"Кръвен съюз": Защо Южна Корея се страхува от намесата на Севера в Украйна?

Двете съседки сега водят прокси война в Европа
27 окт 2024 06:57, Нели Христова
81
"Кръвен съюз": Защо Южна Корея се страхува от намесата на Севера в Украйна?
Снимка: БГНЕС

Видеото е зърнесто, но посланието е ясно. Клипът, публикуван от NK News, има за цел да покаже севернокорейски войници в зелени униформи, които получават основни доставки в тренировъчна база в източната част на Русия, преди да се присъединят към войната на Владимир Путин срещу Украйна.

Новината, че Пхенян е изпратил 3000 войници, за да се обучат за участие във войната, ужаси Украйна, САЩ и Европа.
Но има особено значение в Сеул – на 7300 км от Киев, където Северна Корея е едновременно враг и съсед.

Това, което някога беше европейски конфликт, сега също е азиатски.

В замяна на оръжия и войски Пхенян ще осигури така необходимите пари и вероятно руско ноу-хау за междуконтинентални балистични ракети и подводници – хардуерни подобрения, които драстично биха засилили заплахата, която Северът вече представлява за своите съседи.

Събитията в Украйна се следят внимателно в Сеул.

"Разполагането на войски на Северна Корея сигнализира, че войната в Украйна вече не е конфликт, който няма много общо с Южна Корея", написа Korea Times в редакционна статия.

Войниците са част от евентуално разполагане, което според американски и украински служители може да нарасне до 12 000 души. Те включват специално обучени сили, известни като "корпус на бурята".

"Масираното изпращане на войски показва, че връзките между Русия и Северна Корея преминават отвъд предоставянето на пушки, снаряди и ракети с малък обсег до нивото на кръвен съюз", написа Korea Herald.

Югът се опасява, че намесата на Северна Корея в украинския конфликт може да има последици по границата им, където напрежението вече е високо.

В петък Югът изрази "сериозна загриженост", след като Русия се придвижи да ратифицира договора си за отбрана със Северна Корея, като отново призова Москва да спре "незаконното си сътрудничество" с Пхенян.

Разрастващ се конфликт

При своя консервативен президент Юн Сук Йол Южна Корея се присъедини към водените от САЩ санкции срещу Кремъл и предостави хуманитарна и несмъртоносна помощ на Украйна.

Тази седмица в медийни съобщения се казва, че Югът обмисля да изпрати служители в Украйна, които да предложат разузнавателна информация за тактиките на бойното поле на Северна Корея и да участват в разпитите на пленени севернокорейски войници.

Въпреки че Югът е основен износител на оръжия – деветият по големина в света с продажби на стойност 14 милиарда долара миналата година – той има дългогодишна политика да не предоставя оръжия на страни, които са въвлечени в конфликти. Това включва Украйна.

Но разполагането на севернокорейски войски увеличава натиска върху Юн да отмени ограничението – ход, който ще трябва да преодолее правни и политически пречки, за да стане реалност.

Юн предупреди, че въоръжаването на украинските сили е опция, като каза пред репортери тази седмица, че страната "няма да стои бездействаща", докато Северът "заплашва глобалната сигурност".

"Въпреки че запазихме принципа си да не доставяме пряко смъртоносни оръжия, можем също така да преразгледаме позицията си по-гъвкаво в зависимост от нивото на военните дейности на Северна Корея", каза той.

Апетитът в Сеул за по-стабилна подкрепа за Украйна расте
, дори ако това повишава перспективата южнокорейски оръжия да бъдат използвани за убиване на севернокорейски войници във война, която се води на хиляди километри.

"Големият въпрос е дали Сеул ще облекчи ограниченията върху пряката военна помощ", каза Юан Греъм, старши анализатор в Австралийския институт за стратегическа политика, пред The Guardian. "Това обаче ще изисква конституционна промяна в някои случаи, така че далеч не е просто."

Ким се съгласи да разположи войските си за "цинични транзакционни цели, а не за споделени стратегически интереси", добави Греъм. "Въпреки това, това е забележителен обрат на събитията, като се има предвид, че дори съседката на Украйна Беларус остана извън пряка бойна роля."

Седем десетилетия след като техният тригодишен конфликт приключи с примирие и създаването на най-тежко въоръжената граница в света, Северна и Южна Корея сега водят прокси война в Европа, според Рамон Пачеко Пардо, професор по международни отношения в King's College London .

