Стриптийзьорките в щата Вашингтон с правна защита

Това е част от американското движение за признаване на правата им
27 мар 2024 22:20, Елка Василева
8
Стриптийзьорките в щата Вашингтон с правна защита
Снимка: архив, БГНЕС

Трудът на стриптийзьорките в северозападния американски щат Вашингтон вече ще получава истинска правна защита благодарение на закон, който определя точна рамка за упражняването на професията им, предаде Франс прес.

Приетият тази седмица щатски закон се прилага в клубовете, в които работят по-голямата част от стриптийзьорките, и представлява значителен напредък за професията, която до голяма степен не е регулирана. Той изисква служителите на заведенията да бъдат обучени за предотвратяване на сексуален тормоз, борба с трафика на хора, справяне с конфликти, както и за оказване на първа помощ.

"Стриптийзьорките работят и трябва да им се предоставят същите права и защита, както на всички други работници", се казва в изявление Ребека Салдана, депутатка от местния клон на Демократическата партия, която подкрепя законопроекта.

Законопроектът изисква също така присъствието на охранители в клубовете, инсталирането на кодове в съблекалните и алармени бутони на местата, където работничките могат да останат насаме с клиенти. Освен това се предвижда таван на таксите, които стриптийзьорките, които често се третират като свободна професия, трябва да плащат за ползване на клубове.

За да финансира прилагането на тази нова рамка, щатът Вашингтон ще разреши на клубовете да продават алкохол, което досега беше забранено.

Този нов закон е част от американското движение за признаване на правата на стриптийзьорките. Миналата година работничките в барове в Лос Анджелис и в заведения в Портланд получиха правото да се обединяват в синдикати. Това създава правна рамка за една професия, която често е оприличавана на джунгла, в която злоупотребите са често срещани - заплатите на работничките не винаги се изплащат коректно, а здравето и безопасността им понякога са застрашени, отбелязва АФП.

"От съществено значение е да се справим със стигмата, която заобикаля развлеченията за възрастни, и да признаем човечността на хората, които работят в този сектор", добави Салдана.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
3
 
! Отговори
пияница мистик преди 4 седмици
Танцът на пилон (pole dance) искат да го правят олимпийски спор. Между другото е наистина много трудно и се изисква доста физическа сила за някой от елементите, които показват стриптийзьорките
6
1
 
5
 
! Отговори
До Анонимен 6 преди 4 седмици
Ако е умна, стриптийзьорката или ще се самоосигурява, или ще иска договор с работодател, който да се задължи да й плаща осигуровки. Въпросът обаче е дали ще им се признае правото да се пенсионират по-рано от останалите жени, защото няма как да практикуват тази професия чак докато навършат 60-65 г.
5
1
 
2
 
! Отговори
Рв преди 4 седмици
Някой знае ли кога и къде ще е следващия конгрес на профсъюза им? За един преател питам
4
0
 
9
 
! Отговори
bl преди 1 месец
Стриптизьорката е вид танцьорка а онази другата е вид масажистка.
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До bl - Стриптийзьорката е вид танцьорка и не е длъжна да предоставя такъв вид услуги, каквито търсят посетителите на домовете, които споменаваш.
2
0
 
3
 
! Отговори
Сериозен синдикалист преди 1 месец
Тези моми застраховани ли са? Трябва да се уточни, че при тяхната професия е възможно да се случат специфични трудови злополуки и да се реши какви неща ще се считат за такива злополуки.
1
1
 
6
 
! Отговори
bl преди 1 месец
"служителите на заведенията да бъдат обучени за предотвратяване на сексуален тормоз," ... Ох ша *** уморят тия. Следващата стъпка сигурно ще е предотвратяване на сексуален тормоз в публичните домове.