Предлагат трудовата книжка да стане електронна

Идеята на ПП
15 май 2023 20:28, Росен Стойчев
17
Предлагат трудовата книжка да стане електронна
Снимка: БГНЕС

Трудовата книжка и служебната книжка на държавните служители да станат електронни.

Още по темата
Това гласи внесен законопроект от Божидар Божанов и група народни представители от "Продължаваме промяната - Демократична България".

Законопроектът предвижда да се създаде електронен регистър на заетостта, поддържан от Националната агенция за приходите (НАП), в който да се вписват всички данни от трудовата книжка. По този начин служителите ще имат пълен достъп до трудовото си досие, а работодателите ще могат да автоматизират вътрешни процеси чрез системи за управление на човешките ресурси, като автоматично изпращат данни към регистъра.

Данните, които в момента се подават към НАП, ще бъдат подавани автоматично към регистъра на заетостта, без да се въвеждат нови изисквания за обявяване на правоотношения.

Законопроектът дава и допълнителна защита на служителите, тъй като ще ограничи достъпа на работодателите до трудовите възнаграждения при предходни работодатели.

В преходния период, след изграждането на регистъра, се предвижда работодателите да сканират и изпращат трудовите книжки на служителите си до НАП, която да организира въвеждането им в структуриран вид. Предвид дългия срок, това е минимална административна тежест върху работодателите, като освен това решава проблема с достоверността и отговорността за коректността на данните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
В САЩ и Дания нямат трусови книжки, поради следната причина - Може да се използва срещу работника! Всипко е така или иначе вписано в данъпните агенции. Проато не се дава на работодателя свободен достъп до всякаква информация за бъдещия служител. Само в България има "Ооо, ми тя обявата за 1900 лева, ама виждам тука .. Взимал си 1200 преди - Не заслужаваш повече, май-май" - Да щ, а после се чуди, кой ну надра Мерцедеса ...
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
"изкуственият интелект дойде," - Ам не ....
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
"Скоро няма да има и пенсии това е ядно инвестирайте си парите в въглища , дърва , развитие на градинка и засаждайте нещо да хапвате " - Доста слабо ... Има къде къде повече.
11
1
 
3
 
! Отговори
Робовладелец преди 11 месеца
Електронен регистър на всички роби, който аз ще водя и ще съхранявам! Това е една сбъдната мечта!
10
0
 
3
 
! Отговори
Ново Зеландец преди 11 месеца
Хора обявете бунт не плащайте данъци, такси, и нищо не виждате ли колко години минаха и стр ограбени ? Скоро няма да има и пенсии това е ядно инвестирайте си парите в въглища , дърва , развитие на градинка и засаждайте нещо да хапвате скоро това в магазина не само ще е скъпо а и отровно.Аз бях на много места в чужбина и България разбрах, че навсякъде искат да ти вземат здравето а то в най-голямото богатство , ако го имате пазете си го и не се кахърете за никакви листчета от измислени институц
9
5
 
1
 
! Отговори
АС/DC преди 11 месеца
До Зозо.Не ми е ясно пък,как си губите трудовите книжки.Носите я постоянно със себе си?Ето,за това е нужно да са електронни.Да не може да се лъже системата.А българина обича да лъже.От трудова книжка,през дипломи,септификати за компетентност,медицински,манипулация на електромера,водомера и т.н.
8
0
 
6
 
! Отговори
До преди 11 месеца
Да да за по лесно,по удобно да ви нае.......е НАП,зада може 1ст да получиш данаи да ти сложат.А да видим на колко човека ще им светне за какво иде реч.
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Дима да не става!Може да има електронен и хартиен носител. Но никога само електронен!
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Това нали от 10 години различни партии го предлагат хахахахха
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
То изкуственият интелект дойде. Скоро хората ще станат електронни
4
0
 
8
 
! Отговори
Зозо преди 11 месеца
Ами тези дето имат не нанесени стажове през годините и загубени трудови книжки, ще дyвaт ли таратора, а? Пак недомислици от ПП-тата. Ай сиктир. И без това сега от НОИ искат копия разплащателни ведомости при спорни ситуации със стажове.
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Аз съм вече с 2 трудови забити една за друга, че съм сменил над 15 работодателя. Страшна скука е работата, най-лесно ми е да стана милионер, ама гледам да поработвам тук-там колкото да разсмивам хората и да им придавам смисъл на скучното ежедневие, че подозирам, че ако стана милионер ще ми омръзне да забавлявам спрелтаците от средната класа и ще се превърна в поредния безполезник за обществото. Вчера АйТи, утре чистач на улици - все тая. Важно е да се разнообразява.
2
1
 
14
 
! Отговори
Зозо преди 11 месеца
Хахахааааа, това го предлагат от поне 15 години всички, преди избори. Била идеята на ПП?!? Глупости.
1
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
И като удари ЕМП наблизо, силна магнитна буря, или дори само докато заваряваш и се изтриват данните.