Русия е като извадена от 1984: Една малка дистопична библиотека предлага нов поглед

Пропагандата в страната твърди, че всичко е наред
3 юни 2024 21:30, Нели Христова
374
Русия е като извадена от 1984: Една малка дистопична библиотека предлага нов поглед
Снимка: БГНЕС

Ако се вярва на билбордовете в Иваново, Русия наистина се движи добре.

"Рекордна реколта!"

"Повече от 2000 км ремонтирани пътища в Ивановска област!"

"Промяна към по-добро!"

В този град, на четири часа път с кола от Москва, огромен банер, прославящ инвазията на Русия в Украйна, покрива цялата стена на старо кино. Със снимки на войници и лозунг:

"Към победата!"

Тези плакати изобразяват страна, която върви към икономически и военен успех. Но има едно място в Иваново, което рисува съвсем различна картина на днешна Русия. Там също има плакат. Не на руски войник, а на британски писател. Лицето на Джордж Оруел се взира в минувачите.

Вътре малката библиотека предлага селекция от книги за дистопичните светове и опасностите от тоталитаризма. Има множество копия на класическия роман на Оруел - 1984. Историята, в която "Големият брат" винаги наблюдава и държавата е установила почти пълен контрол над тялото и ума.

"Сега ситуацията в Русия е подобна на 1984", казва библиотекарката Александра Карасева пред Стив Росенберг от BBC. "Тотален контрол от правителството, държавата и структурите за сигурност".

През 1984 Партията манипулира възприятието на хората за реалността, така че гражданите на Океания вярват, че "войната е мир" и "невежеството е сила". В Русия днес има подобно усещане за това. От сутрин до вечер държавните медии тук твърдят, че войната на Русия в Украйна не е нахлуване, а отбранителна операция; че руските войници не са окупатори, а освободители; че Западът води война срещу Русия, докато в действителност Кремъл е наредил пълномащабното нахлуване в Украйна.

"Срещала съм хора, които са пристрастени към телевизията и вярват, че Русия не е във война с Украйна и че Западът винаги е искал да унищожи Русия", казва Александра."Това е като 1984 година. Но също така е като романа на Рей Бредбъри "451 градуса по Фаренхайт". В тази история съпругата на героя е заобиколена от стени, които по същество са телевизионни екрани, говорещи глави й казват какво да прави и как да тълкува света."

Местният бизнесмен Дмитрий Силин отвори библиотеката преди две години. Вокален критик на руската инвазия в Украйна, той искаше да създаде пространство, където руснаците да могат да "мислят сами, вместо да гледат телевизия".

По-късно Дмитрий беше преследван за "дискредитиране на руските въоръжени сили". Той беше обвинен, че е написал "Не на войната!" върху сграда. Той отрече обвинението. Оттогава той е избягал от Русия и е издирван от полицията.

Библиотеката е съкровищница от литературни титани от Франц Кафка до Фьодор Достоевски. Има и нехудожествена литература; истории на руската революция, на репресиите на Сталин, падането на комунизма и на неуспешните опити на съвременна Русия да изгради демокрация. Книгите, които можете да вземете тук, не са забранени в Русия. Но темата е много чувствителна. Всяко честно обсъждане на миналото или настоящето на Русия може да доведе до проблеми.

Александра вярва в силата на писаното слово да донесе промяна. Ето защо тя е решена библиотеката да остане отворена.

"Тези книги показват на нашите читатели, че властта на автократичните режими не е вечна", обяснява Александър. "Че всяка система има своите слаби места и че всеки, който разбира ситуацията около себе си, може да запази свободата си. Свободата на мозъка може да даде свобода на живот и на държава. По-голямата част от моето поколение нямаха опит с демокрацията на местно ниво. Помогнахме за унищожаването на Съветския съюз, но не успяхме да изградим демокрация. Нямахме опита да знаем кога да застанем твърдо и да кажем "Не трябва да правиш това". Може би, ако моето поколение беше прочело 1984, щеше да действа по различен начин."

Осемнадесетгодишният Дмитрий Шестопалов е прочел 1984. Сега е доброволец в библиотеката.

