Ако Русия постигне успех в Украйна, Грузия и Молдова ли са следващите?

Западните оръжия няма да доведат до обрат на бойното поле
4 юни 2024 19:00, Анисия Иванова
201
Ако Русия постигне успех в Украйна, Грузия и Молдова ли са следващите?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Докато не завърши войната между Русия и Украйна и не видим какъв е резултатът, е малко вероятно някоя следваща бивша съветска република да се озове в положението на Украйна, но ако тази война завърши с относителен успех на Русия и бъде постигнат мир - следващите на картата не са страните от НАТО, а Грузия и Молдова, коментира Пламен Димитров от "Българско геополитическо дружество".

След плана на САЩ за мир в Близкия изток е най-лесно да се допусне хуманитарната помощ, но е по-трудно да се убеди Израел да изтегли войските си, преди да е „унищожил“ „Хамас“, а „Хамас“ от своя страна трудно ще се съгласи да пусне заложниците, тъй като това е един от малкото лостове, с които разполага, каза Димитров. Големият проблем в конфликта е, че не могат да бъдат отделени бойците на „Хамас“ от цивилното население в Газа, от което произтичат множеството цивилни жертви, които наклониха общественото мнение в Запада.

Признаването на палестинска държава от няколко европейски страни е резултат именно от това обръщане на общественото мнение. Това обаче не означава, че би било възможно учредяването на такава държава. Гостът обясни, че има две основни пречки за това. Първата е свързана с това, че всяка държава трябва да има територия, а в двата анклава има сериозно разделение. Другият проблем идва с нуждата от легитимно правителство, управляващо евентуалната палестинска държава, което също е трудна задача, имайки предвид политическата сила на „Хамас“.

Обръщането на нагласите се вижда доста ярко в САЩ, които бяха най-твърдият съюзник на Израел, но се наблюдава отстъпление от тази позиция, което се дължи на предстоящите избори. Президентът на САЩ Джо Байдън бива критикуван и от застъпниците на Палестина, и от Израел. Мирното предложение е опит за излизане от тази ситуация, а ако мир не бъде постигнат, би бил предизборен проблем за Байдън.

Позволението на Запада, предоставено на Украйна, да използва предоставените ѝ оръжия за удар по цели на руска територия е политически жест, но той няма да доведе до обрат на бойното поле. Гостът обясни, че тези оръжия имат малък обсег и Украйна не би имала възможността да нанася големи щети по руски градове с ракетни удари. Посланието, което Запада изпраща е, че ако се наложи подкрепата на Украйна може да бъде засилена.

Междувременно Китай отказа да присъства на мирната конференция в Швейцария, тъй като Русия не е поканена на тази среща. Китай смята, че ако изпрати делегати на тази среща, то би изглеждало, че заема позицията на Украйна. Гостът обясни, че азиатската страна се опитва да се позиционира като голяма сила, която не заема страна. Въпреки това Китай предоставя икономически излаз на Русия на фона на санкциите. Западът разчита на азиатската страна да усмирява Русия и да поддържа войната в определени граници.

Вижда се завой към Москва от страна на Грузия с приемането на закона за чуждестранните агенти и финансирането на НПО. Гостът обясни, че почетният представител на управляващата партия държи властта в Грузия, като има спекулации за близките му отношения с Кремъл. Виждаме този завой в страната, тъй като се опасява, че за разлика от Украйна, не би издържала много време при евентуална руска инвазия.

Зад събитията в Грузия може да се крият и вътрешнополитически мотиви, като управляващите целят да ограничат финансирането на опозицията, тъй като предстоят избори в страната.

„Докато не завърши войната между Русия и Украйна и не видим какъв е резултатът, е малко вероятно някоя следваща бивша съветска република да се озове в положението на Украйна, но ако тази война завърши с относителен успех на Русия и бъде постигнат мир - следващите на картата не са страните от НАТО, а следващите са Грузия и Молдова.“

Гостът допълни, че нападение срещу Молдова или Грузия все още не се възприема като нападение на НАТО и не би прекрачило „червената линия“ на Алианса.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
6
 
4
 
! Отговори
Копейкин преди 3 месеца
До БАНкоВатниците се смотаха от киев, защото 40кмтровата колона бе разпарчатосана и блокирана от байрактарите и навлизащите дронове. Копейките, виждайки колко започват да губят, дадоха на заден, повличайки перални, тоалетни чинии и други неща, които великата мада раша не произвежда.
86
7
 
3
 
! Отговори
Хахаха, да преди 3 месеца
Много са ги юрнали копейките. Явно Путин си е взел куфарчето и се е скрил дълбоко в бункера
85
9
 