"Югът вече косвено предоставя военна помощ на Украйна [чрез запълване на артилерийски снаряди, които продава на съюзниците на Киев, които след това се изпращат в Украйна], а Северът директно доставя Русия. И Югът, и Северът получават ценна информация от войната. Ако Сеул директно прехвърли смъртоносни оръжия на Киев, това само ще подчертае, че двете Кореи са въвлечени в прокси война."

По-близки отношения с Русия

Има съмнение за това колко ефективни биха били севернокорейските войници в битка предвид липсата им на опит на бойно поле. Но фронтовите действия в Украйна биха били рядка възможност за Ким да прецени как членовете на неговата милионна армия се справят с реална война.

Боевете в Украйна ще позволят на Северна Корея да "тества способностите както на своите войници, така и на оръжията си", каза Габриел Йонсон, доцент по корейски изследвания в Стокхолмския университет.

"Северна Корея може също така да получи доходи и помощ за своите ракетни и ядрени програми от Русия", каза Йонсон, добавяйки, че това ще позволи на пропагандната машина на Севера да твърди, колкото и фантастично да е, че нейната военна мощ съвпада с тази на САЩ.

Решението на Ким да се присъедини толкова тясно към Путин само ще засили програмата за ядрени оръжия на Севера за разбиване на санкции – и това е лоша новина за Юга, където някои призоваха страната им да разработи свои собствени ядрени оръжия.

"Силите на Северна Корея имат само една мисия: да се бият и да умрат за Русия и да натрупат в джобовете на Ким Чен Ун милиарди долари в този процес, гарантирайки, че Пхенян разполага с повече от достатъчно пари, за да избегне санкциите и никога да не се откаже от ядрените си оръжия", каза Хари Казианис , старши директор по въпросите на националната сигурност в Центъра за национални интереси във Вашингтон.

"Реалността е, че колкото по-дълго продължава войната в Украйна, толкова повече сили ще се нуждаят от Северна Корея на Путин, което само прави семейството Ким по-силно с всеки изминал ден и пълни банковите сметки на режима."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от Русия
Руската военна икономика е преминала пика, а бъдещето е неясно
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
2
 
1
 
! Отговори
1 преди 48 минути
Селидовско направление. Щурмът на Селидово е към своя логичен завършек. Градът почти изцяло преминава под контрола на руската армия. Фашизоидните бандеровски мизерници държат само малък район източно от Вишнево. Изходът към магистрала Е50 (северозападно от Селидово) вече е отцепен от руските въоръжени сили, така че мизерниците могат да избягат от града главно през Вишневое, където пътят също минава през територия, контролирана от руските въоръжени сили. Следователно фашизоидните бандеровски мизерници постоянно попадат под обстрел и не всички им ББМ-та достигат целта си.
57
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 49 минути
Покровское направление. В северния сектор продължават боевете при Воздвиженка. Сега в този район се водят позиционни битки. ВС на РФ все още не са превзели това н.м. и то продължава да блокира шосе Покровск-Константиновка-Часов Яр. Освобождаването на село Новоторецкое се съобщава точно на запад. Тече постепенна подготовка за бъдещо настъпление към Мирноград от изток. Все още обаче не е ясно кога може да се случи това. Сега основните сили действат на юг - в Селидовското и Кураховското направление.
56
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 49 минути
Лиманско направление. Продължават боевете в северните покрайнини на Терни. Засега не е отбелязан сериозен напредък в н.м.. Руските бойци, разположени източно от селото, все още не могат да пробият на запад. Водят се битки в северната част на Торское. Тук ЛБС не е променена.
55
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 49 минути
Купянско направление. ВС на РФ осовободи Кругляковка от кървавия бандеровски ботуш. Пътят за снабдяване на фашизоидните бандеровски мизерници на юг (през Сенково) е напълно прекъснат. Руските бойци се движат на юг. Сблъсъци има край административните граници на Загрязово. Боеве се водят и в н.м. Колесниковка, което засега фашизоидните бандеровски мизерници успяха да задържат.
54
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 50 минути
На 24 февруари 2022 г. руският президент Владимир Путин обяви началото на военна операция в Украйна с цел демилитаризация и денацификация на фашизоидната държава, както и защита на цивилното население на Донбас от геноцид на киевската хунта. След началото на военните действия украинските власти въведоха военно положение в цялата страна и започнаха обща мобилизация. В Русия частичната мобилизация беше обявена през септември 2022 г. През октомври същата година четири нови региона влизат в състава на Русия: ДНР, ЛНР, Херсонска и Запорожка области.
53
5
 
