Московски "ястреб": Русия да нанесе ограничен ядрен удар по страна от НАТО

Или ние ще спечелим тази война, или ще се разпаднем, казва Караганов
12 сеп 2024 13:57, Елка Василева
775
Московски "ястреб": Русия да нанесе ограничен ядрен удар по страна от НАТО
Снимка: архив, БГНЕС

Русия трябва ясно да представи готовността си да използва ядрено оръжие срещу страните, които „подкрепят агресията на НАТО в Украйна“, смята влиятелният и смятан за „ястреб“ руски експерт по външна политика Сергей Караганов, който настоява президентът Владимир Путин да приеме по-настъпателна ядрена позиция по отношение на Запада, предаде Ройтерс.

Още по темата
Караганов заяви в интервю за вестник „Комерсант“, че Москва трябва да нанесе ограничен ядрен удар по страна членка на НАТО, без да предизвика пълномащабна ядрена война. Според него САЩ лъжат, твърдейки, че гарантират ядрена защита на съюзниците си.

Според Караганов основната цел на руската ядрена доктрина трябва да бъде „всичките настоящи и бъдещи врагове да са убедени, че Русия е готова да използва ядрено оръжие“.

„Време е да обявим, че имаме правото да отговорим с ядрен удар на всякакви масирани удари по наша територия. Това се прилага и за всякакво заемане на нашата територия“, заяви той в коментара си, публикуван седмици, след като Въоръжените сили на Украйна завзеха част от руската Курска област, откъдето руските сили все още се опитват да ги изтласкат.

Изказванията на Караганов се следят отблизо от западните експерти по сигурността като индикатор за руската мисъл по отношение на външната, отбранителната и ядрената политика. Неговото мнение не е официално, но Кремъл му е предоставял и преди възможности и трибуна да го представи пряко на президента Путин. Повече от година той беше най-влиятелното лице, призоваващо за промени в ядрената доктрина на Русия, която Москва заяви наскоро, че ще прегледа.

Според настоящата доктрина Русия трябва да бъде готова да използва ядрено оръжие в отговор на ядрен удар от друга страна или конвенционална атака, която заплашва самото съществуване на страната.

Според Караганов тази доктрина е безотговорна и дори самоубийствена, защото не възпира достатъчно руските противници и ги кара да приемат, че едва ли ще има обстоятелства, при които Москва би използвала ядрено оръжие. Според него Русия ще се изправи пред бедствие, ако не разсее това мнение и не установи възпиране.

След две години и половина война в Украйна Русия рискува да се обезкърви на бойното поле и да се изтощи икономически, което, както смята Караганов, ще доведе до „упадък и може би дори до срив“.

В миналото Караганов е призовавал Русия да обмисли възможността за изпреварващ ядрен удар „за отрезвяване“ на противниците ѝ.

От началото на войната в Украйна Путин на няколко пъти е излизал със заявления, изтълкувани от Запада като ядрени заплахи. Но той също е казвал, че Русия може да спечели войната, без да прибягва към ядрено оръжие.

Някои западни анализатори смятат, че Караганов изпълнява роля, изразявайки мнения, които предизвикват тревога в Запада, докато в сравнение с него Путин изглежда спокоен и умерен.

В интервюто журналистката от „Комерсант“ Елена Черненко попита Караганов как може да е сигурен, че подкрепяната от него политика няма да доведе до пълномащабна ядрена война.

„Предположението, че ограничената употреба на ядрено оръжие задължително ще доведе до всеобщ ядрен Армагедон, не издържа критиката“, заяви той. „Уверявам Ви, че всичките ядрени сили имат планове за калибрирана употреба на ядрено оръжие при определени сценарии. Не призовавам към този опасен път, призовавам към спасяването на света и Русия. Или ние ще спечелим тази война, или ще се разпаднем“, допълни Караганов.

