Вдигат учителските заплати в София с 8.4% със задна дата от 1 януари

Кметът Васил Терзиев и социалните партньори се разбраха
8 мар 2024 16:03, Петър Бойчев
39
Вдигат учителските заплати в София с 8.4% със задна дата от 1 януари
Снимка: БГНЕС

Анекс към общинския Колективен трудов договор (КТД) за системата на училищното и предучилищното образование е подписан от кмета на София Васил Терзиев и социалните партньори в сферата на образованието. Това съобщиха в сайта на общинската администрация.

Кметът Васил Терзиев посочи, че темите, свързани с образование, са водещи приоритет за него и екипа му. "Трябва да работим така, че да даваме най-доброто образование на децата в София и да надграждаме развитието на човешкия потенциал", смята Терзиев.

Една от ключовите договорености, които се постигат с Анекса, е увеличаване размера на индивидуалните основни работни заплати с 8,4 %, считано от първи януари 2024 г. Инвестициите в образованието са много важни и общината ще бъде активна в това отношение и като роля в диалога с държавата, посочи още кметът.

След увеличението стартовата минимална основна заплата на учителите става 1 853 лв, обясниха от Общината и допълниха, че същият е размерът и за всички останали педагогически специалисти – ресурсни учители, възпитатели, ръководители на направление „Информационни и комуникационни технологии“, логопеди, психолози, педагогически съветници, корепетитори, хореографи, рехабилитатори на слуха и говора и треньори по вид спорт в училищата и детските градини.

Минималната основна заплата за старши учителите и старши възпитателите става 1 911 лв., а за главните учители и главните възпитатели – 1 985 лв. Директорите ще получават най-малко 2 257 лв. основно възнаграждение, а заместник-директорите – 2 088 лв. Отделя се специално внимание на длъжността „Помощник-възпитател“ със свидетелство за професионална квалификация – не по-малко от 132 процента от минималната работна заплата.

В Анекса е заложено още и увеличение на допълнителните трудови възнаграждения на педагогическите специалисти: лекторските часове, за професионално-квалификационна научна степен, за водене на задължителна документация, за работа при специфични условия на труд, за провеждане на допълнителното обучение на деца и ученици, средствата за представително и работно облекло и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Номер 39, пишете с правописни грешки. Ето това е нивото на част от учителите ни.
32
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всички тези коментари са от хора, които и хал хабер си нямат от учителската професия. Да си учител е призвание. Ниските успехи на някои ученици са от безхаберието на родителите им, от недостатъчното възпитание, което са получили в първите 7, от нежеланието и мързела им. Защо не говорите за победителите в световни олимпияди и първенства по математика, физика, химия, информатика, дебати дори. Това - със същите учители, които вдъхновяват и обучават тези, които искат да се учат. А в замяна - хули.
31
0
 
5
 
! Отговори
Снайпер преди 1 месец
А, на медицинските сестри, кога? Не достигат 17000 (седемнадесет хиляди)!!!
30
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кмета няма бюджет, но вдига заплати наред
29
1
 
1
 
! Отговори
Учителите преди 1 месец
Продават дрога
28
1
 
4
 
! Отговори
Пари на вятъра преди 1 месец
Саво източват бюджета
27
1
 
6
 
! Отговори
Ха-ха преди 1 месец
Че тя държавата им вдигна заплатите и явно парите вече са получени в СО!
26
1
 
9
 
! Отговори
глей си работата преди 1 месец
До АнонименЕСНО ВРЕМЕ ИМАШЕ ПО ГРАМОТНИ И ЗНАЕЩИ УЧИТЕЛИ И УЧЕНИЦИТЕ ГИ УВАЖАВАХА И ОБИЧАХА. НЕ РУТИНАТА Е ПРИЧИНА, А НЕГРАМОТНОСТТА , АРОГАНТНОСТТА И ЛИПСАНА НА ПЕДАГОГИЧЕСКА ПОДГОТОВКА СА В ОСНОВАТА НА ПРОБЛЕМА .ОБРАЗОВАНИТЕ ВЕЧЕ НЕ СТАВАТ УЧИТЕЛИ С НИСКИ ЗАПЛАТИ И РЕЗУЛТАТИ.
25
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Едно и също ,през два месеца им вдигат заплатите на тия търтей и очакват да ръкопляскаме а децата все по неграмотни
24
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз имам една братовчедка, коята е пълно куку, обаче братче разбираш ли е педагог. Братче тя не знае на кой свят, ама е педагог. Помага на другите. То тя има нужда от помощ... Немам думи в България всичко е с краката нагоре
23
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не знам защо обществото е решило отдавна, че от жените стават добри възпитатели... Недоумявам
22
3
 
