Ключово оръжие, дезинформация... Telegram - приложението, което разделя Европа

Европейските власти са безсилни да контролират приложението
28 май 2024 20:17, Елена Кирилова
155
Ключово оръжие, дезинформация... Telegram - приложението, което разделя Европа
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Минути след като приятелски настроеният към Русия премиер на Словакия Роберт Фицо беше прострелян, социалните мрежи бяха затрупани от конспиративни теории.

Съпругата на нападателя била бежанка от Украйна. Той бил свързан с високопоставен критик на правителството. Охраната на Фицо пък крояла заговор срещу премиера. Всички тези слухове по-късно бяха опровергани от словашките власти, но не и преди да се превърнат във вирусно съдържание в Telegram, пише Bloomberg.

Чат приложението се превърна в ключово оръжие за прокремълски акаунти, разпространяващи дезинформация, насочена към подкопаване подкрепата за Украйна. Наскоро офицери от руското разузнаване използваха услугата, за да вербуват дребни престъпници за извършване на саботаж в европейски столици.

Тези инциденти засенчват основното предимство на Telegram: до голяма степен не се държи под отговорност. Именно това най-много антагонизира европейските власти, които превърнаха борбата с фалшивите новини в свой основен приоритет преди изборите през юни. Въпреки всичките си нови правомощия да регулират информацията онлайн, те до голяма степен са безсилни да овладеят Telegram.

„Дезинформацията се разпространява открито и напълно неконтролирано в Telegram”, коментира пред Bloomberg естонският премиер Кая Калас.

Заявките за премахване на смущаващо съдържание често остават без отговор, посочва тя: „Знаем, че други държави членки имат подобни проблеми“.

Типичната проруска пропагандна кампания разчита на множество онлайн техники. Те включват публикации в социални мрежи, истории в държавни медии, изфабрикувани новини, предназначени да имитират легитимни уебсайтове, както и анонимни коментари в реални уебсайтове.

Telegram – притежавана от руснак, който напусна страната преди десетилетие – функционира като централна част в тази екосистема, един вид мост, който пропагандните групи използват, за да разпространяват съдържанието си в активни социални общности, с цел достигане на дадена информация и история до по-широка аудитория.

„Telegram е популярна сред различни проруски актьори, както и лица, които разпространяват дезинформация от дълго време, защото почти няма модериране на съдържанието“, посочва Даниел Мило, бивш директор на Центъра за противодействие на хибридните заплахи към Министерството на вътрешните работи на Словакия. „Правилата на Telegram в това отношение са много, много небрежни“.

Наскоро Европейският съюз засили правомощията си за справяне с незаконното и вредно съдържание в опит да попречи на злонамерените участници да разпространяват дезинформация преди европейските избори.

Но когато става дума за Telegram, тези мерки не са много ефективни – инструментите на ЕС за контрол се прилагат само за платформи с над 45 млн. активни потребители в Европа. Според собствениците му, Telegram има 41 млн.

Останата част от анализа вижте в Investor.bg тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
3
 
2
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХААААААААА преди 1 месец
Един *** Пример: - *За 2 седмици Ердоган си Купи с Пари 2 Държави ( известни държави), Путтин за 2 Седмици с Танкове за Много Пари - Превзе 2 Украински Села ...*...Извадите Си Ги Направете Сами...
74
1
 
8
 
! Отговори
страх от свободата преди 1 месец
на словото усещам аз!
73
3
 
0
 
! Отговори
Турчин преди 1 месец
До 74Реджеб Тайип Ердоган е човек на САЩ. През последните дни САЩ трупат оръжия в турските военни бази. От Испания са доставени Пейтриъти в Турция. Ердоган вече може еднолично да обяви мобилизация в Турция. Ако Русия тръгне към България през Румъния турската армия ще бъде тук. Подготовката е голяма.
72
3
 
1
 
! Отговори
Гражданско общество преди 1 месец
Телеграм е проект от такъв мащаб, че не може да бъде измислен и създаден от един човек, а в Лусия не може да бъде създаден без КГБ!
71
2
 
8
 
! Отговори
Ph преди 1 месец
Руснаците дето крадяха чипове от перални, това за дезинформация ли ще го броим или за фалшива новина?
70
6
 