„Западът може да се бие безкрайно, тази война му носи големи ползи. Изобщо не призовавам към ядрена война, наистина желая да не стигаме до такава, а да спрем, преди да се наложи да вземем ужасно решение“, заключи той.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


775
Още от Русия
Киев: Руските удари могат да предизвикат ядрена криза
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
650
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Форума се е задръстил с платени простаци повечето от малцинствата предполагам по липсата на фантазия и оригиналност си личи. Преписват по опорки. Жалки картинки сте. Бадеава ви плащат. Отвращавате ме.
649
2
 
5
 
! Отговори
ЧНГ 2025 за Кремъл ! преди 6 дни
БЕЗ 11 млд. евро от Европа ! И с 40 долара за барел петрол !
648
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Верно си баба съвсем збабена. Много си зле.
647
5
 
13
 
! Отговори
Русия ли е преди 6 дни
или Болшевия, или РашuZтaн, не знам как да наричам територията, но искам да кажа, че не е мръднала последните 100+ години. Все същите чугунени кратуни, все същата умопомрачително ярък комплекс за величие, типичен за комплексарите и фрустраците. Но в Библията всичко е предсказано. Русия бе значение дали ще постигне частичен успех в Украйна, или ще използва ядрено оръжие, или ще обяви тотална война на Запада, ще има сетнината на всички империи на Злото досега - Вавилон, Персия, Рим
646
4
 
7
 
! Отговори
Бункера ми е в лайна преди 6 дни
Само не бомбардирайте външната тоалетна на 200 метра от бункера, че положението е сложно..
645
4
 
10
 
! Отговори
Баба преди 6 дни
'Бабо войната е на целокупния запад срещу Русия и донякъде срещу украйна'Кфа война бе, брат. Путин, като страхливец, нападна и не обяви война. Тва откъде Путин си купува оръжия: Иран, и кози (Северна Корея), значи ли, че Украйна се бие със Северна Корея?Не, брат, Русия сама не може да победи малка Украйна. Сега ако се присъединят 32 страни, Русия ще е леш
644
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Абе тия дето си говорите по форумите помежду си да питам намате ли фейсбук ? Защо занимавате целия форум със себе си. Това е малко егоистично и безполезно.
643
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
30 държави въоръжават Украйна, а Русия пак има пет пъти повече оръжие! Ей затова тая престъпна коалиция с Русия скоро ще яде кората на дърветата, както китайците при Мао! Това защото само за оръжие мислят!
642
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Бабо войната е на целокупния запад срещу Русия и донякъде срещу украйна. Повече от 30 държави въоръжават украйна. Такова потресаващо западно лицемерие.
641
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Значи ще се разпаднете.Няма лошо, и Австро Унгария се е разпаднала, но живота продължава.
640
4
 
7
 
! Отговори
Баба преди 6 дни
Всички са готови да си използват оръжията, така че ***-ко да не се ежи. Той една Украйна не може да победи, та се ежи на НАТО. Май е забравил, че не е само Русия с ядрени оръжия.
639
8
 
2
 
! Отговори
До 637 преди 6 дни
Пропусна да кажеш какви са първите американски заселници; престъпници и мошеници. С това да започнем. Сега са първи кандидати да им шиб.наt атома. Запада разбра, че майтапa и войната свършиха. Включиха говорилнята за да запазят някакво достойнство ,губейки.
638
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Ало, дойдоха ли яйцата? Нема се плашункате! Путин ша ви снесе яйца с два жълтъка!
637
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
След разрешението за бомбене на москвето путин палучи зaпек и скоро ша са пръсне и ша напрай всичко в запетайки! На путин външната тоалетна е със запетайки по стените!
636
1
 
3
 
! Отговори
Бай Иван преди 6 дни
До Анонимен Нашия човек беше много близо до Мацква ,ама две много силни държави откриха Втори фронт и облякаха съвецката армия и я въоръжиха ,защото се уплашиха ,че следващитр са те !
635
2
 
3
 
! Отговори
когато се стопят преди 6 дни
полярните ледове трите океана ще станат един океан 3в1 неочаквано добра комбинация
634
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Да се бомбандира Европа ограничено, твойта къща и външната ти тоалетна!
633
2
 
9
 
! Отговори
Батко Анал преди 6 дни
Бъдещето на Русия е в ядрената пепел.
632
1
 
2
 
! Отговори
отлично преди 6 дни
стария на три морета лично
631
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
ДА НАИСТИНА Е ВРЕМЕ ДА СЕ БОМБАНДИРА ЕВРОПА ТЕ ОТДАВНА УЧАСТВАТ ВЪВ ВОИНАТА