Вече не е и смешно: Критики към Netflix и чернокожата Клеопатра

Проектът „ще изопачи историята на египетската цивилизация”
15 апр 2023 09:13, Александър Попов
513
Вече не е и смешно: Критики към Netflix и чернокожата Клеопатра
Кадър: Netflix

Документалният филм на Netflix - "Кралица Клеопатра" е критикуван заради факта, че ролята на древноегипетската кралица е изиграна от тъмнокожата актриса Адел Джеймс, пише "Сreek City Times”.

Споровете започнаха, след като услугата публикува трейлъра на филма. В социалните мрежи беше отбелязано, че владетелката на Египет не е била чернокожа. Тя произхожда от македонската династия на Птолемеите. Един потребител например заяви, че "това вече не е смешно". Друг пък перифразира заглавието на песента "Another One Bites the Dust”.

"Жертваха поредната червенокоска", написа той.

Майчиният език на Клеопатра, пише вестника е бил гръцкият диалект койне. Въпреки това тя е единственият владетел от династията на Птолемеите, който е научил египетски.

Вестник "Достор" също съобщава за недоволство от решението на Netflix за избор на главната героиня. Историкът Мохамед Шаабан в разговор с изданието посочва, че проектът „ще изопачи историята на египетската цивилизация”. Изданието отбелязва, че тази тактика е подобна на "популяризирането на твърденията за африкански централизъм".

Премиерата на филма е насрочена за 10 май.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


513
Още по темата: Клеопатра
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
279
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едно много важно уточнение,което изопачава допълнително народността на Клеопатра и нейния майчин език:Произхода на Птолемеите е от Македония,държава нямаща нищо общо с елинистичните държави,а е била населена с тракийски народ от племето Македони,така,че майчиният и език е бил македонски,а не гръцки(тогава гръцка държава не е съществувала).Доказателство за това са прочутите "филипики",гневни речи на атинския философ Демостен,срещу Филип II баща на Александър ,наречен варварин не владеещ елински.
278
0
 
47
 
! Отговори
за Оскар преди 1 година
Сега чакаме филм за викингите, който ще е черно бял, сниман през нощта. Само с църни разбира се.
277
0
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След като направиха Малката русалка чepна, сега Клеопатра, нямам търпение да видя филм в който Хитлер е черен, а може би и евpeйн.Холивуд много се излага.
276
2
 
31
 
! Отговори
орт преди 1 година
До АнонименЧернокож Хитлер не може да има защото е лош, лоши са само белите.Виж им филмите всички черни са добри а всички бели мъже са лоши изключват се белите жени те са силни,но не и белите мъже.Така се изгражда един стериотип, че по презумция всички бели мъже са лоши.А лошите хора трябва да изчезнат нали? Е накрая каквото кажат евреите това ще стане.
275
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Напоследък в турските сайтове се появяват слухове за филм за Ататюрк на нетфликс който също щял да се представи от чернокож актьор
274
35
 
0
 
! Отговори
Страшния съд преди 1 година
Неграмотници, имало е седем Клеопатри! И да, някои от тях с тъмен цвят на кожата.
273
19
 
3
 
! Отговори
г4 преди 1 година
Във филма една биг мама казва гордо какво й е казала майка й едно време: Не вярвай какво ти разказват в училище, Клеопатра е била черна.". Точка. Край. Това е.
272
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С нетърпение очаквам филм с чернокож хитлер на големия екран
271
0
 
27
 
! Отговори
Аре у дълбокото лево преди 1 година
Искате да кажете че Клеопатра не е имала дълги крака и голям бюст? Пхах я се загледайте в древни папируси.Всички показват едно и също като лицето не е от значение. Но дългокрака ,цицореста жена е първото нещо което прави впечатление.Права черна коса.Овално лице.Големи оче.И височина колкото мъж с подчертан бюст.Те това е жена за истински мъж.А не цветнокожи дцендър польоции.
270
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е, след чернокожия Ланселот на крал Артур, вече нищо не е истинско...
269
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 321 никво средновековие просто логика. Ти ако си богат властелин би ли се загледал по нещо което твърде много прилича на шишкавите беззъби кривокраки индо-европейки които крещят на ромски и се правят че метат улиците.Щото модерната клео се опитват да ни го представят такова. Ниско дебело кривокрако със много косми по тялото,без гърди със женственоста на малка табуретка.Със сигурност Клеопатра е изглеждала по различен начин.Дългите крака и големите бомби са изправяли не едно копие ;
268
2
 
3
 
! Отговори
Венци преди 1 година
маратонките и те като дънките
267
0
 
1
 
! Отговори
ромски боклуци преди 1 година
християнски филми не египетски с техните богини и богове египетската цивилизация е отминала кланяйте се на БОГ не на богове и богини или некви секс маратонци от ромеи махали ромеите се заиграват с техните ромейки не налитат на деца откачалки такива
266
0
 
49
 
! Отговори
Ох майко преди 1 година
Това е геноцид над бялата раса и расизъм над белия човек. Да си бял хетеросексуален е грях, лошо, неправилно и срамно? А защо? Да си бял, става трудно да си намериш работа, ако си мъж и си жене за жена, няма да имаш права, я за училища за децата ви, я градина, я помощи. Ей ччччч алооооо, я малко се спрете с тоя расистки натиск върху белите и тоя геноцид на хетеросескуалните ДЕМЕК НОРМАЛНИТЕ хора. Как беше, най-лошо в САЩ е да си разведен бял мъж, без грам права! Баси и демокрацията!
265
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 317, това е схващане от средновековието, в древния свят това съвсем не е било така, една от първите християнски държави е Аксум това е днешна Етиопия на юг от Египет, и ако трябва да бъдем точни, далеч по вероятно е Клеопатра де е някакъв шоколадов микс
264
2
 
3
 
! Отговори
красавици преди 1 година
ами няма направят филм за Исус за новата черна филм пример за поквара египетски Исус е евреин
263
3
 
1
 
! Отговори
курвасан ромка преди 1 година
куклусклан не е ли срещу черната раса и осмиват черните с черната си правят какво искат да не тръгне гола след време като отнесени от вихъра отнесена от вихъра на Египет всичките жрици на Египет
262
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ПуржоЗащото черничките са ги смятали за маймуни без косми и са ги ловяли като диви животни.Марк Антонии би се влюбил в бяла а не в нещо което навремето се е считало за обезкосмено животно.Напъните на чернокожите да представят всички като чернокожи са смехитворни хората се делят на можещи и неможещи а не на черни и бели.Отделен въпрос е че сред черните преобладават предимно способни на гадости.Дори на погребението на Нелсън Мандела черните опънаха една черна на ковчега.Свобода за nnегрите..
261
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Пиндар Американеца, тамън се чудех откъде са се взели тия египтяни в РСМ, е сега ми светна:)
260
4
 
1
 
! Отговори
НЕБРАДАТ БОГ преди 1 година
либрална свободия не благодаря криворазбраната модернизация лудите нормални нормалните луди вие добре ли сте овци с пастир комунист дявол и дяволица играе тази новоизбрана египтянка от маалата Мария Бакалова е в Холивуд отсрамва България бела талибаните обслужват жриците затова готова е