Живей за мига: Богатите американци харчат пари като за последно

Икономиката в Щатите на двете крайности - едни спестяват, други харчат
27 май 2024 19:00, Инна Ангелова
33
Живей за мига: Богатите американци харчат пари като за последно
Снимк: Kris от Pixabay

Въпреки че икономиката на Щатите е една от най-добре развитите, тя все повече зависи от нагласите на богатите потребители и техните разходи. Въпреки инфлацията, състоянието на американските домакинства продължава да се увеличава през последните години. Това води и до повишаване на лихвените проценти и оскъпяване на кредитирането в САЩ.

Доклад на Управлението за федерален резерв сочи, че поскъпването на средните стойности на акциите, търгувани на фондовите пазари в САЩ, в съчетание с нарастващите цени на жилищата в страната, са увеличили състоянието на американците между 2019-а и 2022 година. Тази тенденция е известна сред икономистите и като "ефект на богатството".

Това означава, че много потребители в Америка разполагат с достатъчно пари, които да харчат за скъпи туристически пътувания и за покупката на луксозни стоки. Ускоряването на икономическия растеж на САЩ през 2023 година до голяма степен се дължи на повишаването на разходите на американските потребители, посочват анализатори.

"Ефектът на богатството" все още оказва влияние върху икономиката на Щатите - средните стойности на акциите достигат до нови рекордни равнища, а високата доходност на облигациите увеличава приходите на спестителите, посочва CNN.

Данните от проучването на Управлението за федерален резерв показват, че над 70% от общото богатство на домакинствата в САЩ, е на хора над 54 години. Икономическият подем в САЩ напоследък обаче се забавя до известна степен на фона на по-слабите от очакваното данни през април за заетостта и продажбите на дребно.

И все пак, икономиката на САЩ остава стабилна, а нивото на безработицата е под 4%. Има някои знаци обаче, които показват, че икономическото състояние на страната ще бъде изправено пред няколко негативни фактори.
 
Един от тези фактори е промяната на потребителските нагласи на богатите американци. Последните финансови отчети на някои компании за луксозни стоки са знак, че състоятелните хора в САЩ са започнали да стават по-предпазливи, когато харчат парите си, отбелязва CNN.

Така британската луксозна компания Burberry обяви спад с 12% на продажбите в магазините в САЩ спрямо предходната финансова година. "Да постигнем планираните резултати, на фона на забавящото се търсене на луксозни стоки, се оказа истинско предизвикателство за нас", посочва главният изпълнителен директор на Burberry Джонатан Акеройд.

Друга луксозна марка стоки Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH), която обединява някои от най-разпознаваемите марки, обяви в последния си финансов отчет, че е отчела рязък спад на търсенето на скъпи алкохолни напитки в САЩ. LVMH е производител на известните марки шампанско Moët & Chandon и Dom Perignon, както и мажоритарен собственик на компанията, която произвежда прочутия коняк Hennessy. В допълнение Louis Vuitton е луксозен бранд от висшата мода.

В другата крайност обаче е марката Walmart, която традиционно е ориентирана към американци със средни и ниски доходи. В последно време тя пуска на пазара и луксозни марки, което е знак, че все повече състоятелни американци се замислят за какво харчат парите си и се ориентират към по-евтините стоки, посочват експерти.
 
Трябва да бъде отбелязано, че не всички богати американци са започнали да се ограничават, когато харчат парите си, цитира БТА. Компанията за морски круизи Royal Caribbean Cruises обяви, че приходите й през първото тримесечие на годината са по-високи от очакванията. Това е станало благодарение на нестихващия интерес на заможни клиенти, които желаят да пътуват с круизните й лайнери. Значителните разходи, които те правят на борда на корабите на Royal Caribbean Cruises, също са допринесли за добрите резултати на компанията.  

Много от по-заможни потребители са възприели житейската максима, че "веднъж се живее". Това посочва Лука Скола, който е старши анализатор във фирмата за управление на частни активи Bernstein, специализирана в инвестиции в луксозни стоки. Той допълва, че редица потребители с финансови възможности са осъзнали, че "животът е кратък и парите им няма да означават нищо за тях, когато той приключи".

“Поради това някои от нас придобиха усещането, че трябва да наваксат възможностите за забавления, които пропуснаха по време на пандемията", посочва анализаторът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още по темата: богатствоСАЩикономика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами...имат харчат!Аз като нямам!И аз знам,че един път се живее ама...отде пари?
25
1
 
0
 
! Отговори
да бе преди 1 месец
До Анонимен 13 Четвърта няма да има!След Третата с ядрени оръжия Ангелите ще дойдат да почистят света,и отново ще го заселят!
24
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Преди гдина и нещо за пръв път общите задължения на САЩ надминаха общата стойност на всички активи (имущество, пари, ОБЛИГАЦИИ). Това включва държавни корпоративни и лични активи и дългове. Само интересът на дългът им е 5 пъти по-голям от целият бюджет за армията им. Ако частна компания е с такива финанси съдът би й наложил банкрут веднага.
23
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ами имат си печатница хората - скубят половината свят
22
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Наистина им е за последно. Предстои да видите!
21
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Богати не са интересно, по интересно е бедните как оцеляват, че навсякъде става все по-трудно.
20
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Имат пари (на кредит) - угаждат си!
19
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Коментиращ! (7) Ама разбира се, от утре доларите не вървят и остават само рублачки. Нали така бе Рублев?!А ти ще караш не Голф-3 а Запорожец:):):)
18
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Иван (16) Не вярвай много на това какво говорят програмистите!!Сутринта четох една справка за заплатите във Франция включително и за програмисти .10хил лева на месец ПРЕДИ данъците!! А данъците там са жестоки.Така че ще излезе че в бг програмистче взема повече отколкото във Франция?!А дано ама надали
17
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абсолютно неадекватна жмурналистика!!В заглавието богатите американци харчат като за последно а в материала Бърбъри отчитат 12% спад в продажбите.Наистина в медиите вече рАботят само слабоумни.И това не е само в този сайт а навсякъде в Бг.Наистина всичко е като за последно ама в друг смисъл.
16
6
 
9
 
! Отговори
Иван преди 1 месец
Имат пари - харчат. А при нас само програмистите харчат, защото само те са богати.
15
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами ще харчат, като ги дигитализират напълно и им сложат кюар код, може и нищо да не могат да си купят.:)):)):))
14
10
 
3
 
! Отговори
Хамериканецоу преди 1 месец
Животът е пари и кеф, баткиииИИИиИ!
13
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами то края не е и далече, вече сме във война с Русия официално поне от наша страна, чака се руския официален отговор.След ТСВ няма да е много за живот.А след четвъртата живота ще е нещо друго и за други.
12
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Че то им е за последно.
11
2
 
7
 
! Отговори
сармите идват преди 1 месец
по коледа
10
11
 
14
 
! Отговори
Путин В.В. преди 1 месец
Нека, че скоро ФАЩ няма да съществува!
9
6
 
14
 
! Отговори
Пютин преди 1 месец
Сарматите - Идат - За Последно е, а не Като!
8
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
САЩ ще фалират и всичките пари ще изгорят и станат пепел .. Всеки харчи цялата планета харчи като за последно.
7
5
 
24
 
! Отговори
Коментиращ! преди 1 месец
Америкаците несъмнено са умни - знаят че утре доларчетата им могат да станат ненужни хартийки! Преживели са го вече през 30-те години на 20 век!