Зеленски: Няма да отстъпим пред болния дядка от Червения площад

Украйна за пръв път използва ново оръжие - ракета-дрон
Обновена: 24 авг 2024 17:36 | 24 авг 2024 17:00, Стела Стоянова
479
Зеленски: Няма да отстъпим пред болния дядка от Червения площад
Снимка БГНЕС, архив

"В ракетната програма на Украйна има клъстер "Паляниця". Днес там се провеждат изпитания на три изделия: тестът на първия елемент премина успешно. Това е ракета-дрон, която е много по-бърза и по-мощна от нашите далекобойни дронове. Това е всичко, което мога да ви разкрия засега", допълни Зеленски. Той каза още, че Украйна ще прави "мощни и далекобойни ракети".

САЩ и другите страни от НАТО засега забраняват използването на техните далекобойни ракети за нанасяне на удари по територията на Русия. Затова Зеленски каза, че Украйна ще произведе собствени далекобойни ракети.

Тази нощ ВСУ атакува с дронове склад за боеприпаси във Воронежка област. Взривовете продължават вече почти 9 часа. Пострадали са двама души, съобщи губернаторът на региона Александър Гусев. "Дежурните сили на ПВО и средствата за радиоелектронна борба унищожиха няколко безпилотни летателни апарати. В резултат на падане на фрагменти избухна пожар, предизвикал детонация на взривоопасни обекти", допълни той. Евакуирани са около 200 души. В района на три населени места е обявено извънредно положение, пише "Сега".

Руското МО твърди, че над Воронежка област са свалени пет украински дрона.

"Няма да отстъпим пред болния дядка от Червения площад. Украинците винаги връщат дълговете си и бумерангът на злото се връща към враговете ни", заяви още Зеленски в обръщение към нацията по случай 33-ата годишнина от незавимостта на Украйна, която страната чества на 913-ия ден от началото на руската агресия от 24 февруари 2022 г.

"Украина. Нашата земя. Дадена от Бог. Целувана от слънцето. Разлюляна от ветровете. Закалена с огън. Защитена от своите синове и дъщери. Не може да се обърка с нищо друго. Не може да бъде подарена на никого. Честит Ден на незавимостта на Украйна", казва Зеленски.

Обръщението си той е записал в Сумска област - близо до източната граница, откъдето украинските въоръжени сили (ВСУ) наскоро започнаха голямото си настъпление в руската Курска област. Зеленски обещава по-нататъшно възмездие на враговете на Украйна, говорейки за "бумеранг на злото".

"Украинците винаги си връщат дълговете. И който желаеше бедствие на нашата страна, ще го получи у дома си. С лихва. Който искаше да сее зло на нашата земя, ще жъне неговите плодове на своята територия. Това не е пророчество, не е злорадство, не е сляпа мъст. Това е закономерност. Справедливост. Бумеранг на злото. И пускането му започна недалеч от мястото, където записвам това обръщение", казва Зеленски.

"Няма да дадем да бъде превърната в сива неутрална зона земята, където по право трябва да се вее синьо-жълто знаме. Няма да ни диктува каквито и да е червени линии болният дядка от Червения площад, който постоянно заплашва с червеното копче", казва Зеленски.

Той казва още за Путин, че има избледнели очи, а руската армия нарича "орки", летищата на Русия - "проклети", а територията на Курска област - "блата". Самата Русия Зеленски нарича "терористична държава №1" и добавя, че украинското православие "прави стъпка към освобождение от московските дяволи".

"Преди 33 години Украйна се възроди на световната карта, а сега печели сърцата на целия свят. Тя вдъхновява със смелост и служи за пример как не трябва да се страхуваме от Путин и обединява света около себе си. В 21-и век терористите трябва да са в международния съд в Хага, а не във Валдай (б.р. - луксозната резиденциа на Путин)", казва още Зеленски и добавя, че Украйна ще бъде отново свободна.

Украйна и Русия обмениха военнопленници по формулата 115:115. В Русия се връщат наборниците, които бяха пленени по време на настъплението на ВСУ в Курска област.

"В Украйна се връщат воини от Националната гвардия, ВСУ, Военно-морските сили и Граничната служба", съобщи Володимир Зеленски в Телеграм.

