Главчев: Ситуацията с пожарите в страната не е критична

Най-сложно остава положението край Стара Загора
16 юли 2024 14:51, Красимир Ангелов
64
Главчев: Ситуацията с пожарите в страната не е критична
Снимка: БГНЕС

Към момента пожарите в страната са овладени, с изключение на този в Стара Загора, но и тук ситуацията се успокоява, обяви служебният премиер Димитър Главчев. Според него ситуацията в страната не е критична, предстои да бъде овладян и пожарът в Стара Загора.

“Нямам притеснения, след като днес чух кмета Живко Тодоров и министъра на вътрешните работи Калин Стоянов”, каза той. Ситуацията се мени от едно място на друго, коментира премиерът и посочи, че се поддържа постоянна връзка между институциите.

Още по темата
Той поздрави всички, които работят на терен. По думите на Димитър Главчев са задействани всички възможни механизми за по-бързо овладяване на ситуацията, включително и към Европейския съюз.

"Имаме уверение от Чехия, от Румъния казват, че имат готовност", коментира той. Според него от Министерството на външните работи са заявили, че няма необходимост към момента да се търси помощ от други съседни държави. Главчев посочи, че се поддържа връзка и с представители на Република Северна Македония по повод пожара край Петрич и взаимодействието е добро.

Главчев заяви, че ще сформира междуведомствен щаб с представители на всички ресорни министерства, за да бъде осигурена още по-добра координация в подобни ситуации. През следващата седмица предстоят и срещи с представители на местната власт, за да се обсъди от какво имат нужда засегнатите региони, каза той и напомни, че за целта има сформирана междуведомствена комисия по бедствия и аварии, а помощ може да бъде отпусната и от социалното министерство.

Премиерът коментира и изявлението на кмета на община Стара Загора Живко Тодоров, че техниката на пожарникарите трябва да бъде подновена. “Това е въпрос към правителството, но след предложение на министъра на вътрешните работи и съответно на дирекцията по пожарна безопасност, биха могли да бъдат предвидени допълнителни средства в следващия държавен бюджет, както и да се прецени какви са възможностите на настоящия”.

Според Димитър Главчев служителите на Дирекцията по пожарна безопасност противодействат изключително добре на подобни бедствия и те биват овладявани в рамките на възможното, но хората трябва да бъдат по-внимателни.

Два хеликоптера вече подпомагат гасенето на големия пожар край Стара Загора. Очаква се в гасенето да се включат още два.  

Площта, засегната от големия пожар, бушуващ северно от Стара Загора, е около 7000 дка, но това е по първоначална информация,  съобщи по-рано пред медиите инж. Иван Чергеланов, директор на Държавно горско стопанство (ДГС) - Стара Загора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Днес четох, че 19-годишен доброволец е с тежки изгаряния 75%.
17
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Докато ГЕРБ-ДПС държат цялата власт - Съд, Прокуратура, Полиция, Служебно правителство, Регулатори - НИЩО НЯМА ДА ПРОМЕНИ !
16
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тиквунчев, хората си носят кирки и лопати от вкъщи. Това ти ли го разпореди?
15
0
 
17
 
! Отговори
Един Българин преди 1 месец
Дано на следващите избори народът да гласува или по-масово или поне по-умно за да няма повече такива недоразумения като Главун или Тик вун на чело на държавата.
14
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Къде са сега Финландия Прибалтийските страни. Ами Норвегия Швейцария.
13
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тия пожари дали не са предизвикани , живота на хората разбит виновни няма. САЩ и Нато и ЕК никакви ги няма !?! Правителството е пас. Ми да подават оставка.
12
0
 
8
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 1 месец
Главчев е поискал помощ от Чехия и Румъния ? Самолети и Хеликоптери . Кой ще Плаща ?Та драги ми смехурко , не се прави на МЪЖ /
11
0
 
12
 
! Отговори
КонтраРазузнаване преди 1 месец
13 Аз съм бил в пустинята Сахара по добре беше от тук.
10
0
 
15
 
! Отговори
Шкафа преди 1 месец
Глава,ти и твоя вожд пожарникарият от Банкя нарамвайте метлите и отивайте да гасите .Дайте пример.
9
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Такава жега не съм виждал във Варна, все едно съм в пустинята Сахара :)))
8
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Така ли изглежда от климатизирания кабинет, главунчев?
7
0
 
8
 
! Отговори
КонтраРазузнаване преди 1 месец
Аз не съм от официалните *** лу ци и национални предатели с големи заплати.Издавам ви гриф секретна информация!Бойко и Доган в комбина за 40 милиона лева!
6
0
 
10
 
! Отговори
абе преди 1 месец
Бой си требе!
5
0
 
13
 
! Отговори
... преди 1 месец
Какво ми сподели днес комшията, бивш пожарникар гасил къде ли не из България. Техниката е остаряла, нивото на готовност нулево, хаотичен план при летни пожари. Хубаво и похвално е, че има доброволци, но те са по къси *** и джапанки(образно казано). На повече от пет метра от силен огън не можеш да се доближиш с такива дрехи. Ако една суха трева е висока метър, огъня нагоре става два. Ако е дърво, още по-лошо. Такива ми ти работи...
4
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Колко е жал ка и сме шна марионетката на Тиквата и Сви нята.
3
0
 
14
 
! Отговори
Ааа, Тъй ли? преди 1 месец
Викаш, търпи се? :D Ми то нищо не е критично у нас... никога. Народа може да понесе и това, няма проблем. На чужд гръб, 100 тояги са малко!
2
3
 
6
 
! Отговори
БОГ преди 1 месец
Унищожава Мутроландия
1
0
 
11
 
! Отговори
Главчо преди 1 месец
Добре ме палата ми не е в тая област да се опраат