Ако Русия постигне успех в Украйна, Грузия и Молдова ли са следващите?

Западните оръжия няма да доведат до обрат на бойното поле
4 юни 2024 19:00, Анисия Иванова
201
Ако Русия постигне успех в Украйна, Грузия и Молдова ли са следващите?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Докато не завърши войната между Русия и Украйна и не видим какъв е резултатът, е малко вероятно някоя следваща бивша съветска република да се озове в положението на Украйна, но ако тази война завърши с относителен успех на Русия и бъде постигнат мир - следващите на картата не са страните от НАТО, а Грузия и Молдова, коментира Пламен Димитров от "Българско геополитическо дружество".

След плана на САЩ за мир в Близкия изток е най-лесно да се допусне хуманитарната помощ, но е по-трудно да се убеди Израел да изтегли войските си, преди да е „унищожил“ „Хамас“, а „Хамас“ от своя страна трудно ще се съгласи да пусне заложниците, тъй като това е един от малкото лостове, с които разполага, каза Димитров. Големият проблем в конфликта е, че не могат да бъдат отделени бойците на „Хамас“ от цивилното население в Газа, от което произтичат множеството цивилни жертви, които наклониха общественото мнение в Запада.

Признаването на палестинска държава от няколко европейски страни е резултат именно от това обръщане на общественото мнение. Това обаче не означава, че би било възможно учредяването на такава държава. Гостът обясни, че има две основни пречки за това. Първата е свързана с това, че всяка държава трябва да има територия, а в двата анклава има сериозно разделение. Другият проблем идва с нуждата от легитимно правителство, управляващо евентуалната палестинска държава, което също е трудна задача, имайки предвид политическата сила на „Хамас“.

Обръщането на нагласите се вижда доста ярко в САЩ, които бяха най-твърдият съюзник на Израел, но се наблюдава отстъпление от тази позиция, което се дължи на предстоящите избори. Президентът на САЩ Джо Байдън бива критикуван и от застъпниците на Палестина, и от Израел. Мирното предложение е опит за излизане от тази ситуация, а ако мир не бъде постигнат, би бил предизборен проблем за Байдън.

Позволението на Запада, предоставено на Украйна, да използва предоставените ѝ оръжия за удар по цели на руска територия е политически жест, но той няма да доведе до обрат на бойното поле. Гостът обясни, че тези оръжия имат малък обсег и Украйна не би имала възможността да нанася големи щети по руски градове с ракетни удари. Посланието, което Запада изпраща е, че ако се наложи подкрепата на Украйна може да бъде засилена.

Междувременно Китай отказа да присъства на мирната конференция в Швейцария, тъй като Русия не е поканена на тази среща. Китай смята, че ако изпрати делегати на тази среща, то би изглеждало, че заема позицията на Украйна. Гостът обясни, че азиатската страна се опитва да се позиционира като голяма сила, която не заема страна. Въпреки това Китай предоставя икономически излаз на Русия на фона на санкциите. Западът разчита на азиатската страна да усмирява Русия и да поддържа войната в определени граници.

Вижда се завой към Москва от страна на Грузия с приемането на закона за чуждестранните агенти и финансирането на НПО. Гостът обясни, че почетният представител на управляващата партия държи властта в Грузия, като има спекулации за близките му отношения с Кремъл. Виждаме този завой в страната, тъй като се опасява, че за разлика от Украйна, не би издържала много време при евентуална руска инвазия.

Зад събитията в Грузия може да се крият и вътрешнополитически мотиви, като управляващите целят да ограничат финансирането на опозицията, тъй като предстоят избори в страната.

„Докато не завърши войната между Русия и Украйна и не видим какъв е резултатът, е малко вероятно някоя следваща бивша съветска република да се озове в положението на Украйна, но ако тази война завърши с относителен успех на Русия и бъде постигнат мир - следващите на картата не са страните от НАТО, а следващите са Грузия и Молдова.“

Гостът допълни, че нападение срещу Молдова или Грузия все още не се възприема като нападение на НАТО и не би прекрачило „червената линия“ на Алианса.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
167
0
 
1
 
! Отговори
Гочо преди 3 месеца
Направо да вземат САЩ! Аман от тези животновъди---
166
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Украйна е руска земя. Това, че руснаците не могат вече да си контролират империята е друга прсен
165
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ф16те отдавна изгоряха. Никой не ги чака. Чакаме си края. Арменски сценарий. Агресора е тук. В нас самите. Неблагодарност и предателство.
164
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Русия не иска територия. Иска сигурност по границите. Територия иска Хегемона и Запада в украйна. Той също не участва за бог да прости в украйна.
163
3
 
3
 
! Отговори
Гошо преди 3 месеца
Пламене, не знам какъв си ама си гола вода. На Путин му трябва санитарен коридор за да може да реагира ако ядрена ракета се насочи към Москва. Няма ли тъ..пите ви глави да го проумеят. Територия на Русия не им трябва, имат си предостатъчно, даже в излишък. От както се разпадна СССР Русия процъвтява и си слепец ако не го виждаш.
162
1
 
4
 
! Отговори
ами преди 3 месеца
"Израел да изтегли войските си, преди да е унищожил Хамас.Само на мен ли ми се струва,че за израел хамас и Палестина са едно и също нещо?!?Преди да унищожи Хамас в прав текст означава да унищожи Палестина.....
161
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Заглавието е пропаганда инспирирана от НПО.
160
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Русия не иска територия. Иска сигурност по границите. Територия иска Хегемона и Запада в украйна. Той също не участва за бог да прости в украйна.
159
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ф16те отдавна изгоряха. Никой не ги чака. Чакаме си края. Арменския сценарий. Агресора е тук. В нас самите. Неблагодарността товая чака. И предателството.
158
2
 
0
 
! Отговори
Божеее! преди 3 месеца
И ТЕЗИ, тези ще ми говорят за пропаганда. Е6ем ти експертите, честно.
157
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Русия не иска територии, иска сигурност на границите и. Представяте много изопачено нещата. Ако се появи заплаха за сигурността и, Русия ще реагира и това е напълно естествено.
156
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Грузия не е за губила територия. Армения обаче загуби нападната от Азербайджан който е агресор тилериран от Запада. Извършено беше етническо прочистване но Запада си затрая тихичко.
155
0
 
6
 
! Отговори
?!?!?! преди 3 месеца
До АнонименНай-бедната държава в ЕС купува най-скъпо .... та на 09ти да отиваме да гласувате за най-продажните политици
154
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Грузия и Молдова не са интересни, най-вероятно следващата цел на Русия ще е поробването на България като стъпка към вековната руска мечта проливите към Средиземно море.
153
1
 
3
 
! Отговори
Как така преди 3 месеца
До do 124Как така Грузия е загубила територии от война с Русия,а всъщност е пострадала от приятелството със запада?
152
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да.
151
0
 
3
 
! Отговори
Идеалист преди 3 месеца
Поручик Голицын, а может вернемся,Зачем нам, поручик, чужая земля.
150
4
 
7
 
! Отговори
баба от село преди 3 месеца
Проблемът е в световния агресор САЩ. Те са навсякъде да създават, да подклаждатконфликти да се месят в делата на чужди страни, да организират преврати, да разпалватвойни. Това американските интереси по целия свят. Погледнете кратката им история на съществуване и си направете извода. Кой провокира и подклажда конфликта в Украйнаот 2014г. насам - естествено САЩ и неговите западни съюзници.Какво правят те до руските граници.
149
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Защо давате думата на разни НПОта ?
148
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Проблемът е световният агресор САЩ, а не Русия. Сега България е колония на САЩ.