Вече не е и смешно: Критики към Netflix и чернокожата Клеопатра

Проектът „ще изопачи историята на египетската цивилизация”
15 апр 2023 09:13, Александър Попов
513
Вече не е и смешно: Критики към Netflix и чернокожата Клеопатра
Кадър: Netflix

Документалният филм на Netflix - "Кралица Клеопатра" е критикуван заради факта, че ролята на древноегипетската кралица е изиграна от тъмнокожата актриса Адел Джеймс, пише "Сreek City Times”.

Споровете започнаха, след като услугата публикува трейлъра на филма. В социалните мрежи беше отбелязано, че владетелката на Египет не е била чернокожа. Тя произхожда от македонската династия на Птолемеите. Един потребител например заяви, че "това вече не е смешно". Друг пък перифразира заглавието на песента "Another One Bites the Dust”.

"Жертваха поредната червенокоска", написа той.

Майчиният език на Клеопатра, пише вестника е бил гръцкият диалект койне. Въпреки това тя е единственият владетел от династията на Птолемеите, който е научил египетски.

Вестник "Достор" също съобщава за недоволство от решението на Netflix за избор на главната героиня. Историкът Мохамед Шаабан в разговор с изданието посочва, че проектът „ще изопачи историята на египетската цивилизация”. Изданието отбелязва, че тази тактика е подобна на "популяризирането на твърденията за африкански централизъм".

Премиерата на филма е насрочена за 10 май.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


513
Още по темата: Клеопатра
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
339
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След чернокожия Ахил и патладжанената Ан Болейн спрях да се ядосвам. Просто не ги гледам.
338
2
 
35
 
! Отговори
Обективен преди 1 година
A, филм на Netfix - няма да се учудя , ако Клеопатра е леcбийка , а филма е пълен с изbратеняци и tравестити.
337
1
 
27
 
! Отговори
Шаши преди 1 година
Само да питам. Щом Клеопатра е от македонска династия и е черна, какво правят тези белите в РСМ? Може ли Клеопатра да е била с черен мъж и да е родила бял македонец. Явно може.
336
0
 
36
 
! Отговори
Ь преди 1 година
От криворазбрана толерантност, започнаха да променят отдавна история и религия. Имаше филм в който тракиецът Орфей е ***. Проект с Анна Каренина черна. Унищожават ни.
335
0
 
12
 
! Отговори
до 355 преди 1 година
До пияница мистик Има запазен бюст на Клеопатра!Изобщо не е грозна!Вярно,не е и красива!Но излъчва страховита сила!Скулптора си е разбирал от работата!
334
4
 
9
 
! Отговори
Някой преди 1 година
"Безумието има граници само във вътрешният свят на безумците"! Много бих искал тази мисъл да е била моя, но за съжаление не е. Оставете ги тия хорица на спокойствие да си изживеят живота както си искат, дори и с пендерунгелските си митинги и протести. Просто ги игнорирайте, те ще си изчезнат по естествен път, тъй като няма как да се размножават.
333
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
чернокож гей, евреин, роден в маЦква
332
3
 
7
 
! Отговори
Мхм преди 1 година
Защо като се спомене раса и мръсните жълтури не се водят отделна раса а те са си.Може би заради Сорос
331
0
 
12
 
! Отговори
Чичо леля преди 1 година
хората гледат доста напред и междурасовата война ще е новия тренд на този век, между половата вече е в разгара си, на бас че ще има бели които искат да стават черни и ще има някакви операции за смяна на кожата, така всеки ден преди работа истинския демократ ще може да избира кой полов орган и кой цвят на кожата да си сложи днес
330
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хайде сега, те гърците понеже са млечнобели...
329
8
 
15
 
! Отговори
Искам да съм преди 1 година
чернокож гей, евреин, роден в Украйна!
328
29
 
8
 
! Отговори
Седнал аНдрешко преди 1 година
да обсъжда, каква е била Клеопатра. Собствената си история не познава, загрижил се за древноегипетската. Мани, мани! Клеопатра е била руса и стройна блондинка със сини гооолеми очи, поне 90Е, и дълги бели бедра излизащи от тип бразилски г.з. Сега доволни ли сте, погледнете се в огледалото, погледнете и половинката си и пак коментирайте....
327
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредната подигравка.
326
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
netflix правят доста документални филми, които са по-скоро съвкупност от мнения от различни експерти в дадена сфера, не буква по буква това което е написано в учебниците,най-вероятно ще се опитат да интерпретират животът на Клеопатра под друг ъгъл
325
1
 
7
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
Да бе, и Снежанка не трябвало да бъде с руси коси и бяло румено лице... Чудят се каква да я направят да изглежда... Чернокожа може би? Пълни глупости.
324
0
 
19
 
! Отговори
Xaxa преди 1 година
Свиквайте с "новото нормално".
323
9
 
1
 
! Отговори
До Black River преди 1 година
Ако знаеш колко си прав....Замислих се за Пипи - малко момиче, което е по-силно от баща си и носи размъкнати чорапи, поне според оригиналните илюстрации. Ми тя си е жив трансджендър бе - силна като мъж, и точно толкова немарлив(а), дето обаче се облича в женски дрехи.
322
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Някой 344. Не знам дали ще стане при теб, но яко търсиш стрийминг сайт може да пробваш в Гугъл търсене 'rezka'.
321
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Няма да се изненадам, ако утре обявят и Иисус Христос за ***, обратен или третополов...." -------------- Назад си с материала, колега, това вече е факт.
320
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма да гледам този филм. Нищо направено от неокомунистите, наричащи се либерали, не може да ме изненада, напротив бих се изненадал ако направят нещо добро, морално, почтено...... Помните ли, че във филма за аргонавтите артиста, който изпълняваше ролята на Орфей беше ***??? Няма да се изненадам, ако утре обявят и Иисус Христос за ***, обратен или третополов....