В кадър: Как Флорида се подготвя за ужаса на урагана "Милтън"

Очаква се той да удари бреговете като буря от категория 4
Обновена: 9 окт 2024 14:36 | 9 окт 2024 14:33, Нели Христова
56

Снимка: БГНЕС

Празни улици, препълнени магистрали и заковани прозорци - Флорида се подготвя за удара на урагана "Милтън", който може да се окаже една от най-мощните бури през последните 100 години.

Шерифът на окръг Хилсбъроу Чад Хронистър, говорейки пред CNN, каза, че е "11-ият час" и хората трябва да се евакуират от пътя на урагана.

Още по темата

"Това е 11-ият час. Ако сте в зона за евакуация, моментът да излезете е сега. Вече видяхме някои наводнения тук рано тази сутрин. Това само ще става по-лошо."

Журналистът Тони Мареро, пишещ за местния Tampa Bay Times, описва жители, които се събуждат днес "на ръба на бръснача от кошмарен сценарий, докато ураганът "Милтън" се приближава към брега на Персийския залив".

Около 6 милиона души в 11 окръга във Флорида вече са под задължителна заповед за евакуация, а времето за подготовка и евакуация изтича.

В Санкт Петербург жителите в близост до строителни обекти са били предупредени да се преместят, тъй като им е казано, че не е останало достатъчно време за обезопасяването на кранове и друго строително оборудване, съобщават от ABC News. Десет болници са евакуирали пациенти с линейки, пътуващи дори от Мисури.

Властите са шофирали през крайбрежните райони, предупреждавайки хората да се евакуират, докато все още имат време, а кметът на Брейдънтън, Джийн Браун, е предупредил онези, които остават да напишат собствените си имена на ръцете си с цел идентифициране. Той добави: "Ние можем да заменим вашия дом. Не можем да заменим живота ви."

Хиляди национални гвардейци са мобилизирани, а 34 самолета за търсене и спасяване са в готовност. 37 000 линейни служители са или във Флорида, или са на път да помогнат при прекъсване на електрозахранването.

Когато хората не напускат домовете си поради метеорологични кризи въпреки предупрежденията на правителствени служители, обикновено има две причини. Това твърди Кара Куите, асистент в катедрата по човешка екология на университета Рутгерс. Тя казва, че те или не вярват, че са изложени на риск, или че рискът е преувеличен, или има ситуационни или структурни елементи, които им пречат да го направят.

В случая с урагана "Милтън" Куите обяснява, че първата група вероятно е доста малка, тъй като кметът на град Тампа Джейн Кастор и други доверени служители са били недвусмислени относно ужасните последици от оставането.

За втората група факторите могат да бъдат разходите за пътуване, липсата къде да отидете, въздействието на увреждане, грижата за животни и домашни любимци, страхът от постоянно разселване.

Прогнозата сега е, че когато достигне сушата, "Милтън" ще е буря от категория 4 с постоянна скорост на вятъра от близо 210 км/ч.

Очаква се той да премине по протежението на западното централно крайбрежие на Флорида късно тази вечер или рано в четвъртък сутринта, като бурята ще напредне към източното крайбрежие на Флорида в четвъртък следобед.

В момента бурята се движи на североизток с 14 мили в час и външните ивици вече са започнали да влияят на Флорида.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от САЩ
Москва иска Тръмп в Белия дом, а Техеран - Харис
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Ееей , писнахте ми с тоя вулкан Милтън!
49
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Еми размина им се на картонджиите ураганаа свали от 5 на 3 степен,другата година надали такъв късмет
48
0
 
1
 
! Отговори
VladTepes преди 6 дни
В Персийския залив все пак се случват циклони с наводнения, в Оман и Йемен са по-чести.
47
1
 
4
 
! Отговори
Камала Харису тъпуту преди 1 седмица
Незабавни санкции срещу Милтън. Изпратете пехотинците да го сурувакат!
46
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"......... докато ураганът "Милтън" се приближава към брега на Персийския залив".Къде е Персийския залив ве драссскачи негграмотни, сммотани, проззти, неуки с купена диплома за средно образование :)))
45
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Няма какво да ги жалим, щом имат пари за Украйна, ще се справят лесно и с това. Да са мислили преди10г като насъскваха Украйна против Русия. Хутите им жулнаха самолетоносача Линкълн и с "Пазители на суверинитета" се приключи, а той се прибра за ремонт.
44
0
 
3
 
! Отговори
До анонимен преди 1 седмица
Ще удари утре сутрин след 4 сутринта бг време.
43
5
 
3
 
! Отговори
Нено преди 1 седмица
Нямам нито сърбежи,ни болежи,но нещо ме боли шмайзера за Флорида,ще ги затичвам и чистя цяла нощ!До блясък и без нагар!
42
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В момента в столицата на Флорида е 12.30 h. Кога се очаква този ураган - от няколко дни пишат, че ей сега ще удари Флорида и ... нищо.
41
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Поне си правете труда да прочетет и осмислите какво е превел гугъл транслатора.Аман от тоз персийски залив.Това е мексиканския залив, който го водят просто залива.
40
2
 
6
 
! Отговори
Урааа преди 1 седмица
Чакаме Америка като потъне да си построим нов комунизъм без да ни пречат.
39
0
 
9
 
! Отговори
1346 преди 1 седмица
Хм, ето защо американците имат такива интереси Персийския залив! Той бил във Флорида! Нема се плашите! Ако такъв ураган удари софийското поле, панелките ще оцелеят и бае ви Г.а.н.я ке пребъде, оти от сите народи по света он е най-кадърен и можещ... може би само с изключение на северо-македонците!
38
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Бахта мъката е да се четат статиите на Нелчето. По добре ги пускай в оригинал вместо да ги превеждаш с гуглето. Направо ме заболя главата и пак не можех да я прочета докрай.
37
12
 
16
 
! Отговори
България преди 1 седмица
На никой в България не му пука за някакви урагани на г*за на географията. Все едно да ни пука за Буркина Фасо че имали нападение от скакалци.
36
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Странно е, че някои хора и по този повод протегнаха езици към американските газя. Невероятното американско строителство и още по-невероятната американска борбеност. Боже, колко е мъката по този свят, боже!
35
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Е, ха стига сте държали това като Топ Нюз!!!!!!! От Бг до Флорида са почти 9,000 километра. Пфууу...., вие сте по загрижени за хора, които не знаят, че има такава държава като Бг, отколкото за българите живеещи в Бг, ха, стига с това слугинско сервилно поведение!!!!!
34
15
 
13
 
! Отговори
Войводата преди 1 седмица
1. Искам този ураган да се помни2. Нещо като сватба3. Катрина и ся Митчел 4. Дано да обхване цялата територия на любимите ми САЩ
33
12
 
12
 
! Отговори
До 28 преди 1 седмица
Да, знам ги нашите къщи великолепни. На по 50 години къщи с паднали изгнили покриви с "немски" керемиди. А има американски дървени имения от 1870та стоят и ги реставрират за нула време. Достатъчно ми е да се разходя в едно наше село да видя съборетините.
32
15
 
26
 
! Отговори
до 27 преди 1 седмица
Грубо казано, но фактите са си факти. От векове насам цели градове са опостушавани от урагани и торнада. Американците продължават напред. Неслучайно повечето имат и бункери. Просто адекватна нация, модерна. Не като нас- вечни оплаквачи и с пораженческо мислене.
31
0
 
23
 
! Отговори
BONZO преди 1 седмица
Добре де, след като удари Санкт Петербург намиращ се на Персийския залив, накъде ще тръгне урагана "Милтън"?