Белият дом: Украйна постиигна забележителен напредък

Това стана прз последните 72 часа
1 сеп 2023 23:55, Стела Стоянова
198
Белият дом: Украйна постиигна забележителен напредък
Снимка БГНЕС, архив

През последните дни украинските сили са постигнали "забележителен напредък" срещу руските войски в южната си офанзива, заяви Белият дом, предаде АФП.

Запитан за критиките, че южната кампания на Киев срещу окупационните руски войски не е напреднала много за три месеца, говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби призна, че борбата е вървяла по-бавно, отколкото самата Украйна се е надявала.

"Въпреки това през последните около 72 часа отбелязахме известен напредък на украинските въоръжени сили по южната линия", каза Кирби пред репортери.

"Те постигнаха известен успех срещу втората линия на руската отбрана", каза той.

През последните дни западните анализи на бойното поле показаха, че украинските сили са проникнали в руските линии на няколко километра между Роботине и Вербове в Запорожка област.

Целта на Киев е да напредне директно на юг към Азовско море, като прекъсне руския сухопътен достъп до окупирания Крим.

Но руските сили са създали дълги и дълбоки защитни бариери по терена, включително танкови капани, минни полета и други защитни съоръжения, за да забавят напредването на Украйна.

"Всички видяхме критиките на анонимни официални, които, честно казано, не са полезни" за усилията на Украйна на бойното поле - каза Кърби.

"Всеки обективен наблюдател на тази контраофанзива не може да отрече... че сега те са постигнали напредък", добави Кърби.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
1
 
13
 
! Отговори
Кво верно ли? преди 8 месеца
Още две ниви с цвекло ли са освободили?
143
16
 
2
 
! Отговори
Сата НАТО преди 8 месеца
До 152..... Никой няма да се занимава да влиза във въздушни боеве с руските кошници. Първата работа е да се опукат колкото може радари. И се избягва всякакъв контакт с вражеските изтребители. При възможност някой руски балък може да бъде подмамен в ПВО засада и толкова. Авиацията на руснаците, сравнена с тази на НАТО, е гола вода.
142
13
 
2
 
! Отговори
Сата НАТО преди 8 месеца
Армията на САЩ преди ВСВ е била някакви си 100 000, горе -долу колкото някоя Балканска армия. Защото не са предвиждали да воюват. Затова и не са имали толкова генерали. Армията им е била мобилизационна. Сега тази кадрова 1,5 - 2 млн армия е подържана в тоя състав в продължение на 80 години. Елементарно е, че затова са израснали толкова армейски генерали. Повтаряте опорките на руската пропаганда, предназначени за пълни оли го френи, каквито и сте...
141
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ако русия е отслабена, какво да кажем за украйна? Евтината и лесно управляема техника за западния блок свърши. Какво ще доставят в украйна не се знае, но за бракуваните ф16 ки не е ясно колко боеспособни ще са. Руснаците смятат да изправят срещу тях 30 годишни самоелти за да си пазят новите за полячетата.
140
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Просията е дотолкова отслабена, че вече дойде времето да поразредят и ПВО-то и. Което ще се случи със съвсем малко самолети, направлявани от системите за въздушно и космическо наблюдение на САЩ. Ще влязат в действие противорадарни ракети, които досега не пускаха, за да не ескалират конфликта. Само че вече зъбите на Мечката са толкова избити, че не и е до никакво ескалиране, само ще продължава да мечи отчаяно.
139
2
 
10
 
! Отговори
Христо Христов преди 8 месеца
До 146 "... ВСВ, тогава при 15млн американци във войната, САЩ имат 7 генарали 4 звезди, " - и тогава и сега, янките са си същите некадърни войници.
138
2
 
14
 
! Отговори
Христо Христов преди 8 месеца
Пожелавам на урките още 10 дни такъв напредък. На 11тия ще им пратим нашите атлантици да напредват и те. Дано!
137
9
 
3
 
! Отговори
Сата НАТО преди 8 месеца
НАТО участва в Украйна още преди СВО - правиха заедно с Украйна учения постоянно и дразнеха руснаците. -----///----- Май си забравил, че САЩ пращаха символично по някой взвод или рота на полигона Яворов в Западна Украйна, на полската граница. А тези, дето правеха учения със 150 000 на 10 км от Украйна, и се надуваха, че на тяхна територия могат да правят квот си искат, бяха руснаците. И така и нахлуха - след поредното симулирано учение до самата граница.
136
8
 
2
 
! Отговори
Сата НАТО преди 8 месеца
оказва се доктрината на отбрана на бившия соц блок е доста по удачна, ешалнирана защита с логистични коридори и масирана артилерия с пво, САЩ и НАТО свикнаха да воюват със слаб противник без пво и авиация, което им изигра лоша шега -----///------ Да, затова и падна Източния блок и Гирби се влачеше по корем в Малта. Защото бяха изостанали в авиацията с 20 години. Сега пооткраднаха малко технологии, понастроиха някой Су-кошник и се помислиха за горната *** на лаи ноту...
135
1
 
