100 000 души идват в Малмьо за Евровизията

Участниците в конкурса са от 37 страни
2 май 2024 10:37, Петър Бойчев
16
100 000 души идват в Малмьо за Евровизията
Снимка БГНЕС

Песенният конкурс „Евровизия”, най-голямото музикално сценично събитие в света на живо, ще се проведе в Швеция във втората седмица на месец май с участието на представители от 37 страни, съобщи Ройтерс.

Близо 100 000 посетители от 89 страни се очакват в града домакин Малмьо през седмицата, когато ще се проведе 68-ото издание на музикалната надпревара. Събитието започва на 7 май от 19:00 часа по Гринуич за първия полуфинал, а два дни по-късно ще е и вторият. Големият финал е на 11 май, събота, от 19:00 часа по Гринуич, уточнява БТА.

Малмьо е третият по големина град в Швеция с население от 362 000 души. Градът бе домакин на песенния конкурс „Евровизия” и през 1992 г. и 2003 г. Швеция е била домакин на музикалния форум общо седем пъти , включително и с тазгодишното издание. Конкурсът е провеждан в Стокхолм през 1975 г., 2000 г. и 2016 г. и в Гьотеборг през 1985 г.

Тази година концертите са в Малмьо Арена, която е с капацитет до 15 500 посетители.

В първия полуфинал ще се конкурират Кипър, Сърбия, Литва, Република Ирландия, Украйна, Полша, Хърватия, Исландия, Словения, Финландия, Молдова, Азербайджан, Австралия, Португалия и Люксембург. Два дни след тях на сцената ще премерят сили представителите на Малта, Албания, Гърция, Швейцария, Чехия, Австрия, Дания, Армения, Латвия, Сан Марино, Грузия, Белгия, Естония, Израел, Норвегия и Нидерландия. България тази година не участва в песенния конкурс „Евровизия”.

Първите десет групи или изпълнители, класиране след двата полуфинала, отиват на финал. Миналогодишният победител и страната-домакин Швеция автоматично се включват във финала заедно със страните от „голямата петорка” – Великобритания, Франция, Германия, Италия и Испания. На финала на сцената ще се конкурират 26-има изпълнители или групи.

„Голямата петорка” включва страните с най-висок финансов принос към Европейския съюз за радио и телевизия. От 2000 г. те имат гарантирано участие в големия финал на песенния конкурс.

Полуфиналите и финалът на „Евровизия” ще се излъчват в 37-те страни, които участват, както и ще се стриймва на живо в ЮТюб.

Швейцария е фаворит тази година според букмейкъри, които дават на нейния представител – рапърът Немо Метлер, 23 процента шанс да спечели конкурса с парчето си The Code, съобщи фен сайтът Eurovisionworld. Песента е за пътуването към себепознанието на небинарните, каза Немо в интервю. Той излиза на сцената в първата половина на полуфинала на 9 май.

Зрителите пред екраните ще определят резултата от двата полуфинала, а на големия финал гласуват и зрителите, и професионално жури.

Водещи на тазгодишното издание на конкурса са шведската актриса Петра Меде и шведско-американската актриса Малин Акерман.

Песенният конкурс „Евровизия” е едно от най-мащабните телевизионни събития в света и се провежда всяка година от 1956 г. В него участват изпълнители от повечето европейски страни, както и от други държави по света, сред които Израел и Австралия.

Първоначално „Евровизия” започва като технически експеримент за транснационално телевизионно излъчване с участието на седем страни – Нидерландия, Швейцария, Белгия, Германия, Франция, Люксембург и Италия. През 2023 г. коркурсът достига до публика от 162 милиона души през 2023 г. чрез пазара за обществени услуги.

Най-често досега „Евровизия” са печелили Швеция и Република Ирландия – по седем пъти. Франция, Люксембург, Обединеното кралство и Нидерландия са били номер едно в конкурса по пет пъти досега.

Първото място на миналогодишното издание в Ливърпул за втори път в кариерата си грабна шведската певица Лорийн с песента Tattoo. Досега само тя и Джони Логан от Ирландия са печелили „Евровизия” по два пъти, припомня Ройтерс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от Страната
БАБХ: 12 партиди с лимони са спрени на "Капитан Андреево"
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Олимпий Панов - Еха! Сигурно имаш много богата култура и познания. Може ли да ни дадеш линк към Instagram профила си, за да те слеваме и да бъде, като теб ... господарине!
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Хора - не ходете в Малмьо! Последно ходих там 2015 и вече беше ... обръкано. Не говоря за LGBTQ историите. Цяла скандинавия е така от 2000-та насам. Ако някой събере 5 случайни датчанки, под 27 годишна възраст и поне 2 не са лесбо или би, ще тряба да пуска тото.
13
1
 
2
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 2 седмици
В смисъл идват?Ако Мальмо беше в България да щяха да идват,но понеже Мальмо е в Швеция ще ходят !
12
0
 
3
 
! Отговори
Мухарем преди 2 седмици
Ама ше е супер гейско.
11
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Малмьо е най-голямото и брутално ГЕТО в Северна Европа! Коренното население НАПУСКА Малмьо и бяга в Копенхаген. Преди беше, нещо като Перник - София. Минаваш моста, работиш в Дания, взима 50% по-висока заплата и плащаш 50% по-малко данъци а наемите са двойно по-ниски ... и хораа започнаха да се местят в Копенхаген, като всички мои познати, особено след третата бира ми казваха, че е "заради новата ситуация" - На Рамазан-а жените не трябвало да ходят с деколте. Има квартали, дето не пускат бели.
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 3 - Когато имаме 50% новонаселени и стаем крайнолеви дингили
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 8 - Най-забавния. Душата на всяка компания! Брат ... голям си ръб.
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Не идват, а отиват. Малмьо не е у нас че да идват.
7
3
 
4
 
! Отговори
А бе преди 2 седмици
А бе? Какво става с контранастъплението бе? Върнаха ли вече Крим? Нали Евровизия тази година щеше да е в Киев?
6
0
 
10
 
! Отговори
Позор преди 2 седмици
От евровизия преди години излизаха звезди а сега извращения и лудост. Никой не гледа вече тази обида.
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
След "победата" на Украйна преди 2 години, България основателно се отказа от участие в този все по-изкуствен конкурс
4
0
 
8
 
! Отговори
Жалко преди 2 седмици
Политиката и *** идиологията унищожи този някога голям и любим конкурс, сега това е бардак.
3
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
За втори път в Малмьо и трети път в Швеция за последните 10 години. А в София кога?
2
2
 
9
 
! Отговори
Хейт преди 2 седмици
Тъкмо ще бъдат обогатени генетично от дивите племена, които беснеят из този мърляв град! Единственото радостно е, че не участваме в това содомитско сборище.
1
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
В Малмьо ежедневно има престрелки, взривяват се апартаменти, палят се браснарници ... Ахаххахахха