Путин готов да преговаря за мир с Украйна, какви са условията?

Заяви, че подкрепя Камала Харис
411
Путин готов да преговаря за мир с Украйна, какви са условията?
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руският президент Владимир Путин заяви, че Русия е готова на преговори в Украйна на базата на преговорите от пролетта на 2022 г., ако Украйна поиска това, предаде Франс прес.   

"Готови ли сме да преговаряме с тях? Никога не сме отказвали това“, заяви руският държавен глава. „Ако възникне желание за преговори от страна на Украйна, ние няма да го откажем“, допълни той.

Путин обаче добави, че преговорите трябва да се основават на документите, по които двете страни са се били разбрали и които са били де факто парафирани в Истанбул през пролетта на 2022 г. Текстовете, за които спомена Путин, обаче никога не са били направени обществено достояние и украинската страна винаги е опровергала да е имало постигнато каквото и да е споразумение тогава, отбелязва Франс прес.

Русия от месеци се опитва да представи Киев като страната в конфликта, която отказва да преговаря. Москва също така редовно променя позицията си относно условията за подобни преговори, отбелязва Франс прес.

След украинската офанзива в Курска област на 6 август, Кремъл заяви, че преговорите за слагане на край на конфликта са невъзможни на този етап, припомня Франс прес.

Преди това Путин каза, че ще сложи край на конфликта само, ако Украйна се откаже от амбициите си да се присъедини към НАТО и ако отстъпи четирите украински области, върху които Русия има претенции, в допълнение на Крим, който Русия анексира едностранно преди 10 години. Тези условия биха представлявали де факто капитулация за Киев, отбелязва Франс прес

Що се касае до преговорите в Истанбул през пролетта на 2022 г., Москва твърди, че е бил парафиран компромисен документ там, но че Западът е подтикнал Киев да отхвърли това споразумение. Именно тази версия на събитията Украйна отхвърля, посочва Франс прес.

Още по темата
Засягайки разнородни теми, руският президент каза, че не разбира действията на Франция срещу основателя на приложението „Телеграм“ Павел Дуров, срещу когото миналата седмица във Франция беше започнато официално разследване.

По време на икономическия форум Путин си спомни, че преди години се срещнал с Дуров веднъж, но оттогава насам нито поддържал връзка, нито се е виждал с него.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков миналия месец заяви, че не му е известно Путин и Дуров да са се срещали някога.

Френското разследване срещу Павел Дуров е във връзка с използването на платформата „Телеграм“ за престъпления като измами, пране на пари и детска порнография. Адвокатите на Дуров определиха това разследване като абсурдно.

Във Владивосток Путин каза, че Москва е подкрепила собствените си граждани, като е извършила голямата размяна на затворници между Изтока и Запада през август. По негови думи това е било в интерес на всички участващи в размяната страни.

Изборите в САЩ

Руският президент засегна и темата за американските президентски избори. Путин заяви, че първоначално Русия  е искала Джо Байдън да спечели президентските избори през ноември, но сега подкрепя Камала Харис пред Доналд Тръмп, предадоха световните агенции.

„Президентът на САЩ Джо Байдън препоръча на избирателите си да подкрепят госпожа Харис, следователно ние също я подкрепяме“, заяви Путин, цитиран от Франс прес.

Говорейки за Камала Харис, Путин направи очевидно ироничен коментар относно нейния „заразителен смях“ и каза, че той е също една от причините да я предпочита пред Доналд Тръмп, отбелязва Ройтерс.

"Тя се смее толкова изразително и заразяващо, че това означава, че всичко с нея е наред“, заяви Путин и добави, че може би това означава и, че тя би се въздържала да налага бъдещи санкции срещу Русия.

Коментарите на Путин за американските избори дойдоха ден след като министерството на правосъдието на САЩ обвини двама руски медийни представители в незаконна схема за оказване на влияние върху американските избори посредством проруска пропаганда, припомня Ройтерс.

Американското разузнаване обаче смята, че Русия иска Тръмп за президент на САЩ, защото той е по-малко ангажиран с подкрепа за Украйна във войната срещу Русия, отбелязва Ройтерс.

Но днес Путин припомни, че Доналд Тръмп е наложил много санкции и ограничения на Русия, когато е бил президент.