2
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХААААААААА преди 1 месец
Кой Можеше Да Си Представи - Че в 21 Век в Центъра на Европа- Някой Ще Се Бие с Танкове и Автомати ??? Това Първо е Пещерна Технология - Модерните Войни Се Водят с Пари- Избори, Държавите Се Купуват с Пари...Какви Са Тези Танкове и Автомати от Каменната Ера - Вече Никой Не Се Бие Така.....В Началото на Войната Реджеп Ердоган се беше възмутил и каза *** В Каменната Ера ли Се Връщаме???***....Модерните Войни Не Се Водят Така...
69
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хахахаха ключово оръжие дезинформация в България е Канал1, БТВ, НОВА и ЕВРОПА, същото е положението в целия ЕС. Навсякъде в Европа големите тв канали бълват дезинформация и лъжи но видете ли Telegram който на 90% информацията е достоверна бил дезинформационен. Вече се чудите как да прикриете, че Украйна заминава а Израел извършва геноцид. А имено Telegram ни уведомява за това и го виждаме с очите си.
68
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Който лъже, като дрът руснак, трябва да е забранен!
67
5
 
4
 
! Отговори
До позор преди 1 месец
Явната дезинформация навсякъде е забранена! А в Русия, истината!
66
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Фашиста Гьобелс ряпа да яде в сравнение със ЕС и неговите политики на дезинформация ..Тия не само го задминаха , но и го изпревариха .
65
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 65. И ипонцити ли бе ?
64
1
 
6
 
! Отговори
Позор цензура преди 1 месец
Искам да чета Правда и да гледам Руски газета.
63
1
 
5
 
! Отговори
ХиХи преди 1 месец
Информацията на Блонберг най-вярна, същия тоя кандидат на ДП Бломберг де направи врътка с Бинденко да прецакат Бърни Сандърс и после войни
62
1
 
5
 
! Отговори
Турчин преди 1 месец
По медиите трябва да се съобщават важните неща. Не примерно коя силиконка с кого е била а по важни неща и да не се трият коментарите. В Турция например беше арестуван сирийски бежанец който беше заловен да прави секс със кокошка. Има и видео. Новината обиколи света. В град Мерсин Сириец люби кокошка. В турското законодателство няма закон за изнасилване на кокошка и сега ще го пуснат на свобода. Във Франция пък мигрант уринира върху момиче което седи на пейка в парка. Това са новини.
61
6
 
24
 
! Отговори
Позор преди 1 месец
Кой можеше даси представи че в 21 век в Европа ще има цензура, забрана на медии, синволи, празници и тн. Такова и в СССР не е имало...
60
6
 
4
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХААААААААА преди 1 месец
Путтин си Яде Меекиците с Китаеца в Китай и Не Му Пуука за Европа - Иска да я Разруши- Да Срине Европа до Последната Тухла....За Целта Му Трябва и Хаос в Европа- Протести, Граждански Войни....И Му Трябват Наиивни Човечета- Да Ги Използва- Да Ги Зоомбира- И Да Ги Направи Безплаттни Каааммикадзета.....От Путтин - Никой 1 Копеййка Няма Да Види - На Против - Ще Си Харчат Парите от Джоба За Да Създават Хаос и да Разрушават Европа- Собствената Си Къща - Собственият си Дом ....
59
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всичко, което идва от Азия е мръсно и трябва да се унищожи
58
0
 
4
 
! Отговори
ХаХа преди 1 месец
Там информацията е по-вярна. У нас не могат на правилния зам мин Витанов снимката да оцелят
57
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А какво да кажем за Европейскста дезинформация и пропаганда? Това че Русия щеше да фалира до месец след втория пакет санкции? Това че свършиха ракетите още през май месец 2023? Че взимат чиповете от пералните? Че на руските войници им давали по една лопата, защото иръжието им свършило? Тази дезинформация се оказа лоша за Украинската армия, която повярва, че руснаците ще се предават.. А то кво се оказа в действителност..
56
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е така е истината не на страната на ЕС..не го искаха жив...като Орбан и Райси..и Путин