"Елитът" на Путин се провали на изборите, ето защо

Народът на Русия не е убеден, че ветераните от войната са съвременните герои
31 май 2024 19:00, Нели Христова
103
"Елитът" на Путин се провали на изборите, ето защо
Снимка: БГНЕС

Константин Рижак имаше всички основания да се чувства уверен в кариерата си в руската политика. 42-годишен ветеран от бруталната война на Кремъл в Украйна, той командва мотострелков взвод и е награден с орден за храброст.

Докато войната продължава и напрежението със Запада ескалира до безпрецедентни нива, президентът Путин описа ветерани като Рижак като гръбнака на едно ултрамилитаризирано руско общество, нов "елит", който ще поведе страната в бъдещето.

"Ветераните трябва да заемат водещи позиции в образователната система, образованието на младежта и в обществените сдружения, в държавните компании, в бизнеса, в публичната и общинската администрация, както и да ръководят региони, предприятия и в крайна сметка най-големите местни проекти", каза Путин през февруари. "Тези, които служат на Русия, трудолюбивите и военните, надеждните, надеждни хора, които са доказали своята лоялност... са истинският елит."

Руските избиратели обаче бяха на друго мнение. В предварителните избори за управляващата партия на Путин "Единна Русия" този уикенд преди регионалните избори през септември армейските ветерани от войната в Украйна претърпяха серия от унизителни поражения, подчертавайки пропастта между реториката на Кремъл и нагласите на място.

От 103-ма ветерани от "специалната военна операция" на Русия в Украйна, само шепа са били успешни, според анализ на резултатите от Верстка, руски опозиционен уебсайт. Техните провали дойдоха, въпреки че Обединена Русия обеща да увеличи броя на гласовете, получени от ветераните с 25 процента като награда за службата им в Украйна. Партийни служители също им помагаха да водят кампаниите си.

Рижак, който има пет деца и беше демобилизиран през октомври, но оттогава се върна на фронта като доброволец, спечели само 34 гласа, въпреки че беше повишен от официалния вестник на руското правителство. Баща му Николай Рижков също е депутат и бивш генерал от КГБ.

Въпреки тези предимства Рижков завърши на седмо място от девет кандидати в своя район в центъра на Москва. Победител стана Родион Газманов, прокремълски поп певец, с 5186 гласа. Не беше ясно дали скъперникът на Рижак включва 25-те процента "бонус" от управляващата партия на Путин.

Всичките 14 ветерани, които участваха в Москва, бяха отхвърлени от гласоподавателите, като обикновено завършваха на най-ниските позиции. Иван Боднюков, друг ветеран, завърши последен в своя район, като си осигури само 79 гласа, около 700 по-малко от следващия кандидат. Антивоенните нагласи са най-разпространени в Москва и Кремъл се стреми да избегне набора на жителите на столицата поради опасения от обратна реакция.

Военни ветерани също се провалиха на първичните избори на Единна Русия в окупирания Крим. Максим Дроздов, ветеран от военната агресия на Кремъл в Източна Украйна от 2014 г., зае 19-то място, докато други не успяха дори да пробият в първите тридесет.

Въпреки това ветераните от войната в Бурятия, обеднял сибирски регион, който претърпя непропорционални загуби сред руските войски в Украйна, си осигуриха първо и второ място в своите области. Те бяха единствените двама ветерани сред почти 150 кандидати в 30 области.

Докато руските избори като цяло са събития, които се твърдят, първичните избори за управляващата партия обикновено са далеч по-свободни от измами с гласуване.

Александра Гармажапова, антивоенна активистка, която ръководи фондация "Свободна Бурятия" в изгнание, каза, че резултатите от първичните избори са доказателство, че жителите на Москва няма да гласуват за военни ветерани при никакви обстоятелства. "Те правят всичко, за да гарантират, че животът им остава възможно най-удобен", каза тя.

По думите й, макар да няма масова подкрепа за войната в Бурятия, не може да се изключи, че някои хора ще дадат своя глас за ветерани. "На практика всеки познава някого, който е участвал във войната или е бил ранен, или е загинал", казва тя.

Русия освободи хиляди осъдени на насилие от своите затвори, за да се бият в Украйна, давайки им президентски помилвания след шест месеца на фронта. Те включват някои от най-известните серийни убийци в страната. Мнозина са убили отново след завръщането си у дома.

Освен че са насърчавани да търсят публични длъжности, ветераните също получават месечни плащания от руското правителство, както и данъчни облекчения и безплатно пътуване с влак. Те и децата им също имат право да учат в университета без приемни изпити.