"Това място е свещено", казва Дмитрий. "За креативните млади хора това е място, където могат да дойдат, за да намерят съмишленици и да избягат от това, което се случва в страната ни. Това е малък остров на свобода в несвободна среда."

Що се отнася до островите, това наистина е малко. Александра Карасева първа признава, че библиотеката има малко посетители. Но в центъра на Иваново има голяма тълпа. Това не е Big Brother, хората са спрели да слушат. Това е Биг Бенд.

При ярко слънце оркестър свири класически съветски мелодии и хората започват да танцуват на музиката. А някои руснаци са повече от готови да повярват на това, което им казват билбордовете, че Русия е нагоре.

"Доволен съм от посоката, в която върви Русия",казва пенсионерът Владимир. "Ставаме все по-независими. По-малко зависим от Запада."

"Напредваме", казва млада жена на име Наталия. "Както каза Владимир Путин, за Русия започна нов етап."

Но какво да кажем за войната на Русия в Украйна?

"Опитвам се да не гледам повече нищо за това", казва Нина. "Твърде разстройващо е."

Обратно в библиотеката на Джордж Оруел се организира събитие. Местен психолог завършва лекция за това как да преодолеете "заучената безпомощност" и да повярвате, че имате силата да промените живота си. В публиката има десет души. След края на лекцията библиотекарката Александра Карасева съобщава новината.

"Сградата е обявена за продажба. Нашата библиотека трябва да се изнесе. Трябва да решим какво да правим. От тук накъде?"

На библиотеката са предложени по-малки помещения в града.

Почти веднага една жена предлага микробуса си, за да помогне с преместването. Друг член на публиката казва, че ще дари видео проектор, за да помогне на библиотеката. Други предлагат идеи за набиране на пари.

Това е гражданското общество в действие. Граждани, които се обединяват по време на нужда.

Трябва да се признае, че мащабът е малък. И няма гаранция за успех. В едно общество с все по-малко пространство за "малки острови на свободата", дългосрочното бъдеще на библиотеката е несигурно."

Но те не се отказват. Все още не.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


374
Още от Русия
Изоставянето на Украйна би означавало за Русия "подарък с епични размери"
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
303
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Учихме историята на Зоя и вярвахме. Сега вече не вярвам. Била е измислена.
302
1
 
4
 
! Отговори
До 301 преди 2 седмици
И ще управлява клонинг на Путин :)
301
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Прочетох 1984 преди няколко месеца. Нищо не е променено в СССР (Русия). Не довърших четенето, защото бях потресен. Моля, прочетете тази книга, за да разберете какво става в Русия.
300
1
 
2
 
! Отговори
Случаен минувач преди 3 седмици
В руските медии се появяват информации, за които не бях и сънувал. Ето сега прочетох истината за Зоя Космодемянская. Оказва се, че момичето било с психични отклонения. Чак сега го признават. Това, което направила през войната, било, че подпалила три къщи, в които спели немски войници. И след като я заловили, дори местните жители искали тя да бъде обесена. Защото домовете им изгорели. Да, преди да я обесят, казала: "Ние сме 200 милиона, не можете да ни убиете всичките." Едва сега казват истината.
299
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Изобщо не е малка ,най-малкото е невинна.Трябва да познавате руzzия даже и за да плюете.Тя е паралелна суч.ка ,винаги е била.*** е,че нито на нас,нито на Украйна обясни навреме претенциите си.Само да беше добра и да биеше по-малко,още щяхме да ядем по комат хляб,слушайки тайно Висоцки и Цой ,но да и бъдем верни.
298
3
 
3
 
! Отговори
Сибирските гуеда преди 3 седмици
Са убедени, че писмеността и религията им е от Византия. Не са и чували за Кирил и Методи и Киприян и Цамблак
297
1
 
2
 
! Отговори
Х преди 3 седмици
само да вметна: "Антиутопия или дистопия (от гръцки δυσ лош, непоносим и τόπος място; cacotopia, dystopia) общество или общност, описани в условията на несъществуващ дехуманизиран, нежелан свят. Понятието се разглежда като критически поглед върху съответен утопичен план, представен в бъдещето и доведен до кошмарни крайности. " Това, че не знаете думата не значи, че я няма...
296
7
 