8
 
! Отговори
глей си работата преди 1 месец
До До ДЖИ ДЖИ ПАП ЗАБРАВЯТЕ ЧЕ ТОЧНО ТЕЗИ ФЕОДАЛНИ БАБИ И СТАРЧЕТА ПРАВЕХА НАУКА. А СЕГА НЕГРАМОТНИТЕ И НЕУКИ МЛАДЕЖИ КАКВА НАУКА СЪЗДАВАТ? ЩЕ ОТИДАТ ЛИ ДА РАБОТЯТ ВЪВ ВУЗОВЕТЕ С НИСКИТЕ ЗАПЛАТИ? МЛАДИ НАХАКАНИ, АРОГАНТНИ И НЕГРАМОТНИ УПРАВЛЯВАТ ДЪРЖАВАТА. ВИДЯХМЕ ИМ РЕЗУЛАТИТЕ. НЯМА ЗАНАЧЕНИЕ ВЪЗРАСТТА , А ИНТЕЛЕКТА И ВИЗИЯТА ЗА РАЗВИТИЕ.
21
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не всеки е призван да е учител. И още повече да работи с деца. Туй не е лесно, трябва си подход. Повечето учители още от комунизма в България са просто даскали. Влизат изпяват си каквото имат да пеят и си излизат е така през годините придобиват рутина и не забелязват вече нищо. В детските градини има много луди жени а в училищата много луди даскалки. На които не им е мястото там. Абе жените като цяло са си по природа луди. Не знам защо си мислят, че стават за възпитателки...
20
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Полицаи, както и учители (както вече, някой по-долу сподели), стават тези, които за нищо друго не стават. Резултатът е видим. Тези не само, че заплата НЕ трябва да получават, но трябва да им се удържат вредни, защото са не само безполезни, но и вредни за обществото!
19
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То пък едни даскале!
18
3
 
12
 
! Отговори
Руси преди 1 месец
Ами не ги заслужават с тези резулъвти , почти нулеви !
17
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От тоя живот разбрах едно - резултати се постигат чрез конкуренция. В нашата конюшна такова чудо няма - всичко е монопол и резултата е видим. Хайде направете истински конкурираща се образователна система. А не в СМГ да се влиза с НВО по БЕЛ и осмокласници да не знаят какво е това факториел. Не Байчо да провъзгласява Зайчо за професор, защото си пиели ракииката заедно в работно време в мазите на БАН.
16
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Браво кмете, и ти бориш инфлацията, браво. Оди сега на една кратка екскурзиика/командировка до Дубай да олабиш малко, па като се върнеш, си вдигни и твоята заплата, че те чакат и жълтите павета.
15
8
 
15
 
! Отговори
До 12 преди 1 месец
Ще ме извиняваш, ама продавачката в Лидл работи по цял ден, няма 3 месеца платена отпуска, и ако не и излязат сметките в края на деня, не само, че я уволняват, ама и плаща от джоба си. Каква отговорност има в българските ДАСКАЛЕ? НИКАКВА!
14
5
 
11
 
! Отговори
Чекай малко бе! преди 1 месец
Колко е среднио успех на матурите по БЕЛ, а по математика? Кви пари сакат тие бе, тие са за публичен разстрел! Всека година намаляват критериите, само и само да вържат учениците среден 3 или добър 4 и они па не могат. Не могат, оти даскалката си чати у фейсо докато провежда контролно и докато преподава. Единици са истинските учители в тая конюшна, но ги има. Оти не обвържете заплатите с резултатите,а? Ама двойно независимо оценяване (едното по възможност от чужденци)