Те също се ползват с неравностойно ниво на защита от закона,
казват критиците. Стюардеса, която наскоро извади ранен ветеран от полет, след като беше заподозрян, че пуши в тоалетната, впоследствие беше обвинена в "нарушаване правата на участник в специалната военна операция". Делото все още не е влязло в съда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
5
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
И кво стана с опорките за диктатура в Русия? Даже в партията на Путин има демокрация и плурализъм. Факт.
58
12
 
4
 
! Отговори
До 66 преди 1 месец
До Анонимен Кой е Путин та да вре носа си в делата на една международно призната и независима Украйна, която и те са признали за такава през 1994г. в съществуващите й тогава граници. Да си гледа Русия, да оправи живота на своите хора за да не живеят като скотове, да се справи с проблема на алкохолизъма, да им повиши доходите вместо да троши милиарди за да убива другите.
57
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До анонимен *** - Абе, и нЕколко запетайки, ама, хайде, нЕма да ти придирям!
56
10
 
0
 
! Отговори
анонимен келеш преди 1 месец
Една буквичка съм пропуснал накрая бе капейкин:):):)
55
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До анонимен *** - Последвай си съвета, Методи може да е комшията ти, другият е Методий.
54
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До До 57 - Не, на другото джудже в зелената тениска, дето не можа да прецени докъде ще доведат заигравките му и се хилеше на предупрежденията на Путин, че ще се стигне до сблъсък. Нещо, което и сега се забелязва, само че Европа е тая глухата, дето се прави, че нищо няма да се случи и си въобразява, че владее положението.
53
0
 
9
 
! Отговори
митове и легенди преди 1 месец
такъв провал значи! И къде е слабата Русия разкъсвана от вътрешен безпорядък и гражданска война?
52
5
 
3
 
! Отговори
анонимен келеш преди 1 месец
"официЯлно"кАпейки научете го малко този Български език бе:):):)Нашите Кирил и Методи ви дадоха цяла азбука да я научите бе:):):)
51
2
 
11
 
! Отговори
СМЕТКАТА преди 1 месец
Путин 87% при 75% избирателна активност = 62,25 % от всички с избирателни права.Зеленски 100% при 0% избирателна активност =0% от всички избиратели.
50
10
 
2
 
! Отговори
До 57 преди 1 месец
"Цената на тока в Украйна се вдига с 60 %." Благодарение на кого? Кървавото кремълско джудже, което по военен начин се опитва да убеди украинците, че да един народ с руснаците, а всъщност само още повече укрепва и затвърждава тяхното украинско самосъзнание и предизвиква невиждана омраза както към себе си, така и към страната и народа си. Ще бъде запомнен като убиец не само на сумати хора в Украйна, но и на всичко руско.
49
0
 
4
 
! Отговори
Малка корекура преди 1 месец
До 53. ХА ХА ХА! Русия официялно . . . Се пише Русия официАлно . .
48
1
 
1
 
! Отговори
напишете преди 1 месец
Има резултати от изборите в ЮАР - държава , член на БРИКС. От изнесените резултати става ясно, че ръководилата еднолично повече от 20 години партия губи абсолютното си мнозинство, печели с 42 %, след тях са лоберало-демократи (23%), които се обявяват за опозиция, трети са силно националистияна партия с 11%, четвърти - Комунистическа партия с 9%.. Резултатът е важен и за ЕС, защото при опр, коалиция, може там да стане национализация на чужди компании, и др. подобни одържавявания, вредни за ЕС.
47
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Затова пък в България, елитът на путин се очертава да удържи пълна победа, само след 9 дена.
46
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Офф все едно на некой му е зор кво става в пРосията с колхозниците. Що не пишете и в Еритрея кво става? Не е по-различно
45
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Цената на тока в Украйна се вдига с 60 %.
44
5
 
17
 
! Отговори
КОСВЕНИ УЛИКИ преди 1 месец
съдейки по статията - урките пак са яли кьотек!
43
6
 
8
 
! Отговори
Толуп от Банкя преди 1 месец
И елита на Зеления Чорап се провали.
42
12
 
5
 
! Отговори
анонимен келеш преди 1 месец
Сега в русия изборите са като едно време при Комунизма в България:):):)Щеш не щеш Бай Тошо:):):):)Само че там Вовата:):):)В Северна Корея същата работа:):):)Кими доживот и после щерка му,внучка му и така до девето колено:):):)
41
5
 
14
 
! Отговори
ХА ХА ХА! преди 1 месец
Русия официялно изпревари Япония по икономически показатели и е четвърта! Санкциите дадоха резултат!
40
4
 
10
 
! Отговори
Леомакс преди 1 месец
Смях в залата,поредни измишльотини.Доброволците в армията на Русия надхвърлят 600 000.Отделно още толко редовна.Ще има телешко варено.