Кючуков: В близко време мир няма да има, говорим за примирие

Въпросът е да се прехвърли ли войната Украйна - Русия в полето на политиката
10 сеп 2024 14:48, Елка Василева
111
Кючуков: В близко време мир няма да има, говорим за примирие
Снимка: архив, БГНЕС

ЕС е в твърде неуютна позиция, като изключим Русия и Украйна, следващият е Европа. Неслучайно Олаф Шолц заговори след 1 септември след изборите в Тюрингия и Саксония. Умората от войната се усеща, има падане на жизненото равнище на хората и буксуване на икономиката.

Още по темата
Това каза Любомир Кючуков, заместник-министър на външните работи от 2005 г. до 2009 г. пред БНР. Той коментира ще има ли край на войната Русия – Украйна и възможно ли е примирие.

"Краят на войната е въпросът, който виси от дълго време във въздуха. И докато първоначално нашият отговор на НАТО и ЕС, казвам нашият, защото България е част, беше война до победа, от есента на 2023 г. е да не позволи Украйна да не претърпи поражение. От юни т. г. имаме нова постановка, да принудим Русия да седне на масата за преговорите. Затова има няколко фактора. Първо самите военни действия през тези 2,6 години, показаха, че на военното поле тази война трудно може да се спечели, защото трудно може да се загуби – Русия е ядрена сила. Ако сме честни към Украйна, няма да позволим да претърпи поражение. Втората тенденция е, че тази война върви към ескалация и става все по-високо технологична. От тази гледна точка изниква въпросът колко дълго ще ескалира? И се доближаваме до момента да се направи изборът или страните от НАТО да подкрепят тези военни действия, или прехвърляне на войната в полето на политиката", коментира Кючуков.

"И не на последно място: Кой плаща и от двете страни, говоря от страната на НАТО-ЕС? Защото изведнъж в отговора на въпроса не става дума за човешките жертви, а за пари, което става цинично", добави дипломатът.

Според него забавянето на помощта за Украйна в Конгреса на САЩ с 6 месеца е довело до нарастване на крайнодясна националистическа вълна в европейските общества и "това се видя на последните избори за ЕП".

"Опитахме се да решим въпроса със замразените руски активи, но това временно решава проблемът, а не дългосрочно. Цялата съвкупност от въпроси поставя въпроса: Не е ли време да се премине към полето на политиката и то от позицията на силата", коментира Кючуков.

Той смята, че в близко бъдеще мир няма да има и уточни: "Говорим не за мир, а за примирие, което зависи от условията и гаранциите при сключването на примирие. Не си представям, че мирен договор в близко време ще има."

И даде пример, че вече 40 години Япония и Русия нямат мирен договор за нерешените териториални въпроси за 4-те Курилски острова,  „но това не означава, че се бият и там умират хора“.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от София
Терзиев: Половината от изсечените дървета на "Опълченска" не са ценни
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
0
 
6
 
! Отговори
Колю зетя преди 1 седмица
Тоя нещо май е мръднал. 40г. Курилски острови. 1945 беше преди 79г.
82
3
 
8
 
! Отговори
Кръчматъ преди 1 седмица
Примирието би означавало поредната "Бум с Часовнков механизъм", която ще заложи Путин под нозете на Русия!!! Първата беше 2014 год., когато руските ВС заедно с украинските ВС и с подкрепата на минимум 70% от украинското население можеше да изчисти този "б::рдак" в Киев. Той предпочете да угоди на Запада с "Минските споразумения". Втората "Бум", ако сключи споразумение с Укрорайха днес или утре. Третата "Бум", Миграционната политика на Путин. Напрежението с над 20 Милионата мигранти в Русия расте
81
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Кючюков, виж се в огледалото, после погледни в себе си и си задай въпросът за какви "нас" и "ние" говориш.
80
4
 
10
 
! Отговори
Войната спира, преди 1 седмица
когато Рсия влезе в Лвов. Всяко примирие за руснаците не върши работа, както и за украинците. То ще е само в изгода на Дълбоката държава в САЩ, на който в момента Украйна е прокси. На обикновените хора им трябва само истински мир, и то веднага.
79
4
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 седмица
ЕС ще плаща репарации!
78
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Украинските номера ги знаем ще подпишем но няма да изпълняваме мирния договор - точно като Минск 1 и 2. Пари за война имаме но да умрем не желаем и сме много силни лицемерно нали!
77
4
 
12
 
! Отговори
До 76 преди 1 седмица
Взимай автомата и бегай на фронта тогава, че украинци не останаха. На Покровско направление вече са пратени 1-ва президентска бригада за да попълват дупки. А да те светна, че това са гвардейците, демек личната охрана на президента. Щом се стигна до тях значи положението им е много зле.
76
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Войната трябва да продължи до пълно изтощение на путинската икономика и рухването на поддържащото путин общество!
75
4
 
8
 
! Отговори
Е то от полето на преди 1 седмица
политиката отиде в гореща фаза, не знам сега с какви магии ще го върнете обратно в политиката. Когато РФ искаше да натискате Украйна да спазва Минск 1 и 2 вие гледахте на другата страна и си мислехте, че РФ няма да направи нищо, а сега когато РФ е на път да унижи САЩ и ЕС едновременно изведнъж се сетихте за дипломация... няма такова лицемерие.
74
5
 
14
 
! Отговори
Факт преди 1 седмица
Два пъти Русия предлага мир на Украйна,а те не искат,значи трябва да се избие хунтата в Киев.
73
4
 
7
 
! Отговори
Да преди 1 седмица
Никакъв мир с Украйна,с това фашиско племе трябва дасе приключва иначе ни чакат големи беди.
72
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Укрите взеха Курск! Сега е наред москвето! Лошо ли е да имаш още едно парче леп на масата? А?
71
0
 
8
 
! Отговори
до Бг-''ат преди 1 седмица
Четете бре , четете и западна преса !Френско издателство , вече преведено и на БЪЛ-ГАР -СКИ : ЕМАНЮЕЛ ТОД - френски писател , '' ПОРАЖЕНИЕТО НА ЗАПАДА '' !!!
70
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А дано, aма от къде тоя късмет! Република на Блатная ли да ставаме. До 89-та умрехмре от глад, касетофон от Кореком си купувахме. Я марш У лево бе селю
69
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
до 66 ...А *** , на да ли !
68
7
 
3
 
! Отговори
Бай Ой преди 1 седмица
Докато света не се отърве от тая Блатна сгаан няма мир да види. Това са мръсни, некадърни деревляни дето само пречат на развитието на света
67
1
 
2
 
! Отговори
ФАБ 3000 преди 1 седмица
от дъжд не се бои - напротив, мишените му се събират на едно място!
66
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Цяла Европа става КОЛОНИЯ НА САЩ , всички пари отиват там !Защо ЕС плаща войната на САЩ с/у Русия ???
65
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Всички РскоПотеци да заминават да защитават КУРск
64
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Всички *** да заминават да защитават КУРск