Всички върнали се в Украйна воини са попаднали в плен още в първите месеци на войната през 2022г. Сред тях са деветима незаконно осъдени в Русия военнослужещи, моряци, граничари, 82 защитници на Мариупол и "Азовстал". Всички спасени този път са редови войници, сержанти и матроси. У дома се връщат и шестима гвардейци от охраната на Чернобилската АЕЦ, както и участвали в защитата на летището в Гостомел. Голяма част от освободените имат здравословни проблеми, съобщиха от украинския Координационен щаб.

Посредник при обмена отново са Обединените арабски емирства. В момента руските военнопленници са в Беларус, откъдето ще се върнат в Русия със самолет.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


479
Още от Русия
Русия не използва най-мощните си оръжия в Курск, защото се страхува... да не се самоудари
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
12
 
5
 
! Отговори
Ада на чебурашките преди 3 седмици
До 20. Сега разбрах психологията на копейките, които нападат и обиждат, когато не могат да се аргументират с факти:)))
22
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Нервичките на наркото са изпънати до краен предел щото започна и да обижда Путин. Кеееф!
21
3
 
9
 
! Отговори
До 12 преди 3 седмици
Още ли избиваш комплекси за малоценност като Зеления Клоун
20
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Бог да пази Русия!.......ОТ ПУТИН И ТАКИВА КАТО НЕГО!
19
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Елементарна психология. Когато човек губи говори нападателно и става агресивен. Значи Зеленски яко е загазил. Няма пари, няма оръжие. Търси 500000 войника. Забрани със закон посолства да изкарват или подновяват лични документи на украинци мъже от 18 до 60г. Само в Украйна лично трябва да се върнат за документи. Онзи ден или вчера пак ревеше на ЕС да му върнат бежанците мъже, тоест да ги депортират. Социопатията го е хванала, не го пуска.
18
26
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Войната приключва ,до месец . В момента половин Русия гори и украинците лазрушават военните обекти Русия обявява навсякъде Военно положение . Ще има празненства в цял свят ,до месец ,в чест на победата на Украйна !!!!!
17
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
щом почна с обидите явно нещата при него са много зле !
16
15
 
2
 
! Отговори
Ада на чебурашките преди 3 седмици
Екип на германската обществена телевизия АРД е бил допуснат до център за задържане на военнопленници в Украйна. Пред медията заместник-началникът на затвора разказва: "Тук има много млади хора наборни войници на възраст от 18 до 21 години. През първите два-три дни бяха много уплашени. Но щом разбраха, че няма да ги нараним и че са в безопасност, се успокоиха."Руските войници: пълнолетни, но още децаОт началото на украинската офанзива в Курска област само в този център за задържане са регистрирани повече от 300 руски военнопленници. Макар че вече са пълнолетни, те все още не са зрели
15
24
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
КЪСИЯ ВЕЧЕ Е ПЪТНИК. СЛАВА НА УКРАЙНА.
14
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Зелник, стига пищя, бе. Само закани работа не вършат. Заминавай на фронта, и без това подлежиш на мобилизация, от говорители полза няма.
13
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Хитлер поне не си измисляше, просто много се надяваше. А тоя, през просото - днес ги бихме утре сме на Луната. Човек като го слуша, ще си помимли, че вече си мие краката в Тихия океан. А всъщност Русия си е на мястото, Украйна с всеки ден се смалява. За какво говорим? Болен е, разбира се.
12
16
 
9
 
! Отговори
Ада на чебурашките преди 3 седмици
До 10. Е па, за две години и половина вместо раша, Украйна им разказва играта:)))))))
11
7
 
17
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 седмици
интересно как ще завърши ДИВОТИЯТА на Зеленясалия ?...
10
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Започна да вие на умряло наркомана. Стигна до Курс и се насраааа, докато братушките мачкат в Украйна.
9
12
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
*** наркоман ! Путин ще ви разкаже играта ще лазите пред него гнида фашистка
8
8
 
25
 
! Отговори
Буда нудиста преди 3 седмици
БА СИ ЧИ ФУТСКОТО ХАЗАРСКО ХАЗАРТНО БРАДАТО ДЖУДЖЕ!!
7
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Няма разбира се. Само ще мpeте пред него!
6
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Шизофренията на Володимир Зеления вече е ясно видима дори и за неспециалисти.
5
27
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
От десет дни ,Путин не е излизал от бункера ..Не се хранел ,напикавал се и говорел несвързани неща ... Последните седмици на Кремълските престъпници ,начело с военнопрестъпник N 1 в света Путин !!!!
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Няма разбира се. Само ще *** пред него!