Синдикати настояват за повишени минимални работни заплати

Коментар на Ваня Григорова и Мария Минчева
1 ное 2022 10:53, Росен Стойчев
14
Синдикати настояват за повишени минимални работни заплати
Снимка: НОВА

"Минималната работна заплата остава 710 лв. въпреки обещанията на служебното правителство да я увеличи  на 770 лв. Останалите възнаграждения се влияят от това. Депутатите  биха могли да променят основен параметър като минималната работна заплата, ако служебното правителство беше постъпило отговорно и беше внесло базов вариант на бюджета.

Още по темата
Ще настояваме да намерят начин и да актуализират минималната заплата”, каза икономистът от КТ „Подкрепа” Ваня Григорова пред Нова.

"Минималната работна заплата се определя от МС, а не от НС. Това става ежегодно. Не съм съгласна, че доходите на гражданите са замразени. Статистиката показва, че растат. Средната работна заплата нараства с около 14%. Бизнесът вдига заплатите и не чака МС да определи някакви минимални равнища”, обясни зам.-председателят на БСК Мария Минчева.

Според Григорова изглежда сякаш бизнесът има пари да плаща, но не иска.

"Причината правителството да не коригира минималната заплата е да не нарушим критериите за влизане в еврозоната. Проблем е, че замразяваме минималната работна заплата до линията на бедност, за да влезем в еврозоната, при положение, че всички анализи сочат, че ние трябва ускорено да увеличаваме доходите, за да се доближим до тези в еврозоната. Този нездрав стремеж на всички политически сили на всяка цена да влезем в нея ще го  платим ние. Темата за задълженията е тежко преекспонирана .В еврозоната има държави, които са много по-задлъжнели, отколкото в България”, поясни тя.

"Приликата между нас и прибалтийските държави е, че ръстът на възнагражденията надхвърля този на производителността на труда. Това е другият спор, който имаме със синдикатите. Правителството беше изправено пред три възможни опции – първата бе да внесе базов бюджет въз основа на това, което е прието. Тоест, да се внесе бюджет с 6,6% дефицит. Вторият бе да се внесе балансиран бюджет – 3% дефицит. Това означава, че някой от тези служебните министри трябва да вземе решение от къде и кои разходи да ореже, за да достигне балансиран бюджет. Третото е най-малкото зло на база на това, което се случи миналата година. Партиите се грижиха за собствените си потенциални резултати на изборите. При внесен бюджет всички започнаха да наддават. Получиха се редица изкривявания по отношение на пенсионните плащания”, твърди Минчева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До като не заиграе дървото,тия няма да мирясат и да смъкват по пет кожи срещу мизерно заплащане,псевдо синдикати,червени робовладелци и олигарси,всички заедно пърцунят в един казан и натискат раята в тинята!
13
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Винаги съм казвал докато има ка:-*** които да бачкат за жълти стотинки ще има и мафия с картели като КРИБ БСК и АИКБ . Не си ли цените ВИЕ труда никой няма да ви го оцени. Колкото до синдиците - те са прах в очите на хората и го играят заедно с организираната олигархична престъпност - БКП КРИБ АИКБ БСК
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До18 Кой се правел на луд?Ами всички взети заедно които си изброил се правят на луди,не стига че България е с най ниското минимално заплащане на труда но защо и да не минем метър от тия 50% от средната заплата които трябва да се платят хората които работят за нея а те хич не са малко,според статистиката във България близо 500 хиляди или 22% от всички работещи вземат минимума!
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми да си искат.
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От 27 държави в ЕС, в 22 има МРЗ и в 6 няма. Според един форумен капацитет, 6 е близо половината от 27.
9
0
 
7
 
! Отговори
До пу...А преди 1 година
Ами пууйката си е пууууйка,в 21 страни от 27 в ЕС има въведен минимум заплащане,директивата не е Препоръка а е Закон с който всяка една от страните в двугодишен срок трябва да се съобрази!
8
7
 
0
 
! Отговори
пуйката преди 1 година
Директивата е препоръчителна,а и в близо половината страни в ЕС няма понятие като минимална работна заплата.
7
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Типично ганьооовска работа,царят дава пъдарят не дава,ЕС прие през юни директива според която минималното заплащане в страните членки да е минимум педесет процента от средното за всяка една от страните,тук нашите убавци отново се правят на хаамави!
6
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Синдикатите обслужват електората на ГЕРБ-братята роми.Кой българин работи на минимална заплата,освен ако още толкова не му дават под масата?
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Малко ли се наядоха,че и още им се иска
4
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що не направят една Ваня ТВ, че момата изнемогва да кръстосва студиата. А кога работи, не знам.
3
5
 
9
 
! Отговори
До пуйката преди 1 година
Абе ти определено си пууууйка,в Германия няма как да работиш на трудов договор и работодателят ти да не ти заплати минимума на час който е 12 Евро!
2
4
 
9
 
! Отговори
пуйката преди 1 година
А бе минималните заплати да не са социална помощ?В Германия някой от юг с бронзов тен,ако заработи 200 евро държавата му отпуска още 1200 за да изкара месеца,а не работодателя да е в ролята на социална служба.
1
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали уж минималната заплата трябваше да е 50 процента от средната?Кой се прави на луд сега,управляващи,синдикати или работодатели?