувременно САЩ огласиха продажбата на Украйна на ракети "земя-въздух" NASAMS на стойност около 285 милиона долара, с които ще се подсили противовъздушната й отбрана от Русия, предаде Франс прес.

"Украйна има спешна нужда да увеличи отбранителните си способности срещу ракетните удари на руската авиация", посочи в комюнике американската Агенция за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността (DSCA).

Държавният департамент на САЩ е одобрил продажбата и сега се очаква тя да получи "зелена светлина" от американския Конгрес.

Противовъздушната отбрана се оказа ключов фактор в конфликта при масирания ракетен обстрел от страна на Русия. Продажбата на системите NASAMS е осъществява успоредно с предоставянето на военна помощ за милиарди долари от САЩ на Украйна от началото на руската инвазия на 24 февруари 2022 г., отбелязва АФП.
(БТА, Десислава Иванова)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


310
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
8
 
! Отговори
мдааа преди 11 месеца
Ако ги дадат и кога ги дадат, а те ще са кат нашите....на хартийка!!! А и до тогава укрия ще се спихнала до полска граница със столица Лвов!!!
34
2
 
12
 
! Отговори
Петров преди 11 месеца
Били светнали Залужни руснаците ама нашите медии си траят. По заповед на американ ембаси.
33
2
 
13
 
! Отговори
Б,Б преди 11 месеца
Има сигнали че тези Ф16 с украински пилоти ще излитат от България.Така са наредили от Пентагон.Зеленият Чорап пази това в тайна.Ако е верно купувайте натовски каски,те били много здрави.
32
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Тя Русия все губи, но да свирим фактите. От края на август, Украйна не е успяла да си върне значимо количество територия. След тежки боеве, загуби Бахмут, като семговори за между 30 до 50 хил. загинали войника от тяхна страна. Имаше нападение над Белгород - град, кок за разликанот Бахюут не е готвен за букта и наоадението се провали. А Русия е укрепила няколко дефанзивни линии междувременно на юг и Украйна едва ли ще си върне тези територии.
31
2
 
11
 
! Отговори
Мосю Густав преди 11 месеца
Тенекията си е тенекия, независимо руско или американско производство, независимо с крила или вериги. Излитат, кацат, свалят ги - въпросът е кой ще ги пилотира и откъде ще излитат, защото ТОВА вече може да е предпоставка за ядрена катастрофа в глобален мащаб.
30
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Костадинов е отпуснал помощ от парите за субсидии за партийни нужди от спешна необходимост .Закупил огромно количество памперси от Китай с руското знаме на тях.
29
3
 
21
 
! Отговори
Фед Красивия преди 11 месеца
Колкото Jevelin,Himars и Patriot обърнаха.Леопардите вероятно няма да ги пуснат,че ще е пълен срам.Но те в Хмелницки им гръмаха снарядите с отровната гъба.За сега просто и Артьомовск падна а от вчера се дъни Харков и Одеса.Малко кофти дори за руснаците защото все едно ние да си стреляме по Охрид,но и те ще си преминат под руски контрол...Харковските танкови заводи също целият комплекс трябва да се прибере при майка Русия.Не виждам защо се палите,като всичко ще приключи с логичен завършек.
28
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Зелето пак се е предозирал .Ще има много бой по хохленските глави.
27
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Копейкивци напълниха гащите.Организират нов протест пред Парламента....,,Дайте ни памперси"
26
2
 
20
 
! Отговори
Mu преди 11 месеца
Зеленски е зелен от всякъде.Обиди арабитеОбиди папатаОбиди министър председателя на ЯпонияОт всякъде се вижда , че е ***.Културата му е като на хрусчов, както и на всички украинци
25
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
А пьк баце е на разпит днес в прокуратурата
24
2
 
8
 
! Отговори
до 34 преди 11 месеца
Това с танка е по добре.Пускат Буцан вътре ,това гюле няма мърдане.И народа доволен и Гешката свършен,ай да ни е честитУ
23
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ей са , ще видите кон боб яде ли .Няма вече набези за перални тоалетни чинии да има.Монгола ще види и другата страна на сопата.
22
1
 
18
 
! Отговори
Дзивко преди 11 месеца
Сега тва сме го чували за всяка система дето им дадоха, интересно е коя модификация ще им дадат, после кой ще ги пилотира и не на последно място от къде ще излитат, щото ако е от Полша има вероятност Русия да удари някоя писта, макар че сам по себе си тоя самолет не може да промени нищо, та може си лети и да ги свалят един по един
21
19
 
6
 
! Отговори
12345 преди 11 месеца
Замириса на руско печено
20
2
 
10
 
! Отговори
до 25 преди 11 месеца
Ти не слуша ли до края? Зеле е обещал на Буце една F-16ка на тънка лайсна,така да си пука срещу Гешев! Само че нашия тампон тактично е отказал с мотива ,че не е на ред с главата и вестибулара и е помолил за еди Абрамс,ако може Влади да го купи кеш с куфарче Ха хах хахахааааааа............
19
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Кой ще ги пилотира тия бракми? Зелето ли ще е пилота. Сигнали за загуби и победи халюцинира. И ни дума, ни стон за разбомбените от руснаците складове с уранови английски бомби, а радиоактивен уранов облак се носи щастливо и безметежно към Полша и Германия. И оние се възмущават. Що се възмущават, нали обеднения уран бил безвреден?
18
4
 
0
 
! Отговори
1111 преди 11 месеца
Бой по ***
17
6
 
20
 
! Отговори
да преди 11 месеца
F-16 са стари трошки и далеч нямат показатели и възможности като СУ-57 пето поколение изтребител! абе, заблуждават ги янките да се очистят от тях.....пък да не казвам че пилоти нямат, летища, оборудване...
16
3
 
4
 
! Отговори
НОВИНА ОТ СЕГА преди 11 месеца
Зеленски се обадил на Борисов за да го подкрепи в борбата срещу прокуратурата! Обещал е пълен съпорд и е потвърдил ангажимента си за приемането на Борисов в Украйна,ако му бъдат повдигнати обвинения. С вечна дружба между Украйна и България и потвърждаване на абсолютната демокрация е завършил този така задушевен разговор!