Кремъл: Споразумението от 2022 г. може да е база за преговори с Киев

Но Украйна не давала сигнали, че е готова за това
13 апр 2024 07:12, Александър Попов
137
Кремъл: Споразумението от 2022 г. може да е база за преговори с Киев
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Изоставеното през 2022 г. мирно споразумение между Русия и Украйна може да бъде основа за нови преговори, но няма сигнал, че Киев е готов за това, заяви в петък говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс.

Президентът Владимир Путин многократно е заявявал, че Русия и Украйна са били на ръба да постигнат споразумение за край на военните действия на преговорите в Истанбул през април 2022 г., но че Украйна се е оттеглила от разговорите, след като руските войски са се изтеглили от районите в близост до Киев.

Съобщаваше се, че сделката е включвала клаузи, които са изисквали от Украйна да запази неутралност и да не влиза в НАТО, да ограничи броя на въоръжените си сили и да даде специален статут на Източна Украйна – все неща, с които не е съгласен украинският президент Володимир Зеленски.

В изявления в четвъртък Путин още веднъж повдигна въпроса за потенциални мирни преговори и каза, че е готов за реалистични преговори. Същевременно той се противопостави на конференция за мир, която ще се състои през юни в Швейцария по искане на Украйна, като посочи, че тя няма смисъл, ако Русия не участва.

Според Путин конференцията не взема предвид новите реалности, включително анексирането на нови украински територии от Москва.

Зеленски, който се срещна в петък със студенти в Западна Украйна, изглежда изключи вариант, при който преговорите от 2022 г. да послужат за база на бъдещи разговори. Зеленски каза, че срещите тогава (в Истанбул) не са били истински преговори.

Запитан дали разговорите през 2022 г. в Беларус и Турция са имали потенциала да спрат войната, Зеленски отговори: „Не“.

„Преговори има когато две страни искат да постигнат споразумение. Но когато едната страна, независимо дали става дума за държава или град, ти поставя ултиматум, това не са преговори“, посочи Зеленски във видеопослание, публикувано на неговия сайт.

Високопоставен украински представител призна, че двете страни са били близо до споразумение в Турция през 2022 г., но каза, че Киев не е приел предложението, защото не е имал доверие на руската страна, че ще спази каквото и да е споразумение.

Говорителят на Путин – Дмитрий Песков, каза, че много неща са се променили от 2022 г. насам, включително разширяването на руската територия с четири нови региона, имайки предвид частите от Украйна, за които Москва твърди, че са нейни, отбелязва Ройтерс.

Според Песков изоставеното истанбулско споразумение все още може да послужи като основа за разговори и Русия е готова за това. Запитан дали руската страна усеща някаква готовност от украинска страна, Песков отговори: „Не“.

Украйна казва, че иска да си върне всички територии обратно, включително Крим, който бе анексиран от Русия през 2014 г. Киев настоява всички руски войници да напуснат нейната територия./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
8
 
12
 
! Отговори
Хан Талибан преди 1 месец
Аз накарах елитната натовска армия да бяга с писъци от Кабул - помните ли? Оставиха мило и драго тук след като стадо от елитните ми войски въоръжени с най модерни бойни сопи и магарета ги погнаха. А Руската Армия е въоръжена с хипер-сопи Сейтън и Сейтън 2 както и Т-14, като и С-500 и други оръжия от ада. За какво говорим тук приятели? Нормално е Русия да говори за анексиране на Аляска, хората там не пасат трева а искат газ, ток, вода, кислород :))))
59
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
СПОНСОРА НА БОКО
58
7
 
7
 
! Отговори
ТОП НОВИНА преди 1 месец
ХА,ХА,ХА!Точно ултиматумът води до мир при който победеният приема условията на победителя.Без ултиматум няма база за преговори и държавите биват заличени като Картаген след третата пуническа война.Това да не е търговия,че всеки да има далавера.
57
8
 
