Хеликоптерът на иранския президент е изгорял напълно, надеждите да бъде намерен жив са малки

На борда е бил и външният министър на Иран
Обновена: 20 май 2024 06:53 | 20 май 2024 06:15, Елка Василева
57
Хеликоптерът на иранския президент е изгорял напълно, надеждите да бъде намерен жив са малки
Снимка: архив, БГНЕС

Екипите, които участват в операцията по издирване и спасяване, са достигнали до останките на хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси, който се разби вчера в труднодостъпен район в Северозападен Иран, съобщи иранската държавна телевизия, цитирана от Ройтерс. Засега няма информация за състоянието на пътниците в хеликоптера.

Още по темата
Ръководителят на иранския Червен полумесец Пир Хосейн Коливанд каза по държавната телевизия: "Движим се към останките от катастрофиралия хеликоптер на президента Раиси, ситуацията не е добра".

Няма признаци на живот в останките от хеликоптера на президента на Иран Ебрахим Раиси, каза по иранската държавна телевизия ръководителят на иранския Червен полумесец Пир Хосейн Коливанд, след като спасителните екипи достигнаха тази сутрин до мястото на катастрофата, предаде по-късно Ройтерс.

Пред Ройтерс ирански представител е казал, че хеликоптерът е изгорял напълно при катастрофата, а надеждите Раиси да бъде намерен жив са малки.

Иранският президент заедно с външния министър Хосейн Амир Абдолахиан и други високопоставени ирански представители е бил на борда на хеликоптера, който според съобщенията на иранската държавна телевизия е направил „твърдо кацане“ в Северозападен Иран. Операцията по издирване и спасяване е затруднена от трудния терен в района и неблагоприятните атмосферни условия.

По-рано Анадолската агенция съобщи, че турски безпилотен летателен апарат „Акънджъ“ е идентифицирал рано тази сутрин източник на топлина, за който се предполагаше, че може да идва от мястото на катастрофата на хеликоптера. Засега няма официална информация дали останките са намерени на посоченото място. След катастрофата на хеликоптера на Раиси турското министерство на отбраната изпрати безпилотен апарат „Акънджъ“ и хеликоптер „Кугър“ с възможност за нощно виждане за участие в спасителната операция.

Ройтерс определя Раиси като хадлайнер и смятан за възможен приемник на Върховния ирански духовен лидер аятолах Али Хаменей, който подкрепя политиките му. Шейсет и три годишният Раиси беше избран на президентския пост през 2021 г. и от заемането на длъжността разпореди затягането на законите за морала, беше начело на кървавото потушаване на антиправителствените протести и държеше твърда линия в ядрените преговори със световните сили.

Катастрофата идва в момент на нарастващо недоволство в Иран около редица политически, социални и икономически кризи. Иранската теократична власт е под международен натиск заради спорната ядрена програма на Техеран и заради задълбочаващите се военни връзки с Русия по време на войната с Украйна.

От нападението на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври и израелската операция в Ивицата Газа конфликти с участието на свързани с Иран групи избухнаха на много места в Близкия изток.

Раиси беше на границата с Азербайджан, където заедно с азербайджанския президент Илхам Алиев откри язовир, изграден като съвместен проект на двете страни. Хеликоптерът му се разби на връщане от церемонията, припомня БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
4
 
13
 
! Отговори
Алаха преди 1 месец
Намерили са само чалмата му
25
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 30: и той ли е путлероджендър? Ама вие верно сте на всеки километър. Хайде в България е ясно, все пак ромските квартали са рай за разпространение на путлероджендърството, ама в Европа поне бяха почнали да ползват гумички и бяха намалили полово предаваните болести като СПИН, комунизъм и путлероджендърство, но явно еднополовите са изключително богата почва за развъждане на путлероджендърите.
24
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 28- Поздрави от НЕНО!!!
23
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Брей колко защитници на свободния арабски свят!!! А иначе гоните бежанците и ги биете. Сега щото ви отърва пак пищите най-силно, за повечко зеленина се борите.
22
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо всички фенове на Путин са джендърофили? Хайде, че са хомосексуални, то е ясно, то си им е част от сектата, но виж зоофилията им вече идва в повече на всички. А путлероджендърите на Костя Копейкин са най зле, с една ръка пишат против всичко, а с другата държат суджука на някой афган и смучат мръвката. Ама то явно всички незадоволени путлероджендъри са такива (тресе ги пред менструалният синдром, защото се тъпчат с естрогени). Затова са вечно сърдити и крещящи като изтерички.
21
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Moралния убиец на Махса Амини го застигна кармата... Сигурен съм че и физическите й убийци си плащат един по един - или вече не са живи, или ги е сполетяло някакво голямо нещастие! Такива мъчители не виждат нищо хубаво, след това което извършат
20
2
 
18
 
! Отговори
Имп Маврикий преди 1 месец
Колко му е да е свален чрез РЕБ. Или саботажче нещо. Аз в случайности не вярвам. И това е хем заради атаката срещу Израел, хем заради дето помагат на Русия, хем заради ядрената програма. Или си изкупи греха за убийствата на момичета без забрадки.
19
3
 
13
 
! Отговори
Талибан ерджолан преди 1 месец
Следващия съм аз ! Затова се гуша като съсел в трици и не шавам много-много !
18
16
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
враговете на свободния свят ще научат че той не се базика съвсем скоро! Слава украини!
17
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абеее.... Достигнали са до хеликоптера. Обаче каза, че се движат към хеликоптера. Казва го по телевизията. Той се движи към хеликоптера , дава интервю за тв или е достигнал... ???
16
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Леле, леле, колко евроатлантическа радост! Вие сигурно се поздравявате с "Днес умря Раиси, утре Путин!". О, вие него го погребахте преди няколко месеца. Сега сигурно руска ракета го е поразила, докато е прелитал покрай границите на НАТО. Този Путин много коварен-чисти си поддръжниците за да не им се издъжава. Оня ден Фицо, сега Раиси, утре сигурно е ред на Орбан?
15
8
 
13
 
! Отговори
Световната конспирац преди 1 месец
Четете протоколите на сионските мъдреци , и ще разберете , че ако има лидер който е против тях както е в случая ще му изгори самолета !!!!
14
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Надявам се в последните си мигове да е виждал лицето на Махса Амини - младото момиче което убиха защото и се виждал кичур от косата (о какво "престъпление")! Сега виждаш ли смисъл ypoде???
13
4
 
12
 
! Отговори
Тъй де! преди 1 месец
Такава е волята на Аллах. Той си прибра Раиси, защото е голям праведник и мястото му не е на грешната земя.
12
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Жупи е следващия да носи много здраве на пригожин!
11
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
така става като се базикаш с народа, собственик на свещения кивот!
10
22
 
8
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 месец
От такива ексцесии полза има само Путин.
9
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Следват вучич, Ком и главата на змията.
8
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
евреите му казаха че е пътник!
7
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дано някой да не е помогнал за падането на хеликоптера, че данданията ще е сигурна.