Русия едва ли ще атакува страна на НАТО, но войната бавно и сигурно ескалира

Мирно споразумение не може да се очаква в обозрима перспектива
30 мар 2024 17:27, Александър Попов
273
Русия едва ли ще атакува страна на НАТО, но войната бавно и сигурно ескалира
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Малко вероятно е Русия да атакува страна членка на НАТО, на този етап тя няма такъв потенциал, коментираха за БТА директорът на Института за икономика и международни отношения и бивш заместник-министър на външните работи Любомир Кючуков и председателят на Софийския форум за сигурност и бивш заместник-министър на отбраната Йордан Божилов.

БТА потърси техните мнения по няколко въпроса, сред които каква е вероятността за конфликт между Русия и НАТО, Русия да застраши с военни средства държава от алианса и до каква степен подобен хипотетичен сценарий зависи от изхода на войната в Украйна.

„Изглежда малко вероятно Русия да атакува страна членка на НАТО, но рискът от директен сблъсък Русия - НАТО на украинска територия не следва да се подценява“, смята Любомир Кючуков.

Според Йордан Божилов на този етап Русия няма потенциала да атакува държава членка на НАТО. И двамата експерти изтъкнаха, че повече от две години Русия не успява да постигне целите си в Украйна.

Войната обаче бавно, но сигурно ескалира: тя става все по-високотехнологична и все по-териториалнообхватна – напускайки вече Украйна и пренасяйки се и в Черно море, а и на територията на Русия. А разгръщането на тази спирала на ескалацията рано или късно ще ни изправи пред ситуация, когато следващата стъпка вече ще означава война. Впрочем, обявената от Русия цел за създаване на буферна зона – на територията на Украйна, е поредната стъпка в тази посока. Иначе казано: изглежда малко вероятно Русия да атакува страна членка на НАТО, но рискът от директен сблъсък Русия - НАТО на украинска територия не следва да се подценява, коментира Любомир Кючуков.

Той вижда два възможни подхода оттук нататък - продължаване на военните действия, което, по думите му, означава повече оръжие и повече война, или трансформиране на военното замразяване в политическо и започването на преговори. Като преговори не означава мирно споразумение, каквото не може да се очаква в обозрима перспектива, на първо място заради териториалните въпроси, отбеляза експертът. Но това включва примирие, т.е. прекратяване на военните действия и на жертвите, е мнението на Кючуков.

Военният потенциал на НАТО и в жива сила, и в техническо отношение далеч превъзхожда руската армия, отбеляза Йордан Божилов. От гледна точка на оценката на заплахата, страните членки на НАТО трябва да се подготвят за потенциална агресия от страна на Русия, смята Божилов.

„Русия има възможности и готовност да ескалира конфликта. Особено след изборите в Русия, Путин ще активизира военните действия в Украйна“, смята Йордан Божилов. Той очаква ожесточаване на военните действия, независимо от руските жертви, както и повече атаки срещу цивилната инфраструктура. Според Божилов това още повече намалява възможностите за търсене на мирно решение. Несъмнено Русия ще продължи опитите да разедини страните членки на НАТО и ЕС и да попречи на помощта за Украйна, смята той.

Русия цели ли в бъдеще да си върне сфери на влияние и какво може да означава това за България?

Любомир Кючуков: Когато и както и да приключи войната, светът ще бъде много по-различен: дълбоко конфронтиран, при блокаж на международните институции, пренебрежение към международното право, геополитическо преформатиране и формиране на нови съюзи и силови линии. Съпроводени с пълна липса на взаимно доверие – което означава и на силно лимитирани възможности за политически диалог. Всичко това – в условията на доминираща „секюритизация” (с извинение за английския термин, но не успявам да намеря точен български еквивалент) на международните отношения, когато сигурността предопределя всички политики – от икономиката до спорта. Водеща до растяща милитаризация. Което пък се отразява в друга вече ясно видима тенденция, която аз условно наричам регионализация. Но разбирана не като регионално сътрудничество, а като външен, едропанелен поглед към дадени региони, разглеждани като геостратегически единици, където отделните държави остават на втори план, а стремежът на глобалните играчи е да търсят активно прокарване на собствените си интереси. Това в пълна сила важи и за Балканите и региона на Черно море.

Йордан Божилов: Русия в края на 2021 г. ясно заяви чрез изпращане на проекти на договори до САЩ и НАТО, че иска всички нови държави членки, включително и България, да излязат от алианса. По този начин Русия се опитва да създаде сфери на влияние и да предрешава съдбите на независими държави. Това за нас е неприемливо. Ето защо ние заставаме зад идеята, че е необходимо да се укрепи военният потенциал и единството на НАТО, за да бъдем защитени от агресия или от чужди претенции. Решението в кои съюзи да членува България и по какъв път да се развива ще се взима у нас, а не в Москва.

