Кремъл: Споразумението от 2022 г. може да е база за преговори с Киев

Но Украйна не давала сигнали, че е готова за това
13 апр 2024 07:12, Александър Попов
137
Кремъл: Споразумението от 2022 г. може да е база за преговори с Киев
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Изоставеното през 2022 г. мирно споразумение между Русия и Украйна може да бъде основа за нови преговори, но няма сигнал, че Киев е готов за това, заяви в петък говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс.

Президентът Владимир Путин многократно е заявявал, че Русия и Украйна са били на ръба да постигнат споразумение за край на военните действия на преговорите в Истанбул през април 2022 г., но че Украйна се е оттеглила от разговорите, след като руските войски са се изтеглили от районите в близост до Киев.

Съобщаваше се, че сделката е включвала клаузи, които са изисквали от Украйна да запази неутралност и да не влиза в НАТО, да ограничи броя на въоръжените си сили и да даде специален статут на Източна Украйна – все неща, с които не е съгласен украинският президент Володимир Зеленски.

В изявления в четвъртък Путин още веднъж повдигна въпроса за потенциални мирни преговори и каза, че е готов за реалистични преговори. Същевременно той се противопостави на конференция за мир, която ще се състои през юни в Швейцария по искане на Украйна, като посочи, че тя няма смисъл, ако Русия не участва.

Според Путин конференцията не взема предвид новите реалности, включително анексирането на нови украински територии от Москва.

Зеленски, който се срещна в петък със студенти в Западна Украйна, изглежда изключи вариант, при който преговорите от 2022 г. да послужат за база на бъдещи разговори. Зеленски каза, че срещите тогава (в Истанбул) не са били истински преговори.

Запитан дали разговорите през 2022 г. в Беларус и Турция са имали потенциала да спрат войната, Зеленски отговори: „Не“.

„Преговори има когато две страни искат да постигнат споразумение. Но когато едната страна, независимо дали става дума за държава или град, ти поставя ултиматум, това не са преговори“, посочи Зеленски във видеопослание, публикувано на неговия сайт.

Високопоставен украински представител призна, че двете страни са били близо до споразумение в Турция през 2022 г., но каза, че Киев не е приел предложението, защото не е имал доверие на руската страна, че ще спази каквото и да е споразумение.

Говорителят на Путин – Дмитрий Песков, каза, че много неща са се променили от 2022 г. насам, включително разширяването на руската територия с четири нови региона, имайки предвид частите от Украйна, за които Москва твърди, че са нейни, отбелязва Ройтерс.

Според Песков изоставеното истанбулско споразумение все още може да послужи като основа за разговори и Русия е готова за това. Запитан дали руската страна усеща някаква готовност от украинска страна, Песков отговори: „Не“.

Украйна казва, че иска да си върне всички територии обратно, включително Крим, който бе анексиран от Русия през 2014 г. Киев настоява всички руски войници да напуснат нейната територия./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от Общество
Изплащат великденските добавки за пенсионерите още от април, пенсиите след 7 май
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Зеленски е част от Зелената сделка на Европа. Путин закрива украинските тецове, които докараха Глобалното затопляне.
119
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Колкото и да ПРОСЯТ за преговори, сибирските племена са обречени на векове унижение.Тия варвари никога няма да се цивилизоват
118
3
 
7
 
! Отговори
ру Блата преди 2 седмици
беше ли влади нормален човек нямаше да прави от студен конфликт(започнат по програмата за дестабилизация на ФСБ КГБ!) с 20000 жертви за 7 години (3000 на година) ПЪЛНОМАЩАБНА ВОЙНА със стотици хиляди жертви и милиони имигранти само че той НЕ е човек а е (морално)джудже ПСИХОПАТ
117
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Това че толкова време блатарите успяха само 20% да завземат е само по себе си ПОБЕДА за Украйна след като повечето специалисти вещаеха разгром сега вече знаем че армията на мордор не това което се очакваше и 00рките е въпрос на време да бъдат изчистени НАПЪЛНО от международно признатите граници на Украйна
116
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Крайцерът "Москва" атакува ли вече Америка?
115
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Подводницата "Курск" плава ли победоносно в уралски води?
114
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Не одобрявам нападението на Русия (макар че ако украйнците са избива ли руско население така както убива ха бесарабски българи през 2014г.), но да си мислиш, че можеш да победиш страна като Русия.... Е глупост. И какво постигнаха: руснаците ще вземат тези територии, но с стотици хиляди загинали и осакатени от двете страни. Може би не е редно това, което правят руснаците, но Еленски трябваше да отстъпи и да спаси хората. А сега има загинали, инвалиди и разбита държава.
113
8
 
9
 
! Отговори
Българин преди 2 седмици
Жалко за хората живеещи на територията наречена "украйна". Просто ще трябва да станат курбан за наглосаксонците. Вече почти никой там не иска да воюва и хората са съгласни териториите населени с руснаци, да си бъдат част от Русия - както е и най-редно. Но народа вече няма думата. Зеления наркоман ще обслужва интересите на запада до последния украинец. След това просто ще си го изтеглят на служба някъде в Лондон. Как ли ще живее с мисълта, че е заличил милиони хора.
112
13
 
17
 
! Отговори
Паню Баирски преди 2 седмици
Руските въшкарници не разбират от преговори, а само от бой по *** глави!
111
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
102 прав си но трроловете са безчувствени.
110
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ако Гагаузия, лоялна към руския свят, не е нужна или пречи на Молдова, Русия ще я вземе. Още един повод за вземането на Одеса. Гагаузия иска помощ от Русия.
109
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Всички мотивирани украинци са в гробищата. А населението чака руснаците.
108
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Бившият член на Сената на САЩ Ричард Блек: "Не ни интересува колко украинци, мирни жители, жени, деца и войници загиват. Не ни интересува.Това е страхотен футболен мач. Искаме максимален резултат на таблото. Ще се борим до последно, докато не победим"
107
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Задокеанските трроляци си слагат лайки сами може би защото са на власт.
106
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ако остане нещо от Украйна, то ще бъде изцяло протекторат на Русия с нула западно влияние.
105
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Министърът на вътрешните работи на Естония поиска Руската православна църква да бъде призната за "терористична организация". Време и и ние да ги почваме православните, Българската православна църква открито подкрепя безпричинната и с нищо непровоцирана агресия на Путин в мирна и тиха Украйна която просто си седеше и нищо не правеше.
104
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Рашка отива на кино .Колкото повече напредва на бойното поле повече бой ще яде ,времето не е в нейна полза , за това плаче за преговори .
103
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Финландският президент заяви, че мирът в Украйна може да бъде постигнат само чрез бойното поле. С Русия, според Александър Стуб, не може да има никакъв диалог и не е необходимо да се води такъв.
102
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Трроляците само пишат но не слагат знаци което е гадно.
101
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Восемь человек, включая ребенка, погибли в результате вчерашнего обстрела ВСУ города Токмак Запорожской области. 13 пострадавших госпитализированы.