3
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136960 преди 3 месеца
Китай вече е в Европа,но държавата им ще бъде унищожена. Китайците не стават за нищо друго,освен за размножение.
84
6
 
3
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 3 месеца
Украина иска Русия да победи и затова украинците ,които са руснаци не искат да воюват срещу Русия. Повтарям,че единственният шанс за мнозина в тия пред-ядрени времена е Русия да предложи план на САЩ. Русия не може да победи САЩ в нито едно военно отношение. В САЩ дори не могат да сметнат военните технологии,с които разполагат. Русия няма никакво стабилно въоръжение ,а това,с което плаши е уловимо. Зеленски трябва да бъде разчекнат от цял свят,защото е виновен,че няма мир. Зеленски е луд!
83
2
 
9
 
! Отговори
Идеалист преди 3 месеца
Много се лъжете следващите са САЩ!
82
2
 
5
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 3 месеца
Ако Русия еди какво си. Ами ако Китай тръгне към Европа кой ще го спре? Ако цапа и мирише.
81
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Всички дето си мечтаят за *** могат да се преместят в Краснодарск...ток няма още, но един ден като победи великия *** ще им прокара
80
5
 
3
 
! Отговори
БАНко преди 3 месеца
Копейкин , РУСКИТЕ ВОЙСКИ СЕ ИЗТЕГЛИХА ОТ КИЕВ И ХАРКОВ ЗАЩОТО В ИСТАНБУЛ БЕШЕ ПОДПИСАН МИРЕН ДОГОВОР !!! ТОВА СТАНА ПРЕЗ АПРИЛ 2022 !!! ИЗТЕГЛЯНЕТО СТАНА МЕСЕЦ СЛЕД МАРТЕНСКОТО БЛОКИРАНЕ НА КИЕВ !!!
79
4
 
6
 
! Отговори
Българин преди 3 месеца
Дано скоро дойде и при нас, за да ни освободи отново от новото европейско робство.
78
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Утре в Санкт Петербург се открива ПМЕФ-2024. Скот Ритер искаше да посети Русия и да присъства на форума, но беше свален от самолета на летището в Ню Йорк.
77
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Педерасусо-Наглоаксонците са решили, че с ТСв ще решат кредитния балон, щото дължат ТРИЛИОНИ доларчета, ама тоя път EU, UK и US нямат шанс,щото зад рашките стоят BRICS-BrazilRussiaIndiaChinaSouthAffica!!! А ако и дебеллия Кимчо от СК натисне червения бутон с Европа, ФАЩ и БГ е свършено!!! За съжаление ние за пореден път сме на грешния кон!....
76
6
 
5
 
! Отговори
Копейкин преди 3 месеца
Едно време бяха "Киев за 3 дни", сега е "хаймарс горят с300 и енергоразпределителни центрове в Белгород, Русия". Историята ис а бич, май копейкин френд.
75
3
 
6
 
! Отговори
Петров преди 3 месеца
Платените от Запада *** нещо се разшаваха.
74
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Аман от тъnaHaри, сега последно Русия загубила ли 80% от армията си и останала ли е без рекети а чипове от перални има ли още ,че да напада други държави айде умнокрасавците да си изяснят нещата веднъж за винаги ,един ден Русия е на ръба на унищожението на другия ще орвзема Европа,шизофреници.
73
1
 
8
 
! Отговори
А нашите? преди 3 месеца
В Грузия ще има сериозен отпор. Следващите са България. Тук половината и повече ще ги посрещат пак с хляб и сол.
72
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Стига вече с това "следващите"! За какъв дявол са им на Русия!? Да ги храни и дундурка ли!? Или да хаби ресурси за тях!? Да си опичат акъла, да не предизвикват мечката по поръчка на САЩ и Великобритания и нищо лошо няма да им се случи. Стига хленч!
71
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А защо тогава в САЩ има закон за чуждестранните агенти? Потърсете делото Дюбоа
70
2
 
11
 
! Отговори
Ивза преди 3 месеца
Бля,бля. Стига с тези прогнози.Стига сте нагнетявали напрежение. Имайте малко срам.
69
4
 
4
 
! Отговори
СЛЕДВАЩИТЕ преди 3 месеца
СА ТАКИВА ЮДО-АТЛАНТИ КАТО ТЕБЕ !
68
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Руснаците разправят че запада разбира от преговори само от позиция на силата . Щото те предлагат всяка област да направи референдум и да се реши проблема от народа а запада само с кръв да се дават територии . Това означава че ЕС ту няма да го бъде щото след войната Русия ще трябва да вземе мерки срещу ЕС . Според мене войната ще продължи 4 години а ЕС ще се разпадне малко след това .