По-рано тази година, преди Джо Байдън да се оттегли от надпреварата за американския президентски пост, руският държавен глава заяви, че го предпочита пред Тръмп, тъй като той е по-предсказуем политик от „старата школа“, припомня Ройтерс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


411
Още по темата: путинВойната в Украйна
Още от Русия
Русия отговаря: Ще се насочи към американски медии
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
329
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тоя вече е готов на всичко! Цялата работа е, че укрите са се прицелили у москва, а реакцията във oвчeто руско население, за всеобща изненада се раздвижи! Тая маса дето гласуваше99%! Как смее! Допълнително напрежение се нагнетява от изтpeпаните млади новобранчета, на които путин беше обещал да запази живота! Путин е nъзлив! Скрил се е навътре в русия, но сега заплахата се надига точно оттам!
328
7
 
6
 
! Отговори
БГ ШвестерЕС преди 1 седмица
Та значи местния Българин ще диктува условия на Русия...Армия имате ли бе ?
327
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Маска , пристанище на Киiв
326
5
 
5
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 1 седмица
До Анонимен 325: Какви още оръжия ще дадат САЩ на Украйна? Само атомно оръжие още не са им дали. С тия балистични ракети Украйна няма да спечели войната. Балистични ракети си произвеждат и Хамас. Но хиперзвукови тактически ракети, каквито в Русия вече са на въоръжение, засега дори и САЩ нямат. .................. А това че САЩ искат войната д апродължи колкото се може по-дълго е вярно. Все пак загиват украинци, а те за САЩ са разходен материал. А г'лупаците от ЕС дават пари за оръжия от САЩ.
325
5
 
5
 
! Отговори
Добър Въпрос преди 1 седмица
"Що му е на Путин да преговаря ? " - Миии НЕ МУ ТРЯБВА, само ви будалка
324
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
АМИ УСЛОВИЯТА СА ПРОСТИ - УКРАЙНА ДА СТАНЕ ОКРАЙНИНАТА НА РУСИЯ!!!...
323
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Вариантите за Рашка са два : 1 Тактически ядрен удар по Украйна; 2 Два тактически ядрени удара по Украйна
322
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Вариантите за Рашка са два - първият може да предотврати вторият . Раша изтегля цялата си армия от Украйна и на 50 км от украинската граница не трябва да има и едно оръдие .Репарации за всички щети морални и материални .Вторият вариант е разпад на русия, той е следствие от неизпълнението на първият.
321
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До324Момче,САЩ на никакъв мир не се надяват!За тях тая война е мана небесна.Ако искаха войната да свърши щяха да дадат всички оръжия когато Украйна настъпваше и войната да е свършила. Сега украинците направиха балистични ракети и ще получат разрешение и за западните далекобойни.
320
2
 
8
 
! Отговори
Малко за политика преди 1 седмица
До Анонимен 321: Путин говори за преговори защото това е тема, която интересува участниците на Международният Икономически форум във Владивосток (за който по нашите медии нито дума). Но говори за преговори на условията на Русия. На нещо повече от това в Киев и САЩ да не се надяват. Руската армия настъпва в Донбас и чисти нашествениците в Курска област. Путин не бърза да преговаря.
319
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 322 Значи Путин побеждава?Че защо ли му е да преговаря тогава?!
318
1
 
7
 
! Отговори
В Курск ги чистят преди 1 седмица
Оперативно-тактическата авиация и ракетните войски в Сумска област нанесоха удари по райони на съсредоточаване на сили и техника на резервни бригади на Въоръжените сили на Украйна. Загубите на въоръжените сили на Украйна на деня: до 370 бойци и 17 бронирани машини, включително: 2 бойни машини на пехотата, 2 бронетранспортьора и 13 бойни бронирани машини, 2 оръдия, 2 MLRS M270 MLRS (САЩ), станция за радиоелектронна борба и 12 превозни средства.
317
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 315 Путин"когато капитулират може да преговаряме" ///Значи никога.
316
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ако побеждаваш и дума за преговори няма да отвориш!!!
315
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Положението на Русия е лошо и още по-лошо ще става та затова Путин се опитва да докара нещата до преговори.
314
4
 
6
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 1 седмица
До Анонимен 314: Какви реалности са това? Дори и в САЩ вече им става ясно, че Украйна не може да спечели война срещу Русия колкото и да наливат долари. Светът вече не е еднополюсен. Прочети нещо за Международният Икономически форум във Владивосток. Това са реалностите. А ние ще си останем сателити на САЩ, толкова можем.
313
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
На Путин му набиха yшанката до кръста в Курск, ама той се прави на голям мъж и поставя условия
312
0
 
2
 
! Отговори
истината преди 1 седмица
И за операция в Украйна не знае!!!!!
311
2
 
4
 
! Отговори
Путин преди 1 седмица
когато капитулират може да преговаряме
310
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Пак по опорката? Това са реалностите, а ти си живей в твоя измислен русофилски свят в който живее и Путин.