Моите очаквания са засилване на хибридното въздействие на Русия срещу България. За съжаление, у нас има много способстващи фактори за такова влияние. Освен това, ние сме черноморска държава, което ни прави още повече уязвими на провокативни дейности на море. Миналата година Русия блокира за няколко месеца почти цялата ни изключителна икономическа зона. Това е явен недобронамерен акт. Със сигурност ще има и много други подобни враждебни действия./БТА, Асен Бояджиев

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


273
Още по темата: Русиявойната в Украйна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
234
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Колкото по скоро изчезне русия толкова по-добре. Факт
233
2
 
0
 
! Отговори
Майната Ви преди 4 седмици
Само *** може да си помисли, че Путин ще спре след победа в Украйна. Това е като да спреш тежък товарен влак и след това да го накараш да тръгне. ОСвен това плановете на Русия са ясни и се коментират открито по руските телевизии: 1. да си върната прибалтийските републики вкарвай голям контингент в коридора към Калининград, създавайки "но флай" зона и бокирайки достъпа по море с флота; 2. десант в Бургас и Варна и преминаване през България за 2 дни посрещнати с хляб и сол.
232
10
 
5
 
! Отговори
Българин преди 4 седмици
Слава на Русия, стожер на мира и справедливостта на Земята!Убеден съм,че поне 80% от българите симпатизират на Русия и на Путин, и желаят в най-скоро време побаде на иоевските фашаги,а подир това и на световните терористи- ФАЩ и Ингилизия.
231
6
 
9
 
! Отговори
емил преди 4 седмици
Но Русия ще го направи защото става въпрос за нейното унищожение.( нещо друго което е много по важно Китай няма да допусне Русия да бъде победена защото следващата жертва е тя , като цяло във военната област е все още слаба спрямо Русия за да воюва срещу тези които са бесни и свирепи като глутница готова да разкъсат всеки който им се попречи на пътя.)
230
2
 
3
 
! Отговори
емил преди 4 седмици
Путин може да е наивен но не и толкова глупав да воюва с целият НАТО с обикновени военни средства когато населението на НАТО е 1.3 милиарда ( имам предвид Австралия, Канада, Н. Зеландия , Япония, Ю. Корея ) те всички ще бъдат включени както сега въоръжават Украйна . Когато Русия е с 154 Милионно население и много по - малък вонен потенциал . Ще бъде принуден да използва всички средства с които разполага , и най вече Ядрената триада и някои от същите страни ще се превърнат в пепел а човечеството ще се самоунищожи ли или не това е отделен въпрос. Но Русия ще го направи защото става въпрос
229
1
 
2
 
! Отговори
Барон Мюнхаузен преди 4 седмици
Най доброто предложение на Русия е първото предложение.Ото Бисмарк
228
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Кой я ескалира тая война?
227
4
 
5
 
! Отговори
Путин е най-великият преди 4 седмици
Педофил, отвлякъл хиляди деца.
226
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
В тази война Русия се разкри цялата.От икономика,технологии,бойна и мобилизационна готовност,тактика на бойното поле.Показа всичко на което е способна.Всеки ден се разузнава как се държи във войната и в тила.Запада е включил всички разузнавателни средства за да разузнае всичко каквото може да се появи на бойното поле.Тактико технически данни на Оръжията които използва.Честоти кодирани съобщения.Машинни езици.Мощности на взривните устройства.Въобще една добре разучена и разузната страна
225
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Спрете геноцидът над украинския народ . урепайте фашисткото кремълско Жуже. Ликвидирайте кремълската национал-фашистка хунта, съставена само от милиардери с крадени пари от руския народ
224
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Спрете Геноцидът над украинският народ. Спрете да давате оръжия на режимът в Киев. ВВП ще ликвидира идеологията на Бандера и ще съди бандеровците. Няма да закача останалите украинци. Ако не го стори той, ще се наложи ЕС да дебандеризира днешният развъдник на фанатици и терористи наречен Украйна. Спрете да унищожавате Украйна.
223
9
 
5
 
! Отговори
Путин е най-великият преди 4 седмици
Терорист и убиец от Азия. Търсен е жив или умрял от Международния Криминален Съд за отвличането на хиляди деца.
222
6
 
10
 
! Отговори
Чери00 преди 4 седмици
До Минуващ А кога Турция напдна члена на НАТО Гърция що никой не си мръдна и пръста а само плямпаха натовските страни! Самия ПАКТ НА НАТО е измислена работа за да могат да крадат пари!
221
6
 
7
 
! Отговори
Минуващ преди 4 седмици
"Ако Русия атакува България или Румъния нато пръста си няма да мръдне" е опорка на руските член-кореспонденти от фронта. Никой не му се мре заради болните амбиции на бункерния джуджак.
220
11
 
8
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 седмици
Молдова ще се присъедини към Румъния и всичко рузко ще бъде изметено оттам. И когато наглярите рузки колонизатори се деколонизират някъде зад Урал, че разберът, че е требвало да си налегат парцалите.
219
3
 
10
 
! Отговори
ЕВРОАТЛАНТИК преди 4 седмици
Макарон Наполеон каза че Франция е следващата. Аз му вярвам . Как ви не е срам да пишете такива лъжи
218
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Днес е поредният ден, в който благодаря на съдбата, че не съм се родил в разия
217
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Глупава статия.... Войната не става по технолочина а точно обратното скъпите технологии отстъпват на количеството и простотата. Провала на западната техника е обусловен именно от това!!! Друг е въпроса че се появяват нови средства и способи за водене на бойните действия като ИИ, ФПВ дронове и роботи
216
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Нато превъзхождало Русия??? В количество техника и брой войска - да - но тия са такива шубета и меки китки, че не им стиска да тръгат срещу руснаците!!!С една дума трябва и войска с топки дето нато няма!Да не говорим, че начело с хамерика са фалирали от всякъде!
215
2
 
13
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 4 седмици
До Ъхъв румъния има радари за ранно предупреждаване, есминци арли бърк и един господ знае колко натовска войска, не слагай румъния и българия в едно изречение. по скоро молдова и българия. нато са тесни специалисти по тънки сметки и демидж контрол