Киев: Руските удари могат да предизвикат ядрена криза

Последствията могат да бъдат драматични за цяла Европа
12 сеп 2024 07:00, Анисия Иванова
89
Киев: Руските удари могат да предизвикат ядрена криза
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В Украйна има хиляди електрически подстанции. Но на карта са поставени десет ключови възела, свързани с атомни електроцентрали, чието разрушаване може да потопи страната в тъмнина и да предизвика радиационна авария, заяви в интервю за Bloomberg News украинският министър на енергетиката Герман Галушченко.

Загражденията на Русия приближават ядрените рискове до границите на Украйна с Европейския съюз, добави той.

"Те знаят точно какво правят“, заяви Галушченко във вторник от украинската столица и добави: „Не е случайно, че те атакуват подстанции, които са от решаващо значение за ядрената безопасност“.

Подстанциите поддържат стабилността, като регулират преноса на високо напрежение в електропреносните мрежи. За разлика от централите, работещи с изкопаеми горива или възобновяеми енергийни източници, ядреното производство се нуждае от постоянен приток на електроенергия, за да поддържа работата на системите за безопасност. Без него горивото в ядрото на реактора рискува да прегрее, което заплашва с неконтролируемо и опасно изпускане на радиация.

Като подчерта риска за ядрената безопасност, миналата седмица Международната агенция за атомна енергия предприе необичайната стъпка да разшири мисията си за наблюдение на Украйна, като включи в нея и електрическите подстанции. Инспекторите на МААЕ обикновено се занимават с отчитане на ядрени материали, а не с надзор на огромни национални електропреносни мрежи.

„Първата мисия я очаквахме тази седмица“, каза Галушченко, като отбеляза, че е присъствал миналата седмица в Киев, когато президентът на Украйна Володимир Зеленски се е договорил с генералния директор на МААЕ Рафаел Мариано Гроси за разширяване на мониторинга. Ръководителят на енергийния отдел заяви, че Киев се е съгласил с разширяване на мисията за наблюдение на МААЕ.

Русия изтъква ролята си на доминиращ играч в световната ядрена индустрия като доказателство, че може да избегне ядрен инцидент, и приветства екип на МААЕ, който да обсъди безопасността на централата на среща в Калининград на 6 септември. Тя обвини Киев в опити за саботаж и нападения с дронове.

Опасенията на украинското правителство се засилват от липсата на системи за противовъздушна отбрана.

Неотдавнашните нападения предизвикаха прекъсвания на електрозахранването в голяма част от страната и прекъснаха доставките на електроенергия за украинските ядрени централи. В края на август Русия нанесе комбиниран удар с над 230 безпилотни самолета и ракети, които бяха насочени към електрически подстанции.

„Хората не са наясно с рисковете, които виждаме тук“, каза Галушченко. „Последствията могат да бъдат драматични и ужасни, ако те атакуват отново и отново. Ситуацията би имала по-широко въздействие от границата на Украйна или Русия и би поставила по-широки предизвикателства пред Европа“.

Целият материал - във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от Русия
Дрон-камикадзе изплаши руски военен кореспондент
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
3
 
5
 
! Отговори
Урсула преди 1 седмица
Това с външните тоалетни е разбираемо. Няма да среш там дето ядеш я! Но не разбирам, как някои граждани не са си отделили тоалетната от банята, хаха. Един да има запек и не може да си измиеш зъбите. Е това вече е простттотия-градска тоалетна в банята.
41
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Кво стана с Курска област, укри?! Как върви настъплението към Москва? Кога ще сте на Червения Площад?! Жужака ще го беесите ли? :)))
40
2
 
17
 
! Отговори
Урсула преди 1 седмица
На селото на баща ми, Бог да го прости, докрай имаше външна тоалетна. В селото на майка ми, даже нямаше тоалетна, та си вършехме работата директно на двора. Малко през мрежата се виждаше, ама карай ;) Седнали сме да се присмиваме на руските външни тоалетни, а аз дори нямах външна. В казармата пак бяхме с външна тоалетна, но обикновено не се ходеше тан, че бе малко далечко, та пак в градината. Само да няма вятър :p
39
16
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ну где кремльовский джудж ?
38
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Вече над 2 млн укронацисти и натовски наемници са могилизирани, а Русия тепърва започва за загравя дори не е обявила война, а само СВО
37
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Русофоба на село до 18 годишен дриска във външен киндзеф, а казва че в Русия още използвали такива хахахаха
36
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
34, aхам! И затуй западните урроди решиха, че могат да си правят каквото искат, защото Русия не може да отговори и е безсилна. Ми те и Наполеон и Хитлер бяха сигурни, че ще сломят Русия и знаем как завършиха работите. Ако тръгнат на самоуубийствена атака срещу Русия, няма да има друга опция освен атомно оръжие. И това ще е краят на западните куучета. Тогава ще видиш шахтите с ярсите дали се отварят.
35
1
 
