Без стари коли в центъра на София от 1 декември

Забраната ще важи 3 месеца
28 юни 2023 15:24, Нели Христова
123
Без стари коли в центъра на София от 1 декември
Снимка: БГНЕС

От 1 декември най-старите и замърсяващи автомобили няма да бъдат допускани в идеалния център на София. Това решение на Столичния общински съвет за въвеждането на т. нар. нискоемисионни зони припомни зам.-кметът по финанси, транспорт и здравеопазване Дончо Барбалов, цитиран от "24 часа".

Забраната ще важи 3 месеца - през декември, януари и февруари. Обособените нискоемисионни зони са две - “малък” и “голям” ринг. Тази зима ограничението ще важи само за малкия ринг, който обхваща идеалния център на града - пространството между бул. „Васил Левски“, бул. „Патриарх Евтимий“, бул. „Ген. Скобелев“, ул. „Опълченска“, бул. „Сливница“, припомни Барбалов. От 1 декември  в него няма да могат да влизат автомобили от най-замърсяваща категория 1.

На сайта на Столична община вече има секция, в която гражданите могат да се информират за ограниченията - https://www.sofia.bg/en/low-emission-zones . За удобство на софиянци, Географската информационна система (ГИС) – София е изработила онлайн карта, в която всеки може да провери дали даден адрес попада в зоните, забранени за преминаване на МПС от ниска екокатегория, както и от кога влиза в сила съответното ограничение. Картата е в тестови период, обясни още зам.-кметът. Тя може да бъде намерена на адрес: http://air.gis-sofia.bg/.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Путин да дойде да прекопае напреко улиците и никой няма да се движи!Така спря Пригожин той,по пътя за Москва.
52
2
 
21
 
! Отговори
до 24 преди 11 месеца
Има ентусиасти, които махат DPF, EGR и т.н. защото колите им вървят повече и не им правят проблеми. Обикновено чакат да им падне гаранцията. Друг е въпроса защо хората карат дизел в града и защо общината не зачита хората, каращи на газ и метан, които произвеждат в пъти по- малко емисии.
51
2
 
20
 
! Отговори
Еколог преди 11 месеца
Пуснете каруци в центъра. те да 100% еко и въобще ама въобще не замърсяват.
50
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
евро 1 са коли от 90 година, тоест над 30 годишни.
49
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
супер - тъкмо задръствания ще се по-големи извън центъра и ще се трупат газови частици на едно място, които после вятъра ще ги довее на облак в центъра - ай честито - и да си приберете в центъра чаршафите да несе оцапат
48
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Браво. Крайно време беше....
47
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
А каруци ще пускат ли? Аман от по-католици от папата
46
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Трябва да се мисли за тротинетка със зимна защита и отопление явно...
45
3
 
33
 
! Отговори
1 преди 11 месеца
Факт е ,че управляващите друго не правят,само мислят как да тормозят хората.Явно им доставя удоволствие,аз друго разбиране за това нямам!
44
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ако автомобила е минал успешно ГТП това си е чиста проба ДИСКРИМИНАЦИЯ. Не всеки има възможност да си купува нов автомобил. В един Брюксел дето все не ви излиза от устата неделите разни мангизлии си правят РЕТРО парад със сто годишни автомобили, но поддържани изрядно. Въпреки това съм убеден, че повечето от тях не покриват нормите за незамърсяване на въздуха. Предлагам всички ощетени да заведат колективно дело в Страсбург.
43
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ми не знам къде е логиката - с моя шест литров W12 да мога да се движа из центъра, при разход 21/100, без да го настъпвам, а някаква дизелярка 1.9 да не може... ама те си знаят, хахаха. Нарочно ще минавам и ще давам мръзна газ, да им е готино. И да видите, че въздуха пак ще е оср*н и няма никаква логика в тия забрани.
42
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До до 23Ама ти си помисли, че съм бачкатор, не бе мозък, защитавам ги, познавам ги, уважавам ги. Миличкият, леко ми домъчня и за теб.
41
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Аз викам да се направи като в Северна Корея. Автомобили само за политическия елит, другите да се еват у,...те си знаят. И без това имаме разделение на касти. Низшата каста да лази у локвите зимата ако иска. Политиците доказаха, че вие сте калта под краката им. Тъй че Терминал 2 и елита да си управлява тука ония с каручките. Те емисии нямат.
40
4
 
22
 
! Отговори
До Запознат преди 11 месеца
моята "стара 20 годишна кола" е на 99% в заводско състояние, с възстановени катализатори (само те са 2к...) и преспокойно мога да нулирам километража....на гтп "димност" при тракане на обороти и натоварване е 0.032 мг/нещо си, ама е категория 1, щото е по стара като години...параграф 22... :)
39
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Време е да направя Трабанта и на ток да се движи май.Ще стане хибрид!От една Тесла елетромотор и батерия ще му сложа.Гледам и без това не ги карат много тия Тесли...
38
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Имам каляска,стара е ама с една конска сила се тегли от кон.За старо или за еко говорим?
37
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Е то въздуха идва от запад и минава на изток. Какъв е смисъла само в центъра да се забранява като могат да обикалят наоколо. Колите които замърсяват над допустимото трябва да са забранени в гъсто населените места независимо на каква възраст са.
36
24
 
9
 
! Отговори
Запознат преди 11 месеца
Българите са странно племе. Спестяват от автомобили, карат 20 годишни бангии, а спестените пари ги дават за лекарства и терапии на болести причинени от същите тези бангии, които отдавна трябваше да са на скрап. ДВГ газовете причиняват болести, доказано преди 30 години, опомнете се и пренахнете замърсителите, лекарствата не са решение
35
3
 
45
 
! Отговори
Бай Пешо преди 11 месеца
Смях....старите автомобили ще минават по сливница, ама няма да влизат вътре. Имайки предвид, че дишаме един и същи въздух, и че Совфия се проветрява от 2-3 места, спокойно мога да кажа че това е все едно да разделят басейна на пи_каещи и не_пикаещи.
34
2
 
20
 
! Отговори
ааа преди 11 месеца
Ако е на еко критерии, да се допускат само коли с определено количество вредни емисии (без значение възраст) . А ако го дефинират по стойност цена на автомобила или друг икономически критерии да не го наричат ЕКО.