Русия е отворена за преговори с Украйна докато Зеленски е на власт

Нужни са обаче повече подробности, заяви Кремъл
25 юли 2024 17:00, Елка Василева
103
Русия е отворена за преговори с Украйна докато Зеленски е на власт
Снимка: архив, БГНЕС

Кремъл днес даде сигнал, че е отворен за преговори с Украйна за прекратяване на конфликта, докато украинският президент Володимир Зеленски е на власт, въпреки че публично е изразявал съмнения в неговата легитимност да управлява, предаде Ройтерс.

Още по темата
В отговор на запитване дали Русия е готова да разговаря с Украйна, докато Зеленски е на власт, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков днес заяви: "Русия като цяло е отворена за преговорен процес. Но първо трябва да разберем доколко е готова украинската страна за това и доколко украинската страна има разрешение за това от тези, които им казват какво да правят".

Москва представя Зеленски като марионетка на САЩ, а той отхвърля това твърдение, отбелязва Ройтерс.

"Защото досега виждаме много разнопосочни изявления и все още не е много ясно. А и освен проблема с легитимността на Зеленски, има и проблем с (украинската) правна забрана за каквито и да било контакти и преговори с руската страна. Ето защо все още има много неща, които трябва да бъдат уточнени и уточнения, които трябва да бъдат чути", каза още Песков.

В отговор на настоятелно запитване дали Кремъл би могъл да си представи преговори със Зеленски или категорично изключва подобна възможност, Песков каза: "Това не е лесен въпрос. От правна гледна точка този проблем (на неговата легитимност) е на дневен ред, но от практическа гледна точка ние сме отворени към това да постигнем нашите цели чрез преговори. Ето защо тук са възможни различни варианти".

Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба вчера каза по време на посещение в Китай, че Киев е готов за разговори с Русия, ако бъдат напълно зачетени суверенитетът и териториалната цялост на Украйна, но добави, че страната му не е видяла признаци това да е възможно.

Въпреки че дава сигнали, че е готов да води разговори по собствените си условия, Кремъл публично изразява съмнения в легитимността на Зеленски да управлява, посочвайки, че неговият петгодишен мандат изтече през май и че той е трябвало да насрочи избори, посочва Ройтерс.

Зеленски и Западът твърдят, че отмяната на нормалните политически правила е наложителна на фона на войната и че Кремъл предвид собствения си строг контрол над руската политическа система не е в позиция да отправя критики.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Никакви преговори с ид иотите от Кремъл. Бой до побеляване..
13
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Докато Зеленски не отмени указа с който се забраняват преговори с Русия да се говори, че Украйна иска преговори е тежка форма на шизофрения! И журналята да престанат с глупостите които пишат!
12
13
 
5
 
! Отговори
82 ОМБр преди 1 месец
Есента на фронта пристигат 10-12 новоубучени и въоръжени със съвременно оръжие украински бригади,така че тези който започнаха войната искам да им кажа следното: Щом извикахте смъртта нямате право да и казвате кога да си тръгне!
11
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гадно е, но аз предпочитам войната да си върви. Руснаците да си печелят... Че от няколко места чета, че ни готвят ПЛАНде ми я през септември/октомври, преди изборите на САЩ
10
3
 
12
 
! Отговори
Малък Праз преди 1 месец
Отново ***.и въпроси са задали. Пан Зеленски не е отменил собственият си указ, с който забранява всякакви преговори с Москва. Това е релността, останалото са догадки.
9
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Русия няма да седне да преговаря преди есента. В момента офанзивата им върви доста добре и преди разпутицата от есенните дъждове няма смисъл да прекъсват този успех. А ако есента се окаже суха, дори може и повече да продължи. Колкото по-навътре в украинска територия стигнат, толкова по-изгодни позиции ще имат при преговорите.
8
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
е, по време на война на власт остава последното избрано преди това правителство - така бе в СССР така е и в Русия,, така е в Украйна, така е и у нас. Различните виждания са затова, че Путин не признава ,че това е война , а за Украйна това е тяхната национална война.
7
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма подробности. Кулеба го каза при посещението си в Китай, за да се хареса на Си.
6
10
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Руснаците стигнаха до Киев в началото на войната , но нато ги измами че ще има мир и руснаците се оттеглиха !
5
6
 
10
 
! Отговори
Объркан хоморусофил преди 1 месец
Нали беше нацист? Що преговаряме с нацисти?
4
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бой до последния бандер и предпоследния натовец там! последния натовец да загаси осветлението !
3
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кво стана с трите дни до Киев? Голям го вадят само на думи.
2
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да внимават какво договарят и подписват от Кремъл, да няма втори "мински споразумения".
1
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бой до последната урка :)))