5
 
! Отговори
Карай Ел. Чайник преди 1 месец
Без гориво е така.... опъваш кабела през улицата та да пребиеш баба ти Жечка и да не може да мине жена ти с количката, а като вали дъжд из ведро, докато разкачиш кабела и го навиеш и го прибереш в предния багажник си станал като лебеда от лебедово езеро. Но твойте западни натовски мъки тепърва започват душа защото ти не можеш без Руски газ и петрол а той става скъп, но само за теб - санкции разбираш нали? А в москва хората слагат литър гориво за 18 копейки и електрическите чайници са само за чай
56
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Къде са кeнeфити?
55
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Копейките не се ли срещат, че от Тръмп не зависи помощта за Украйна. Това е предизборен трик на Тръмпса.
54
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
началника на бойко борисов
53
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Франция колкото и да се дърви, увеличиха търговията с РФ" - Най-голямо количество руски втечнен газ измежду страните в ЕС купува Франция.
52
10
 
10
 
! Отговори
Империя на злото преди 1 месец
Преговори с подъл агресор не може да има. След това той ще продължи.
51
8
 
10
 
! Отговори
Малее преди 1 месец
колко пари е ръснал путин да му повтаряте глупостите
50
9
 
10
 
! Отговори
Боже преди 1 месец
колко пари е платил путин да му преповтаряте глупостите
49
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Първо нямало да преговарят, освен за капитулация. Сега пък можело да преговарят... Усетиха, че ако скоро Украйна влезе в НАТО, може да им се стъжни.
48
9
 
10
 
! Отговори
Bormann преди 1 месец
Да не забравяме, че това споразумение е само "база" за преговори. А именно, че всичко на изток от река Днепр вкл. Одеса го пиши бегало, както и гаранции, че натовско оръжие няма да има на изток от границата между Полша и какво и там да е останало от украйна. Последно, но не и на последно място - главата на зеленски трябва да бъде доставена с куриерска поща срещу личен подпис на Президента или ВМ на РФ в срок от 3 дни след подписа. Ако главата не е разпознаваема, ръка с цялостен палец е ок също )
47
8
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 месец
НЕВЯРВАМ ДА ИМА МИРНО СПОРАЗУМЕНИЕ ДО ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ В ФЪЩ ПРЕЗ НОЕМВРИ 2024-ТА ГОДИНА!! А ЩОМ СЕ ОБЯВИ ПОБЕДИТЕЛЯ В ИЗБОРИТЕ СЕ ОБЯВЯВА И ПОБЕДИТЕЛЯ ВЪВ ВОЙНАТА!! ТЕРОРУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ Е НЕСПАСЯЕМА ПРИ ВТОРИ МАНДАТ НА ДЖО БАЙДЪН И ВИНАГИ ГУБИ ВОЙНАТА , ЗАЩОТО ЯДРЕНОТО ОРЪЖИЕ НЯМА ДА СПАСИ ПО НИКАКЪВ НАЧИН РЕЖИМА ТАМ А ПОДКРЕПАТА ЗА МАСОЗВАНИТЕ ПУТИН Е ЕДВАМ 20% В ТЕРОРУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ! 70% ТВЪРДО ОТ НАСЕЛЕНИЕТО НА ТЕРОРУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ НЕПОДКРЕПЯ САМОЗВАНИТЕ ПУТИН
46
7
 
4
 
! Отговори
поговорки и приказки преди 1 месец
Казана дума хвърлен камък . Като не щеш мира на ти секира . Лужливото овчарче
45
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Помощта за Украйна влиза в конгреса! Това е добра база за преговори, защото ще има нови реалности!
44
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Волдемор Еленски мирните преговори срути,за да може златни палати да си купи.Корумпиран е не само той.Всички за помощите са се наредили в строй.Първи,втори,трети,четвърти,пети...все са посредници на оръжия проклети.
43
10
 
13
 
! Отговори
ясно като 2+2 преди 1 месец
Един откраднал една ръкавица на някой .Той поискал да му я върна а крадецат казал дай ми твоята та да ми станат комплект .Но тя е моя и другата също еи моя. Да но сега има нови реалности едната ръкавица е моя т.е окупирана от мен значи сме изравнени.Същото казва и Песков.
42
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Руснетата да си носят химически тоалетни, че фсичко омазаа!
41
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 46 Пералните трябват за елементи за Кинжалите, без перални не летят.