7
 
! Отговори
Дзивко преди 8 месеца
За да разберете колко е оядена щатската армия, демек и НАТО и защо имат толко големи бюджети направете едно сравнение от ВСВ, тогава при 15млн американци във войната, САЩ имат 7 генарали 4 звезди, сега при армия 1,2 млн, генералите са над 40, така е и в НАТО администрация, лобита и скъпа техника дето е правена за идеални метеорологични условия, управлявана от много добре обучен персонал, дето трудно се заменя след първата вълна жертви в боя, да не говорим за способността да се произвежда бързо н
134
1
 
8
 
! Отговори
11 преди 8 месеца
До Просто човек ---- Объркал си се - Прocт човек си. НАТО участва в Украйна още преди СВО - правиха заедно с Украйна учения постоянно и дразнеха руснаците. Колко инструктори на НАТО дадоха фира?
133
1
 
9
 
! Отговори
11 преди 8 месеца
Ъхъ, контранаступа или перемогата станаха южна офанзива. А напредъкът от забележителен стана известен напредък. Кво му е известното и откъде ги намирате тия хуелизатори?
132
0
 
7
 
! Отговори
До 142 преди 8 месеца
Всичко което прави Украйна е плод на тактиките на НАТО, в Украйна е пълно с офицери и инструктори от западни държави, сателитното наблюдение е от НАТО, насочването на морските дронове също е от НАТО, сега новата опорка е ф16, само дето ф16 никога не е воювал срещи толкова добре наситено ПВО, да не говорим че 40 самолета няма да променят нищо, Украйна даде в контрата към 40хил до момента, а не да стигнали дори първа отбранителна линия, ей в тва се издъни НАТО и тактиките му
131
11
 
1
 
! Отговори
Просто човек преди 8 месеца
До ДзивкоНаистина ли си вярваш на това, което пишеш? Или е просто пропаганда за дечица? И още един въпрос - освен доставка на някои ограничени видове и бройки оръжия, къде видя НАТО да участва във войната? Ако го беше видял щеше да е за кратко, защото както видяхме "великата червена армия" е просто един балон и лъжи, като всичко останало идващо от Путин и сие. Дано никога да не видим такъв сблъсък, защото руския народ не е виновен за нищо (е поне 90% от тях), просто са поредния подтиснат такъв.
130
2
 
13
 
! Отговори
Дзивко преди 8 месеца
Сега НАТО ще трябва да си промени изцяло доктрината за водене на война, оказа се че изобщо не могат да воюват със силен съперник, оказва се доктрината на отбрана на бившия соц блок е доста по удачна, ешалнирана защита с логистични коридори и масирана артилерия с пво, САЩ и НАТО свикнаха да воюват със слаб противник без пво и авиация, което им изигра лоша шега
129
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Грешка. В крим 98% са руснаци. В Украйна 92% са Руснаци. Няма никъде 80%. Освен може би в най - западните региони, но и там са се смесили с руснаците. Дори и там са 80% руснаци.
128
10
 
3
 
! Отговори
Гepманистaн Убepалec преди 8 месеца
В това време българската мъpшичка знае как рассия никого не е нападала, винаги е била за мир и против фашизъма, и слава кокаине и бай дрън, да вздравствует рассийская фидирация от лисабон до владивосток, украински народ няма. А рассия вече гризе дарвото в украйна, остава да видим каква част от рассия е всъщност китайска, каква - турска и дори украинска. А ако има остатъци - те ще почнат да се натискат да влизат в ЕС и ще виснат в чакалнята за еврозоната.
127
1
 
1
 
! Отговори
До136 преди 8 месеца
Което какво значи, че армията квото и да прави на политическо ниво може да се съсипе всичко, както с Берлинския конгрес, между другото ако не пипадаме в източния блок след ВСВ са искали да ни разпарчетосат и то точно любимите ти британци, на Сталин трябва паметник да му вдигнем, че интересите на СССР съвпадат с нашите
126
1
 
10
 
! Отговори
Дзивко преди 8 месеца
Пак пропаганда, като погледнеш картата и се вижда колко са напреднали, не знам защо се бълва тоя фейк
125
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
140 Само че, масоните от 2 века вече са източни. Откакто си преместиха центъра в Москва, вече не са същите. От Русия сме получили повече ритници, отколкото от запада. Остава ни само утехата, че сме ги побеждавали на бойното поле. Разбихме сърбите, които със заем и въоръжение на Анстрия, кокто и с логисгичната подкрепа на Русия, ни нападнаха през 1885, като палци и ги обърнаха в позорен бяг. Да не беше ни спряла Австрия, щяхме да превземем строени от българи град, Белград.