1200 розови балона полетяха в памет на жените, изгубили битката с рака на гърдата

Специалисти призоваха жените да се преглеждат редовно
Обновена: 18 окт 2022 16:12 | 18 окт 2022 16:12, Красимир Ангелов
13

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Точно 1200 двеста розови балона бяха пуснати в небето над Националния дворец на културата (НДК) в София в памет на жените, изгубили битката с рака на гърдата.

Инициативата е организирана от Първа специализирана акушеро-гинекологична болница за активно лечение „Света София“ с подкрепата на Столичната община. Кампанията е по случай Световния месец за борба с рака на гърдата и е посветена на превенцията и профилактиката на заболяването, което е едно от най-разпространените сред жените.

Много е важно да се говори за това заболяване, важни са и профилактичните прегледи, заяви директорът на болница "Света София" д-р Гергана Коларова.

Тя посочи, че това заболяване е лечимо тогава, когато е диагностицирано максимално рано. И припомни, че през 2021 г. Световната здравна организация е обявила рака на млечната жлеза като едно от най-честите злокачествени заболявания. По думите й броят на новодиагностицираните расте.

Кметът на София Йорданка Фандъкова пожела по-малко заболели и по-малко загубили битката с болестта.

Чувствам за свой дълг да призова всички жени да се преглеждат навреме, каза тя. Аз самата съм ярък пример за това. Тези прегледи трябва да бъдат периодични, сподели също столичният градоначалник.

Своят личен пример сподели Антонина Топалова от фондация "Една от осем". Тя каза, че заболяването й е открито преди 17 години и призова всички да посещават редовно мамолог и да не се страхуват, ако получат диагноза, а да се борят. Топалова каза, че у нас има добри лекари-специалисти, както и медикаменти за борбата с рака на гърдата.

След пускането на балоните, които са от биоразградим материал, всички, включили се в инициативата днес, си направиха обща снимка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
ПАзете се преди 1 година
Всички прегледани бяха посъветвани след балнеолечение и неносене на банели да посетят друг експерт като платят на лекаря като НЕОСИГУРЕНИ...ОКАза се че НЯмАЛИ ЗАБОЛЯВАНЕ НА ГЪРДИТЕ>. Съпругът на пратена за операция даде курбан с АГНЕ>>БОГ ДА ПРОСТИ ЖЕРТВИТЕ ..НАКаЗАНИЯ ЗА КОРУМПИРАНИ ЛЕКАРИ ..
11
0
 
1
 
! Отговори
Iordan Ivanov преди 1 година
ПРеди години се наложи срочно да тестваме жени пратени за операция за УЖ рак на гърдата.. Оказа се че ВСИЧКИ ИМАХА ТРАЙНИ остро проникващи електромагнитни облъчвания от метални банели на сутиени.. Сваляйте металните банели по възможност не носете сутиени.. профилактика с масажи с хума и кисело мляко.. В България помагат лечебни горещи минерални води без ХИМИЯ>АКО ИМА ХИМИЯ В БАСЕЙНИТЕ НЕ ВЛИЗАЙТЕ отравят жестоко през кожата..
10
1
 
1
 
! Отговори
Оффф преди 1 година
Стига с тея балони! Има такива, които се разлагат бързо и никак не са скъпи! Информирайте се преди да пишете!
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съчувствам и си давам сметка за драмата на тази болест, която посети и моето семейство.Тези балони , където и да стигнат, ще се разлагат толкова години, че щенинадживеят.Вече няма неокипазено и овонено място.Не знам дали има по-ограбено!И по-брутално и целенасочено унищожавано...Жалко за прекрасната ни страна и за прекрасните хора...
8
1
 
7
 
! Отговори
До 2 и 3 преди 1 година
Вие някакви специални курсове ли посещавате за да сте деббилллии? Свекърва ми живя 40 години след като два пъти чу диагнозата рак на гърдата! И двете гърди бяха отстранени! Аз имам тумор и благодарение на лекар не ме оперираха ненужно. Просто не се алага. Много близка моя дама има рак. Ако не се оперира ще я убие! Друга позната имаше разсейки и в момента е в ремисия заради лъче терапия и едно хапче! КОи сте вие та призововавате жените да не се лекуват? Що за иззродди сте?
7
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво замърсете още пък после що има рак.
6
1
 
8
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Ако искаме здраве и чиста планета за децата си не пускайте балони и фенери и тем подобни неща. Трудно е да се мисли. А още по-трудно за съвременният човек е да обича без да е егоист. А двете съвкупно е непонятно за много хора. Научете се да бъдете отговорни към децата си и към бъдещето на всички деца.
5
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Егати замърсяването! И с какво им помогнаха на тези жени, тези балончета?
4
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Балончетата струват стотинки. Максимум 50 лева за 2000 бройки. Те не се скъпят за реклама на излишни процедури. в случая празнуват колко жени са затрили. за пътеката захлебват хиляди и хиляди лева, а за жената травмата е необратима. И още и още жени попадат в мрежата им. Живее се по-дълго без третиране, отколкото с тяхната "помощ" да ви бутнат в грроба.
3
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Търсят си нови жертви, на които да пуккнат балона. Животът е твърде кратък да се подлагате на химиотерапии, да ви режат като парче месо и облъчват с радиация. Те друго не знаят да правят. На това ги учат, това прилагат. Във ваш най-добър интерес е да не позволявате да ви третират като парче месо. И мамографиите също облъчват и постепенно ви бутат по надолнището, което са ви приготвили, завършващо с трап. Осакатяват млади жени под предлог, че ги спасяват. Четете и учете. Невежеството = жертва
2
2
 
7
 
! Отговори
гост преди 1 година
А тия балончета колко струваха?Да бяхте ги дали някъде парите
1
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва ли с подобни акции да се замърсява природата? Някой ще събере ли след това неразградимия ***?