Правосъдният министър внесе предложението за освобождаване на Гешев

В мотивите до ВСС се изтъква, че има бездействия от главния прокурор
2 мар 2022 20:11, Анисия Иванова
110
Правосъдният министър внесе предложението за освобождаване на Гешев
Снимка: БГНЕС

Правосъдният министър Надежда Йорданова внесе искането си за предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев. Това съобщи Йорданова по време на изслушване пред депутатите от правната комисия.

Правосъдният министър обясни, че е било планирано искането за уволнение на Гешев да бъде внесено преди седмица, но "фокусът на държавата" е бил върху избухването на войната в Украйна. Това означава, че Висшият съдебен съвет ще трябва да се занимава едновременно с две искания за уволнението на Гешев – едното беше внесено от служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов преди повече от половин година, а другото ще бъде внесено от настоящия

Фактическите и правни обстоятелства за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор, които се изтъкват в предложението, са за тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които накърняват престижа на съдебната власт.

Министър Йорданова предоставя за разглеждане от ВСС девет нови обстоятелства, даващи ѝ основание да поиска оставката на главния прокурор, съобщиха от Министерството на правосъдието.

Посочените обстоятелства включват случи на полицейско насилие по време на протестите през лятото на 2020 година, искането за снемане на имунитета на Елена Йончева, делото срещу Евдокия и Николай Баневи, поредицата на Антикорупционния фонд - "Осемте джуджета",  сигналът от бившия съдружник в "Жоси" ООД Георги Цолов Георгиев за "открадването" на дружеството и палеж на семейната му къща, публично изразеното съмнение от страна на главния прокурор за възможно манипулиране на системата за случайно разпределение на делата в съдилищата, неуважително, подигравателно и враждебно отношение към неправителствени организации, отделни личности и юридически общности, които изразяват становища, обстоятелството, че главния прокурор е утвърдил указания "при образуване на досъдебни производства за умишлени престъпления по транспорта да се предприемат действия за изземване на превозното средство като веществено доказателство, както и случаят "Гебрев".

„Нашият анализ показва, че главният прокурор е издал методически указания, които са незаконосъобразни в една конкретна част. Това повлиява върху дейността на всички останали прокурори. Също така има влязло в сила решение на Европейския съд по правата на човека, с което констатира, че г-н Гешев е нарушил презумпцията за невиновност. Това е делото „Баневи“. Решението на Европейския съд е вече влязло и България ще трябва да плаща обезщетение за това нарушения“, обясни Йорданова пред БНТ.

В мотивите, предоставени на ВСС, се изтъква, че изложените в предложението обстоятелства обосноват извод, че са налице осъществени действия и допуснати бездействия от главния прокурор, които представляват основания за освобождаването му от заеманата длъжност.

Процедурата изисква да се извърши преценка на обстоятелствата, изложени в предложението, от Пленума на Висшия съдебен съвет и ако реши, че са налице основания, да направи предложение до президента за освобождаването на главния прокурор от заеманата длъжност, e записано във внесеното от Надежда Йорданова предложение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
6
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
УСПЕХ !
51
1
 
1
 
! Отговори
Теди преди 2 години
Важното е ,че демона Николина гори в Ада
50
9
 
5
 
! Отговори
Спеца преди 2 години
Това трябва да се прави - да се подгони мафията в България ,и Гешев и Борисов и министрите на Будата , а не да се карат в МС кой какво казал за Украйна!
49
0
 
7
 
! Отговори
... преди 2 години
Моме, нямаш ли си пиш'ка бе ?!
48
4
 
12
 
! Отговори
аз преди 2 години
Гешев ще те надживее да знаеш
47
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев е виновен, че е поел ангажимент към Божков и останалите крадци на България да няма прокуратура
46
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев е виновен, че е поел ангажимент към Божков и останалите крадци на България да няма прокуратура
45
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази е дошла да изпълни поръчка и после ще я шитнат!
44
2
 
18
 
! Отговори
Олд преди 2 години
Кифлата на пинокио пак се папъна,колко ли още ще е министърка.
43
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лодкаря главен прокурор?!Да търси чекмеджетата подхвърлени от КГБ!Хахаха!
42
0
 
18
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 2 години
това обвинение срещу Гешев няма да издържи.
41
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Юмрука Кво казва?
40
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази има излъчване на пpocтакеса... Само се хаби на вятъра. Гешев е непоклатим...
39
25
 
3
 
! Отговори
Венелин преди 2 години
България ще бъде осъдена по още дела заради милиционера Гешев, но този ВСС (от тефтерчето на Красьо черничкия) няма да се трогне от това. Логично беше първо да се разкара стария ВСС.
38
2
 
30
 
! Отговори
СТИГНАХА ДО РАДЕВ преди 2 години
АРЕСТУВАНИЯТ РУСКИ ШПИОНИН Е БРИГАДЕН ГЕНЕРАЛ ВАЛЕНТИН ЦАНКОВ... СЪЩИЯТ Е РЪКОВОДИТЕЛ НА ЩАБА НА МАЯ МАНОЛОВА ЗА КМЕТ НА СОФИЯ 2019... А МАЯ МАНОЛОВА Е ДЯСНАТА РЪКА НА РУМЕН РАДЕВ ПРИ ОСЪЩЕСТВЯВАНЕТО НА ДЪРЖАВНИЯ ПРЕВРАТ В БЪЛГАРИЯ....... ИМА ПРЯКА ВРЪЗКА МЕЖДУ РУМЕН РАДЕВ И РУСКИЯ ШПИОНИН............... ГЕШЕВ ГИ ОСВЕТИ..... ....
37
2
 
18
 
! Отговори
Влади преди 2 години
Лъже дебелото лезби, нищо няма като доказателства. Секретарката на Пинокио, ще дойде и нейния ред! Предвзета лезбийка!Сега руските агенти предизвикаха паника у нас и цените полудяха : горива, олио, брашно и ТОАЛЕТНА ХАРТИЯ.
36
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев, вземи си агентите на РЕШЕТНИКОВ И *** *** И ЗАЕДНО СЪС СПОНСОРИТЕ ЗАМИНАВАЙТЕ'БАЙДЪН КОНФИСКУВА ИМОТИ И ЯХТИ НА РУСКИ ОЛИГАРСИ,ДАЛИ НЯМА И ЗА ИЗТОЧНОЕВРОПЕЙСКИТЕ ДА ИЗЛЕЗЕ НЯКОЙ ЗАКОН?СВЕТЪТ СЕ ОБЪРНА СРЕЩУ КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ МЕТАСТАЗИ!
35
2
 
18
 
! Отговори
Тази преди 2 години
100 процента има проблем с алкохола!!
34
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След Лена тази ме и любимата фантазия. Жалко само, че на 99.9% от публикуваните снимки излиза все едно е на половинка гроздова.
33
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази коя е бре ???? От Неков реалити ли я извадиха? Що срича и заеква пред журналистите па и смешно ???? Малееееее смех