Мартин диша със сърце в раницата и мечтае за трансплантация

Уникална операция във Варна ще поддържа живота му до присаждането
5 май 2024 14:14, Петър Бойчев
20
Мартин диша със сърце в раницата и мечтае за трансплантация
Снимка бТВ

Мъж получи втори шанс за живот. На него му беше направена уникална операция преди около четири месеца от лекарите в болница „Света Екатерина". Днес той вече мечтае за трансплантация на сърце във Франция.

Мартин Кожуклиев е от Варна, но от около четири години живее в София. Работи като ИТ в голяма болница, където поддържа всички компютри и системи в изправност.

„По ирония на съдбата точно в тази болница ми откриха проблема със сърцето. Това стана през пролетта на 2021 г. В разгара на COVID-19 започнах да получавам необичайни за мен симптоми – като трудност при изкачването на стълби, задъхване, лесно се изморявах и забелязах, че не ми стига въздух. Необичайни неща за мен, защото водя активен начин на живот", разказва в предаването „Тази събота и неделя" мъжът с двете изкуствени сърца.

Отива за преглед при един от лекарите в болницата. Той установява, че сърцето му е уголемено и фракцията на изтласкване е на една трета от нормалното.

„Състоянието му беше много тежко – той не можеше да измине и няколко крачки, без да се измори. През повечето време лежеше. Минималните усилия, които полагаше, предизвикваха у него умора. Постоянно беше на венозни лекарства за подпомагане на съкращаването на сърцето", разказва и проф. Димитър Петков от болница „Св. Екатерина".

Лекарите поставят на Мартин две устройства, известни като изкуствено сърце – една на лявата и едно на дясната камера на сърцето.

„Оттогава постоянно нося една раница със себе си. Тя тежи около пет килограма. Тя поддържа двете ми изкуствени сърца", пояснява Мартин.

„Това устройство представлява помпа, която се поставя предимно в лявата камера на сърцето. В изключително редки случаи, когото сърцето е отслабвало и в дясно, се поставя и на дясната камера. Това се прави за пръв път при напълно имплантирани на устройствата в тялото. Иначе, ние сме поставяли две устройства, но извън тялото", обяснява проф. Петков.

Максималното време, което пациентът може да преживее с това устройство, е 15-16 години. Това според проф. Петков е напълно съпоставимо с една сърдечна трансплантация.

Мартин все пак ще се подложи на трансплантация, като той е решил тази операция да бъде направена във Франция. Разказва, че състоянието му е променливо след поставянето на двете изкуствени сърца, а той иска максимално бързо да се върне към активния си начин на живот, пише bTV.

„За съжаление, заради ниския брой донори в България, шансовете ми тази операция да се случи тук са много малки. Започнах да търся варианти в чужбина. Здравната каса би помогнала за самата операция и за лечението ми, но не поема разноските ми по престоя във Франция. При трансплантациите не може да се предвиди престоя, защото не е ясно кога ще има условия да се направи самата операция – може да е месец, може да е година", споделя Мартин.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от Страната
100-метров козунак бе изяден във Враца
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До анонимен. Нещата са много долни. Повече от политически са. Имаме избиване на хора. На случаен принцип. Който оцелее оцелее.
15
0
 
2
 
! Отговори
Жалко преди 1 седмица
Че се е набол! От сиропите 19 е това! Даваха го по новините че е от еликсира
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Пак се намесихa "опорки'.Русия ,Украйна.Истината е,че е трагично един млад човек,вероятно обещаващ,да е в това състояние.Истина е и ,че един човек с 20 имота,повечето жилищни ,отказащ да издаде детски книжки и да помогне на детски градини.С напреднал рак на белия дроб ,оцеля.ГоспоТ не избира добрите да спаси.Спаси моят донор.Нещата са много по -долни от политическа игра.
13
3
 
0
 
! Отговори
Рико Верховен преди 1 седмица
"Отивай в Русия, момче. Тук нямаш шансове."Ходи се лекувай или заминавай в Украйна гомнар! Ако ли не си дай координатите да те пребия!
12
1
 
1
 
! Отговори
Дтуг преди 1 седмица
Със сърце в раницата не може да се диша. Диша се с белите дробове!Дано по скоро се оправи човека. Журналистите надали!
11
1
 
3
 
! Отговори
лекар до 8 преди 1 седмица
Това са две помпи които движат по 5 литра кръв в минута .В раницата са акумулаторите- помпите са имплантирани в гръдният му кош.
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Отивай в Русия, момче. Тук нямаш шансове.
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Всеки със сърцето си!
8
4
 
4
 
! Отговори
В.Узунов преди 1 седмица
Че то как така в раница. Един дъжд и ще муаляса сърцето. Да го дърпа поне в няква закрита количка
7
2
 
4
 
! Отговори
лекарската мафия преди 1 седмица
ако се съгласите да дарите органиите си, рискувате продажната и алчна лекарска мафия да ви убие заради органите ви - за това нито един разумен човек не декларира ще си дарява органите. Защо във Франция, българските алчни касапи не могат ли да му присадят нещо
6
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Открили ли са причината? Дано намери донор!
5
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В такива случаи се замислям колко бързо си даваш сметка, че не сме от желязо и колко трябва да сме благодарни когато сме здрави.
4
6
 
8
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 седмица
през тва време жорко алпинистчето си прави пиар и рискува и сърце и бъбрек
3
5
 
3
 
! Отговори
Дарт Вейдър преди 1 седмица
Без маска
2
6
 
9
 
! Отговори
Колко ли Иначе преди 1 седмица
НаПълно Здрави Човека - Умират в тази Секунда от Глад, Мизеерия и Изкономическа БезИзподица?!
1
4
 
17
 
! Отговори
Х преди 1 седмица
дано успее човекът.