Българи в окото на бурята "Милтън": Прогнозите са стряскащи

Огромни задръствания, липса на питейна вода и горива по бензиностанциите
9 окт 2024 10:19, Инна Ангелова
70
Българи в окото на бурята "Милтън": Прогнозите са стряскащи
Кадър: Нова тв

Ураганът "Милтън" отново се усили до пета степен и се очаква да достигне сушата по западното и централното крайбрежие на Флорида в рамките на денонощието. Заради стихията се образуваха огромни задръствания, а горивата изчезнаха от колонките на бензиностанциите. Местните власти предупреждават, че "Милтън" ще бъде много по-страшна буря от предишния ураган "Хелийн", който наскоро премина през Флорида.

Българи, живеещи в САЩ разказват как се подготвят за урагана. Красимира Кузманова е актриса и живее във Флорида, Веселин Христов също. Споделят, че прогнозите са стряскащи.

“Ние се евакуирахме в понеделник. Във вторник вече имаше километрични задръствания, а горива по бензиностанциите липсваха”, разказа Кузманова пред Нова тв. Българката допълва, че хората са добре подготвени и всички следват указанията на властите.

За разлика от семейството на Красимира, това на Веселин решило да не се евакуира. “Останахме, но следим новините. Очаква се ураганът да премине южно от нас”, посочи българинът. Разказва, че предварително са заредили колата с гориво и ако положението се влоши, ще се евакуират.

“Въпреки че питейна вода в магазините трудно се намира, ние сме се подготвили”, допълва Христов.

Масово хората обковават прозорците на къщите си със специални платна, които да предотвратяват счупването им при силен вятър.

Друга българка, Таня Караджова, която живее в Сейнт Питърсбърг, споделя, че в последните 5-6 часа ураганът може да промени траекторията си.

"Има пет зони за евакуация в нашия щат. Аз съм в D, която все още не е обявена за евакуация. Най-големите тревоги са от наводненията, не толкова от разрушенията от вятъра. Тампа Бей е един от най-населените, но и най-уязвими райони, защото там Мексиканският залив е с по-плитко крайбрежие. Вятър със скорост 150 км/ч е най-лошият вариант за нас. Мои колеги вече тръгнаха към други щати. По много от магистралите има цистерни, които да помагат на закъсали коли. Със сигурност милиони хора ще останат без ток", посочи тя.

Пред Nova News климатологът Симеон Матев казва, че поривите на вятъра в момента са около 250 км/ч.

“Очаква се, след като ураганът достигне бреговете на Флорида, те да спаднат до 180 км/ч. За съжаление, щетите обикновено не са причинени толкова от вятъра, колкото от наводненията, съпътстващи ураганите”, посочи климатологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от САЩ
Москва иска Тръмп в Белия дом, а Техеран - Харис
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ех,този Милтън, що не вземе да я заличи тая долна тиня и клоака наречена САЩ!
56
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Какво ни занимавате с американските простотии никой българин не го интересува какво става в мръсната долна краварска уродлива държава
55
2
 
2
 
! Отговори
Тенгри кан преди 1 седмица
Ква е таз сссссиганка?;))) Българи...;))) Българите съм аз, а аз съм изчезващ вид!;)))
54
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Сащ изпратиха огромно количество бомби, ЗА ДА БЪДЕ РАЗРУШЕНА УКРАЙНА. Сега съвсем безплатно ще им се разруши поне толкова територия.
53
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Стягайте се в кръста ей! След Милтън иде Путин
52
4
 
10
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 седмица
Напуснахте Свещената Божия земя-България ,за да се набутате средпроказата...Е,сега си го получавате,не хленчете !
51
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тая горе на снимката ли прави бурите?
50
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
От Флорида започва Бермудския триъгълник. Флор-Бахама-П.Рико.1971 г. учен предложи да се прокопае канал през Флорида, за да минава Гълфстрийм направо, тъй като отклоненията му Север-Юг създават тия катаклизми. Това е невъзможно, още повече че ще промени климата в Европа. По тия места живеят хора от хиляди години, джунгли, мочурища, плаващи пясъци, анаконди, крокодили, отровни гадини, но никой не се е махнал от там. Това е най-прекия път на златото до Европа, пълно е с потънали испански кораби.
49
1
 
5
 
! Отговори
Я преди 1 седмица
И аз съм в бурята .Болен с 95 процента,,безработен и помощ никаква.Тия горе в министерствата мислят само за дарения на пожарите в други страни,земетресения,войни,бездомни и гладни от други страни.Оправили българския народ, тръгнали други да помагат .има поговорка,когато мъж и жена се карат не се меси.Като си легнат,ще се оправят,ти ще излезеш виновен.Има много поговорки който нашите височайши трябва да четат и ги използват.Ама то трябва и акъл за това.
48
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Българите имаме поговорка "Причтел в нужда се познава". Не само приятел, всеки. Щом са напуснали родината си, когато и е трудно, това не е свобода, това е подло. В България все пак война последните десетилетия нямаше. Гонения също.
47
6
 
12
 
! Отговори
SS преди 1 седмица
Не ми пука за безродниците.
46
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Путин не прощава,слава за проект Сура!
45
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Читав и кадърен човек не емигрира
44
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
70 процента от тия нямат никаква собственост
43
5
 
10
 
! Отговори
Хахо преди 1 седмица
Забележете ! Жената е избрала да живее в Сеинт Питърсбърг, но не и в оригинала Санкт Петербург ! Хахаха! Дори и ураган не може да я върне ...
42
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Христов да го интервюират и след урагана. Ако е жив и здрав. Дали друг път няма да се евакуира.
41
1
 
3
 
! Отговори
там си застраховат преди 1 седмица
а предишния ураган завърши с около 200 измрели . значи и тоя ще е така . грешно е да се мисли за наводнените мазета и улици . там не почистват шахтите и водата се натрупва . вятър с 200 . това е различното от българия . кола с 200 за 1 с минава 380 - 440 метра . направо лети . вятъра е смъртоносен . утре ще видим .
40
6
 
5
 
! Отговори
Ади преди 1 седмица
До Гошо ГробаряДа, бе все са се прибрали - Тука Боко краде от нас и праща парите там, с които ги издържат. Тук какви са помощите за безработни, останали без работа - не говоря за мързели и необразовани??? Човекът си е намерил начин да се устрои - ние сме му роби - мноого жалко! Хайде пак гласувайте за Боко и да ви е аферим
39
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Българската емигрантска каста са изключително долни мизepници. Не искам да слушам за тях все едно са фактор
38
6
 
12
 
! Отговори
Гошо Гробаря преди 1 седмица
Прибирайте се в БГ.Тук всичко е точно и спокойно.Къде сте отишли на майната си.