САЩ изсипва милиарди в Украйна, но 90% остават в страната

Освен това войната в Украйна „рестартира“ НАТО
15 фев 2024 07:51, Александър Попов
232
САЩ изсипва милиарди в Украйна, но 90% остават в страната
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Близо 90% от всички средства, отделени за подкрепа, не отиват в Киев, а остават в страната, пишат в сп. Time Джефри Зоненфелд, президент на Yale Leadership Institute, и Стивън Тиан, научен директор на института. Отбелязва се, че предоставянето на военна помощ на Украйна е позволило на САЩ да създадат хиляди работни места в поне 38 щата. Това е така, защото водещите производители на оръжия са инвестирали милиарди долари в нови бизнеси.
„На практика всички боеприпаси, на които Украйна разчита най-много, са произведени изцяло в САЩ, от „Джавелинс“, произведени в Алабама, до управляеми системи за многократно изстрелване (GMLRS), произведени в Западна Вирджиния, Арканзас и Тексас. Да не говорим за по-малките продукти, като оборудване за нощно виждане, медицински консумативи и боеприпаси за малки оръжия, които се произвеждат в САЩ. Всяка допълнителна помощ за Украйна вероятно ще подпомогне допълнително икономиката на САЩ.

Освен това войната в Украйна „рестартира“ НАТО, което намали относителната икономическа тежест върху САЩ. Доналд Тръмп многократно е заявявал, че европейските страни дават недостатъчен принос в Алианса. „Преди инвазията на Путин в Украйна само две европейски страни харчеха над 2% от техния БВП за отбрана. Сега 11 членки на НАТО харчат повече от 2% от своя БВП за отбрана, а някои членове, като Полша, харчат дори повече от САЩ като процент от БВП. „Поне шест европейски държави са увеличили разходите си за отбрана с повече от 10% само миналата година, включително някои с 30%“, се казва в статията.

Също толкова важен фактор е фактът, че руската военна мощ беше намалена с 50% без нито една загуба от страна на американската армия. Отбелязва се, че само 5% от американския бюджет за отбрана и по-малко от 1% от общите държавни разходи на страната са били отделени за Украйна. Вашингтон харчи същата сума годишно, например, за софтуер за държавни агенции. Но Русия харчи 40% от държавния си бюджет за отбрана.

Освен това само за последните пет месеца Руската федерация е загубила най-малко една пета от флота си - според някои предвоенни оценки това е най-мощният флот в света. И това въпреки факта, че Украйна дори няма пълноценен флот.

„За да разберете защо САЩ са единствените, които имат полза от помощта на Украйна, дори не е нужно да мислите какво би означавало за Централна Европа – да не говорим за Тайван и световната икономическа криза – да капитулира пред амбициите на бруталния имперски режим на Путин амбиции. Подкрепата на Украйна не е просто проява на смелост или дори милост. Подкрепата на Украйна е в наш личен интерес и Америка ще спечели най-много от подкрепата на Украйна“, обобщават авторите на материала, цитиран в украинската агенция УНИАН.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


232
Още по темата: САЩВойната в Украйна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
182
10
 
5
 
! Отговори
уточнение преди 3 месеца
До Да допълня...-Лъжеш евромишле недоразвито.Лъжеш като дърт евроГеец.Не си лекар , а си обикновен пациент.Пробвай сега да напишеш на непознатия ти английски колко точно печели държавата ,че и българския ти куца.До 3 дни да си готов/може и с преводач!/Ако искаш си сложи и научна степен като го направиш.
181
5
 
6
 
! Отговори
Я па я..! преди 3 месеца
До Анонимен 179 А злите езици говорят че Путин е подготвил капитулация и репарации.
180
4
 
6
 
! Отговори
Да допълня... преди 3 месеца
До уточнение 176 Благодаря за милото "мишле недоразвито.. ".Лекар съм , пенсионер с английски език , а ти колко си развит ?
179
17
 