6
 
! Отговори
Урсула преди 1 седмица
И никой руснак или чеченец нямамда вземе поляк или американец в плен! Ей така, за кефа, дърпат по един ред с Калашника.
34
0
 
4
 
! Отговори
емо преди 1 седмица
на този не му вярвам на нито една дума.
33
0
 
6
 
! Отговори
Урсула преди 1 седмица
Абе бъркаш за украинците в Курск. Там няма украинци. Всичко е наемници. Кой луд ще пусне пушечното месо да пробива Русия? Няма укри, там са само поляци, американци и тем подобни.
32
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Cтигa глупocти и кажeтe нe на укро-натовската пpoпaгaнда!!! Следете телеграм каналите: Осташко! Важное; Colonelcassad; Рыбарь; Повернутые на Z войне; Военная хроника; Операция Z: Военкоры Русской Весны; СОЛОВЬEВ; WarGonzo; NЕ.САХАР; ОФИЦЕР; Два Майора; Архангел Спецназа; btr80; Союз Добровольцев Донбасса; Също така гледайте предаването "60 минут" и "Вести" в smotrim.ru по канала "Россия 1" и различни канали в smotret.tv
31
1
 
15
 
! Отговори
Урсула преди 1 седмица
Понякога слушайки русофобите как изпадат в другата крайност, човек неволно почва да вярва повече на Путин, хаха. В опита си да обезличат всичко руско, включително външната тоалетна стигат до там, че заприличват на клоуни като Зеленски, Тръмп или Байдън. Човек се чуди да се смее ли или да плаче за майката Земя, родила подобни клоуни.
30
1
 
2
 
! Отговори
Урсула преди 1 седмица
30, има един руско-израелски ютубър и цвлата му задача е да обяснява, как нито едно руско оръжие не става, а е реклама или изобщо го няма. Та за сарматите. Според него, Путин лъже, че са на дежурство вече, защото са имали едно пробно изстрелване от шахта, колкото да се види дали ще излети от шахтата и едно изстрелване от космодрум. А за да се приемат на въоръжение, трябвало 10 успешни изстрелвания. Същото говори и за Су57 и за Армата и за други оръжия, като едно лазерно.
29
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
путин е китайско менте
28
0
 
18
 
! Отговори
До Укро феновете преди 1 седмица
Какво става в района на Курск ? Вчера нацистите ядоха доста бой. Опитаха "Да се изтеглят на по изгодни позиции" Всъщност да избягат. Обаче се оказаха в чувал. Днес приключението на Укро Вермахта в Русия ще има нов епизод. На оцелелите нацисти ще им бъде даден шанс за живот в Сибир. Много поздрави на всички Бандер Офци в България.
27
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ами той целият развой на нещата върви на там,Русия да излезе от нерви и да бъде принудена да удари Украйна с ЯО!
26
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Oтчаяни са либераастите. Укристан губи войната. Кво *** правят с Новия Световен Ред. Не им е зора за Украйна, зора им е за да контролират света. Пък не стават нещата както го умуваха. БРИКС се разширява, Турция иска да влиза, Западните икономики рухват. Единственият изход е война. Война до последния украинец. Хубаво де, ами и последния като умре какво правим? Стрелят навътре по Русия. Ще е събарят. Успех с това. Само че сарматите и ярсите са готови! За какво ни е свят без Русия, бе джеендърмени?!
25
5
 
4
 
! Отговори
до 26 преди 1 седмица
ти да не си в бункера до путин та така ги знаеш нещата.
24
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Три години се наслушахме как още малко и Русия ще капитулира. Тръмп, Харис, Байдън-все тая. Бой до дупка. Плаши ме друго-тези фашизирани ***, виждайки че няма начин да спрат руснаците, ще избомбят някоя АЕЦ и ще ни изтровят. Русия не говори за ядрен удар, но знаем че САЩ са единствените, които са използвали такова, продължават да използват обеднен уран в боеприпаси, които освен всичко друго имат отлижено във времето действие в/у природа и хора.
23
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Добро утро, джеендърмени! Русия официално предупреди: Западните психопати да сигурни, че всяка ескалация от тяхна страна ще доведе до хвърляне на атома по главите им. И Русия няма повече да си играе със специални военни операции. Понеже вечните провокатори на войни (Великата Британия) и задокеанските бургери обмисляли да разрешат удари навътре на руска територия. Това не е Курск. Тоя път ще има ядрени гъби по Запада. И ще бъдат овъглени всичкото западен джеендърмен!