9
 
! Отговори
мдааа от болната на преди 3 седмици
Здравата глава.. .. Някой май чете Оруел като дявола евангелието ... интересно как запада не се припознава в книгата, която е точно по подходяща за него!!!
295
2
 
5
 
! Отговори
Червен каскет преди 3 седмици
Още се чудя,защо през 2014 година в гражданската война между украинците в Донбас загинаха толкова много буряти?
294
1
 
0
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 3 седмици
Оффф пак ли?дЕспотична се пише охлюф
293
5
 
5
 
! Отговори
Учете история преди 3 седмици
"Длъжност свята към милото ни Отечество налага ни да открием простодушному народу какво нещо е тая Русия и нейното мъчителско монголско правителство, и какви вечни мъки ги чакат, ако са тия излъжат и идат да влязат в нейните железни нокти. Но преди да дойдем на този предмет, нужда е да покажем вкратце нашим братям какви неприятелски сношения е имала още от стари времена с наши праотци и как тя сякога старала да ги завладей, какви же злини им нанесла досега за награда и що са тия кръстили и първите начала образования й дали."(Георги Раковски
292
6
 
11
 
! Отговори
Шукевич преди 3 седмици
Събудете ме след 100 години и в Расиа пак само ще се пие и краде!
291
4
 
1
 
! Отговори
Васил преди 3 седмици
Оправете си правописа!!! Пише се деспотичен, а не диспотичен!!!
290
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Това което сам си направиш няма как други да ти го направят. Русия е може би най-богатата на природни ресурси държава със изключителни традиции в нуката и изкуството т.е. с умни и грамотни хора. Ако беше управлявана от читаво милеещо за хората ръководство то тази държава щеше да е много по-богата от богатите държави от европа. Но какво се случи държавате бе овладяна от мафиоти, цялата икономика бе подарена на "наши хора" народа се пропи и маргинализира.
289
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
НЯМА ПО ДОБРА ПРОПАГАНДА ОТ ФАКТИТЕ- НСИ- ПЪТУВАНИЯ НА БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ М АПРИЛ- 708 000 ПЪТУВАНИЯ - В ЕВРОПА И ПО СВЕТА- В РАШИСТАН- 86- ЗАЩО БЕ КОПЕЙКИНИ ПО ЦЯЛ ДЕН ХВАЛИТЕ БЛАГОДЕНСТВАЩА РАША А ХОДИТЕ В ОБЕДИНЕНИЯ ЗАПАД?!
288
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Добре, че в Европа няма пропаганда . Хайде - след Евровизия, отивам на прайд МЕСЕЦ, защото ми казхаа в гимназията и в уни, че така било правилно и хубаво!
287
5
 
12
 
! Отговори
Путин преди 3 седмици
Глупости, още сме някъде към 1489 г.- царят е добър, болярите- лоши, поповете крепят царщината, народът смачкан и изтерзан, но го плашим със Златната орда.
286
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Авторът на 1984, Джордж Оруел е завеждащ пропагандата ( фалшивите новини) по време на втората световна война и не само, което му е помогнало да успее да напише и издаде тази повест за реалността в която живее.
285
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Това е хубаво да го преведете на БЪЛГАРСКИ от АНГЛИЙСКИ На български, унгарски, чешки, руски, румънски и турски езици почти нищо няма за КУМАНИТЕ - напридошли от жълтата река на Китай подгонени от Монголите пристигат в Европа. Със тях пристигат и Печенегите и Сюлджуците. Куманите спомагат за освобождаваето на България от Византия и по този начин влизат в управленческия род на Българите измествайки рода ДУЛО. Цар Иван Асен I и всички след него от II Българско зарство са КУМАНИ!
284
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Като не и се вярва на билбордите, тази да прочете доклада на Европейската Централна Банка за 2023г. Колкото и да се мъчат дежурните платени да омаловажат Русия, в доклада на ЕЦБ много точно и ясно е написано всичко. Да живее братскиият ни руски народ, който ще изтреби този път фашистите до последния, веднъж за винаги от този свят.