3
 
! Отговори
Джордж Оруел преди 1 час
И още някои забележки,този път езиковедски.Другари,не се опитвайте да ни пробутвате кремълска пропаганда под формата на подменено значение. Т. напр. ,,агресор" не е този, който се защитава,а нападателят.В случая агресорът е Русия. Още: свободни са тези страни, в които гражданите имат гарантирани от закона права и свободи.Страните от БРИКС с малки изключения никак не са ,,свободни",както вие пишете. Също така,няма ,,демократичен режим",защото това е оксиморон. Режими са диктатурите,другари...
52
1
 
4
 
! Отговори
Глупости за глупави преди 1 час
Въпреки че запазихме принципа си да не доставяме пряко смъртоносни оръжия. . . . . Можели да изброи някой, кои са несмъртоносните оръжия? А бе като пишете в редакцията четете ли за контролно глупостите си? Самокатастрофил е една от глупостите в редакцията установила се трайно в новините! Спрете да назначавате незавършили образование от помощните училища или имате вече разработен тест за такива служители?
51
8
 
5
 
! Отговори
Джордж Оруел преди 1 час
И пак ви задавам въпроса,на който само един от вас се осмели да даде честен и откровен отговор:другари русофилстващи копейки, да предположим,че безумните ви мечтания се сбъднат.Обединените азиатски войски за пореден път ни ,,освобождават"-този път от тежко робство натовско,краварско и еврогеjско.Вие ги посрещате по стар русофилски обичай с хляб и сол,водка и сельодка,и малко ориз (за корейците).Какво следва?Ще превърнете България в Северна Корея?Ще възстановите НРБ?Да си знаем какво ни чака...
50
6
 
6
 
! Отговори
Джордж Оруел преди 1 час
Другари копейки и прочие русофилстващи, вие правите ли разлика между страни с демократично устройство на обществото и такива, в които властта е под формата на някакъв вид диктатура? Южна Корея е демокрация и не е ,,режим", докато съседните Китай и Северна Корея са под властта на диктатори. Като добавим и близката РФ, също диктатура, трябва ли да се учудвате защо се страхуват в Сеул? Още повече като се има предвид що за диктатура е държавата на династията Ким, сякаш излязла от ,,1984"...
49
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Корея влезе в капана,като руските терористи
48
5
 
7
 
! Отговори
Джордж Оруел преди 2 часа
Страхува се не само Южна Корея. Всички съседни страни се боят. Защо ли? То е като да имаш в съседство някакъв вечно пиян или луд човек, който е агресивен и не спазва никакви норми, правила и закони. Трябва да си постоянно нащрек, защото знаеш, че си го видял да складира в двора си бидони с бензин и не знаеш кога ще ти запали къщата. Лудият е възпитал децата си в страх и омраза към всичко и всички около него. За тях другите са врагове, които трябва да бъдат убити. Ето какво е Северна Корея...
47
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Завладените от кремъл земи в Украйна са НОВАТА ИВИЦА ГАЗА. Това ще постигне путин и нищо повече. Там мир няма да има!!!
46
5
 
2
 
! Отговори
До 47 преди 2 часа
Има сателити дето могат да ти преброят и космите отзад, кога се одупиш на къра, за да изкараш екстременти, а кУрейските вайски от Севера не са микроби, молекули или атоми, за да са невидими, но скоро и те ще се превърнат в тор за онези земи.
45
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Няма доказателства, че корейски войски воюват в Русия срещу агресорите. Вероятно и това ще стане, но засега няма доказателства.
44
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Какво ли ще стане в онези 700 квадратни километра от Кyрска област, които все още са окупирани от войски на Украйна и НАТО, след като и корейците се включат в освобождаването на това парче земя?
43
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Каквото и да си говорим, корейска войска в Курск е факт, а западът няма равностоен отговор. Нещата ще приключат с изтегляне на Украйна от Курск и сериозно поражение в Донбас, случва се в момента. След това - преговори за мир. Ако не самуспешни - Днепър.
42
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Режимът в Южна Корея се крепи от САЩ. Без САЩ режимът в Южна Корея ще падне и двете Кореи ще се обединят, както стана с Виетнам. От това ги е страх американските марионетки управляващи Южна Корея.
41
10
 
5
 
! Отговори
Математикъ преди 2 часа
Добре е драскачите възвеличаващи БРИКС да се съпикясат с годината на създаване на ТУХЛАрната и да проследят развитието на същата до ДНЕС - 21 век, 2024, за да сФанат трагедията на тази обречена на разкошна мизерия организация.
40
5
 
8
 
! Отговори
Факт преди 2 часа
Време е ООН като инструмент на американската хегемония да се замени с БРИКС - обединение на свободните независими държави.
39
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Така продължавай, верен на краварската ти родина и на центчетата, с които ти плащат да плюеш по българите