Вече не е и смешно: Критики към Netflix и чернокожата Клеопатра

Проектът „ще изопачи историята на египетската цивилизация”
15 апр 2023 09:13, Александър Попов
513
Вече не е и смешно: Критики към Netflix и чернокожата Клеопатра
Кадър: Netflix

Документалният филм на Netflix - "Кралица Клеопатра" е критикуван заради факта, че ролята на древноегипетската кралица е изиграна от тъмнокожата актриса Адел Джеймс, пише "Сreek City Times”.

Споровете започнаха, след като услугата публикува трейлъра на филма. В социалните мрежи беше отбелязано, че владетелката на Египет не е била чернокожа. Тя произхожда от македонската династия на Птолемеите. Един потребител например заяви, че "това вече не е смешно". Друг пък перифразира заглавието на песента "Another One Bites the Dust”.

"Жертваха поредната червенокоска", написа той.

Майчиният език на Клеопатра, пише вестника е бил гръцкият диалект койне. Въпреки това тя е единственият владетел от династията на Птолемеите, който е научил египетски.

Вестник "Достор" също съобщава за недоволство от решението на Netflix за избор на главната героиня. Историкът Мохамед Шаабан в разговор с изданието посочва, че проектът „ще изопачи историята на египетската цивилизация”. Изданието отбелязва, че тази тактика е подобна на "популяризирането на твърденията за африкански централизъм".

Премиерата на филма е насрочена за 10 май.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


513
Още по темата: Клеопатра
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
319
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скоро и нормалните ще ги доведат до лудост
318
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този филм пише, че е документален. Отделно в трейлъра горе се казва, че без значение какво се учи в училище, Клеопатра е черна. Т.е. не е случайна грешка, а си е нагла подмяна, без да има някаква обосновка дотук? Историята по-трудно се подменя от настоящето. Може би разчитат на скандала за да има филма повече гледаемост или поне да вземат някоя награда, че са политически коректни
317
2
 
13
 
! Отговори
Някой преди 1 година
След някоя друга година и германската история ще се промени. Ще пише, че са били черни и мюсюлмани и т.н. от новият тренд който налагат хахаха. Както се казва внимавай какво правиш да не се обърне срещу тебе като троянски кон, нож с две остриета и т.н. Стана страна абсурдистан не е за разказване всичко скрито да остава хахаха. Психиката ти приключва освен да го удариш на комедия иначе няма как да оцелееш и да го осъзнаеш какво е това нещо....
316
0
 
4
 
! Отговори
Някой преди 1 година
От няколко дни ни закриват в Германия сайтовете за онлайн филми един по един който отворим. Следят нашата връзка ли не знам. Пълен смях. Искам филми ама то вече всичко е тотал щета с новите им модни тенденции. Понеже гледам един сериал го намерих на един сайт nu6i смяхме се, че челно изпуква бъкън с турски сериали. Викам ще излезе една серия и после пак забранен грешка хаха ама не за тях може, че е дискриминация хахаха нушето е желязна не смеят да дискриминират и спрат турските сериали. ....
315
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Света се самозатрива, зелени талибани и *** диктуват световния ред обаче wow търкаме пода с мокри кърпички и пием кафе от капсули с нулев отпечатък.
314
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако направят пореден филм за Принцеса Даяна сигурно ще я изиграе Упи Голдбърг!!!
313
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Даже не е смешно, вече става опасно и страшно. Почвам да подозирам, че в близкото бъдеще бялата раса ще бъде затваряна в клетки, като в Планетата на маймуните.
312
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
е има банани и демокрация сега!
311
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Клеопатра когато я чуках още нямаше приятвл камо ли мъж АЕ разкарай бирите хомо !
310
2
 
33
 
! Отговори
Black River преди 1 година
нЕма а се плашите - следващите филми са Спартак - с герой *** третополов либераст, Пипи Дългото Чорапче - с малко момиченце искащо да е полово неутрално, Калигула - *** хей, Троя - с Ахил трансгендер, Оцеола - лъмбърсексуален китаец, Дракула - асексуален мулат и т.н. А филъмт Гладиатор, ще се казва Любовта на Гладиаторите, които ще си завират мечовете в едни места...Честита в евролиберастия!!!
309
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да снимат Рони Колман като Херкулес, сигурно ще стане бестселър там
308
1
 
38
 
! Отговори
Срам преди 1 година
Жалък и срамен популизъм. Да се променя историята заради черни комплекси. Има монети с образа на Клеопатра. Типичният гръцки профил и европеидни черти.
307
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Клеопатра се оказа че е била *** подобна :D
306
1
 
47
 
! Отговори
Краят на Холивуд преди 1 година
Някога когато Холивуд правеше истински филми, Клеопатра беше блестящата (природно) красавица Елизабет Тейлър....Днешните д.жен.дъри не знаят за какво става въпрос !
305
5
 
9
 
! Отговори
bl преди 1 година
"Древната държава Македония е гръцко царство, а Александър Македонски и Клеопатра са гърци.".... Разбира се! Заради това гърците не са позволявали на Александър да участва в олимпийските игри с твърдението че не е грък. И заради това Александър не значи нищо на гръцки но пък арабите, срещу които е водел войни, добре са запазили истинското му име - Искандар.
304
1
 
14
 
! Отговори
Тя едва ли преди 1 година
е била снежно бяла....все пак в Египет си е жежка пустиня, ама едва ли е и била от негроидината раса. Едно време по биология така ги учехме 4-ри раси и не цвета е определящ,а черти и структура на тялото.
303
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
глупости, египтяните са нямали такива насове най-малкото, а черните никога не са можели да управлявали, какво остава жените, невъзможно е черна жена да е била начело по същото време
302
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо сте изненадани. Продуцентката е една от най големите расисти в Америка. А съпругът и обича да бие шамари по време на оскаите .
301
0
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На мен много ще ми е чудно ако се предложи Мартин Лутер Кинг, който е като икона за черните, дори в негова чест един ден е официален празник в Америка, та ако има филм за този човек, то той да се изиграе от бял актьор. Да видиш какво ще стане с историческата истина, щото нито Орфей, нито Клеопатра са били чернокожи
300
1
 
11
 
! Отговори
Йокин преди 1 година
...произхождала,от МАКЕДОНСКАТА,династия,на Птолемеите.АЙДЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ,ОТИДЕ,КОНЯ в реката.ЧИСТА МАКЕДОНКА.А викаме,че макетата,СА ***!!!ТЕ БИЛИ,ЕГИПТЯНИ!