8
 
! Отговори
Светльо преди 3 месеца
черно на бяло им написано, че помощите за Украйна не се изразяват в кибабчета и кифтета, а във военна техника произведена от щатите - копейките кухи пак циврят, дайте отчет, къде са парите. Щото нали, като си копейка специално на теб трябва да ти се дава отчет до най- малката подробност. Клоуни нещастни, какво е чувството да наблюдавате как ви се разпадат илюзиите, в които сте вярвали цял живот?!
178
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 162. А аз подучух че над Андреева руско знаме се веело.
177
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Дайте отчет за какво са дадени парите, не за украинците се дават, а за оръжия, наливане на масло в огъня и за причиняване на масова смърт на украинците от страна на Зеленски!
176
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 174. Ние буквално ги подаряваме тези оръжия. Може ли някой да каже колко ни дължи до сега Украйна? Всичко плаща обикновенния българин.
175
6
 
23
 
! Отговори
уточнение преди 3 месеца
До Да допълня...-Я кажи мишле недоразвито ,колко точно печели държавата?Защото никой не смее да каже че в бюджета не е влязла и 1ст ,а всичко се подарява на укропитеците?За две години да си чул за 1ст. печалби от войната в Оссрайната?Няма и да чуеш.Само хотелите на фашагите сме платили над 1 милиард ,макар Тагаренко да лъже че били 350 милиона.Снарядите ,БТР ите и ракетите ги дарихме по волята на краварите и англосаксите.Същите ,които бомбиха София и убиха над 4000 българи.
174
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нищо лично, просто бизнес... по американски!!! -))))
173
9
 
13
 
! Отговори
Да допълня... преди 3 месеца
И нашите три военни завода работят на макс , на три смени и държавата печели.
172
7
 
19
 
! Отговори
Борис Джонсън преди 3 месеца
е Военнопрестъпник.Русия и украйна са били много плизо до достигане на договор в Истанбул,Но Англичаните не са позволили на украйна да приеме.Гадове с гадове
171
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Чобанин,преведи какво си написал.
170
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Байдън,този склеротик е виновен за смъртта на много невинни хора.
169
20
 
7
 
! Отговори
Майната Ви преди 3 месеца
Гледам и тук домашните герои плюят по САЩ, НАТО и ЕС. Плачат, проклинат и искат да напуснем. Един баш гов.но.ядец чак се осмелил да попита до кога ще ги търпи. АМи твоите предци 500 години търпяха турците. Дядовците ти търпят вече толкова време московитите. Ама, ако сте наистина ербап излезте на улиците и площадите! Протестирайте както протестирахме срещу вашия комсомолски секртар Виденов дето ограби зърното и го свалихме. Чакам да ви видя, смелчаци зад клавиатурата!
168
9
 
15
 
! Отговори
Ssss преди 3 месеца
С такъв приятел като САЩ врагове не ти трябват. И най-голямото зло за една страна е управляващи отгледани от колонизатора и! - Джавахарвал Неру
167
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Единствената държава печелеща от тази война е САЩ. Чак съм изненадан, че Днес.бг го написаха така във прав текст. САЩ я разпалиха тази война и пак САЩ ще продължат да работят неуморно за да се удължава "да последния Украинец". Съвременна алхимия - превръщане на човешка кръв във злато ...
166
9
 
4
 
! Отговори
Русобил преди 3 месеца
Долара бил слаб-защо тогава руснаците го търсят въпреки че споре РЦБ е токсичен.
165
7
 
0
 
! Отговори
Рокадите продължават преди 3 месеца
Явно зеленистите са решили изтеглените,но войници без всякакво физическо и психическо нараняване.преоблечени в дънки и якета и маратонки и да ги пратят из Wестната ЕУфръпъ да збират шефиордите,мерцедесарите и багатушите.Всеки му комплект спринцовки със спецялно сиропче и га беглецът от патриотизмите, укеретските де, га га бъцнат одма че да извика клетвата киевска и сами че да са укачею на по треновете Берлин Килимиев.Качил 10ваксинирани у вагоните-получаваш един от 9-те мерцедеса, МайнъФилибетo!
164
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"единствената разлика между САЩ и Русия е, че в САЩ има гражданско общество, което се противопоставя, а в Русия няма." - Докато има толкова много ин_дивиди, които гледайки филмите на Холивуд си мислят, че знаят нещо за САЩ, няма да паднат робс_ките вериги. Това е все едно да гледам 10 комунистически филма и да си мисля, че знам много за комунизма хахаха Покрай Ковид и войната в Украйна най-сетне разбрах, че наистина поне 80% от хората по света са по-зле и от шар_аните.
163
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не знам дали е било сън! Видя ми се че Москва се изкачва на повърхността! Вярно ли?