Общинарите в Благоевград се мръщят на 1300 лв., искат 2100 лв. заплата

Всеки труд си имал цена
4 дек 2023 16:16, Петър Бойчев
29
Общинарите в Благоевград се мръщят на 1300 лв., искат 2100 лв. заплата
Снимка: БГНЕС

Общински съветници в Благоевград готвят предложение за промяна в Правилника за работа на ОбС, в което да се запише, че заплатата на всеки един няма да е по-малка от 35% от заплатата на председателя. Това прави минимум 2100 лв. на месец. Предложението е било прието с мнозинство от комисия, но след като в града се породи сериозно обществено недоволство, не е ясно дали ще бъде вкарано за гласуване в този си вид, пише "24 часа".

Досега заплатата на всеки един от 41 общински съветници бе 1200 лв. Преди дни на сесия кметът Методи Байкушев запозна съветниците с тежкото финансово състояние на общината и бе гласувани да се вземе безлихвен заем от 8,1 млн. лв. от държавата за покриване на належащи разходи до края на годината.

Ако се приеме увеличение на заплатите на местните парламентаристи, издръжката на ОбС, която сега е 686 573 лв. ще скочи двойно, каза кметът Байкушев.

Той вече е изпратил свое становище до ОбС, в което отново припомня за финансовите проблеми на бюджета и настоява да се приеме таван до 1300 лв. на заплатите на съветниците за 2024 г.

„Предложението за определяне на долен праг от 35 % от заплатата на председателя на ОбС би вдигнало двойно издръжката. Всеки труд има цена и всички знаем, че на сесия съветниците взимат между 50 и 70 решения. Подготовката за това е свързана със сериозна работа и запознаване със солидно количество документи, а добрите възнаграждения са една от гаранциите срещу корупция. Исканите възнаграждения обаче излизат извън рамката на общинския бюджет. И не е проблем исканият размер, а това, че именно бюджетът няма да издържи", каза Байкушев.

Заради сериозните финансови затруднения на общината в молбата си до ОбС той настоява за съпричастност поне за следващата година и предлага да запазят възнаграждението си на настоящето ниво с таван до 1300 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
0
 
! Отговори
Алекс преди 4 месеца
1300 ?. Чистачката в офиса взема повече.
21
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
" Всеки труд има цена и всички знаем, че на сесия съветниците взимат между 50 и 70 решения. Подготовката за това е свързана със сериозна работа и запознаване със солидно количество документи, а добрите възнаграждения са една от гаранциите срещу корупция. " --- Как на някой може да му хрумне, че съветниците работели само по време на сесиите
20
0
 
3
 
! Отговори
vale_karo преди 4 месеца
Защо не се върне старото правило. Общинският съветник получава ежедневното си възнаграждение от предприятието в което работи , а общината възстановява тези суми. Проблемът е , че няма да има кандидати за общински съветници.
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
https://youtube/watch?v=ROCvf0XYm6Yвсичко българско забрлавихте, подарихте продадохте празнувайте Хелуина в който ни вкарахте...
18
0
 
9
 
! Отговори
Чичо Манчо преди 4 месеца
Едва ли общинските съветници разчитат само на тези пари. Някои сигурно имат тежък бизнес или други доходи.Може и пенсийка.
17
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Като не ви харесва, напуснете, бе...
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
1300 лева беше адекватна заплата 2014-а ...
15
0
 
10
 
! Отговори
София преди 4 месеца
Прокуратурата веднага да се самосезира за т ози Радослав Тасков който е Председател на ОбС Благоевград
14
1
 
13
 
! Отговори
ами преди 4 месеца
Всеки съветник участва в 3 комисии,като продължителността на една комисия варира от 30 мин. до 2-3 часа най много, а сесията е една за месец.Направете си сметка колко им идва часовата ставка за целият месец и ще разберете защо недоволства народа....
13
3
 
0
 
! Отговори
етичен комикс преди 4 месеца
АМИ ТЕ И ДВАТЕ СУМИ СА УНИЖЕНИЕ, НО КАТО ЗА КОЛОНИЯ Е ДОБРЕ ИМА КОЛОНИИ С *** ДВА ДОЛАРА ЗАПЛАТА.
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Еййй, всяко иска! Ама не работа, ами пари!
11
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
То за това ли има кандидати куцо и сакато за крадливите общинари
10
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ами тогава защо беше тоя голям напъна на изборите? Куцо и сакато се кандидатира, не знаеха ли тогава, че общинския съветник работи на символична заплата? Изглежда тия са решили че ще ударят кьоравото. Аз ако съм на кмета ,даже бих предложил да работят в полза на обществото с минимална заплата. А да ги видя тогава
9
0
 
5
 
! Отговори
АРИЙСКИЯ КХМЕР преди 4 месеца
охоууууу и аз искам 6-7 бона заплата
8
0
 
11
 
! Отговори
Благоевград преди 4 месеца
Председателя на ОбС Благоевград Радослав Тасков като общински съветник има един куп негови апартаменти ново строителство в Благоевград.Като общински съветник си построи 5 етажна жилищна кооперация ( без гаражи), купи си за жълти стотинки ,, Гимназиалния лагер ,в курорта ,, Бодрост ,, купи си за жълти стотинки ,, Зърнени храни ,Благоевград и т.н.Прокуратурата спи.
7
0
 
13
 
! Отговори
Благоевград преди 4 месеца
90 % от тези общински съветници си купиха гласовете и сега бързат да си върнат парите.Председателя на ОбС Благоевград Радослав Тасков който взима 6 000 лева заплата на месец има цех за алкохол в село Зелен Дол.Тези дни цеха е затворен и запечатан от държавните органи защото Тасков системно продава алкохол без бандерол.Работниците са разпуснати.
6
2
 
3
 
! Отговори
До Анонимен 4 преди 4 месеца
И в БАН напоследък в някои институти виждат зор, за да накарат работещите там да идват в института поне и в четвъртък следобед, но "учЕните" от десетилетия идват само във вторник следобед. Въпреки този работен режим някои пишат читави статии. Но други нищо не вършат, обаче взимат същите заплати, както и коректно работещите. Даже понякога нищоправците успяват да се хабилитират преди пишещите и можещите и съответно да вземат по-високи заплати. Връзки и протекции, какво да правиш? Не всеки ги има!
5
1
 
3
 
! Отговори
Ром"с преди 4 месеца
Асен Василев:-Абе щом искат -ще получат ..така де ,трябва да стигаме европейските заплати с ...заеми .
4
1
 
4
 
! Отговори
ЕдваЛиСе назлъндисва преди 4 месеца
В най-добра позиция е онзи мюсюлманин, за когото се писа неотдавна. Сам гласува за себе си, за да бъде кмет на село, от което са останали само руини на основите на няколко къщи. Там не живее никой и само този мюсюлманин е регистриран за жител на селото. Живее си в съседно населено място, но след като се води официално, че има такова село, той като единствен негов жител е и негов кмет. Каквато и заплата да му се полага, все е като дар, паднал от небето. Човекът едва ли му се мръщи :))
3
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И ние се мръщим на нашите заплати, ама ...