Войната в Украйна ли ще даде тласъка на ядрения ренесанс на САЩ?

Намаляването на зависимостта от руския внос е убедително
Обновена: 30 май 2024 20:05 | 30 май 2024 20:00, Анисия Иванова
82
Войната в Украйна ли ще даде тласъка на ядрения ренесанс на САЩ?
Снимка: БГНЕС

Смята се, че изменението на климата трябва да е катализаторът за отдавна неуловимия ренесанс на ядрената енергия на САЩ, но войната в Украйна може да осигури мотивацията вместо това. Не е най-вдъхновяващата история за завръщане, разбира се, но индустрията ще я приеме след толкова дълго време в пустинята.

Докато първата година от войната на руския президент Владимир Путин наближаваше към своя край, уранът се търгуваше на около 50 долара за паунд. Въпреки това, разговорите за забрана на САЩ върху вноса на ядрено гориво от Русия имаха потенциала да го оскъпят значително. Бързо напред до май 2024 г. - битките все още бушуват в Украйна и уранът вече струва повече от $90, а забраната е факт. В началото на август вносът на нискообогатен уран – този, който се използва в конвенционалните ядрени централи – от Русия ще бъде блокиран от новоприетия Закон за забрана на вноса на уран от Русия.

Почти блокиран. Законът упълномощава Министерството на енергетиката да издава освобождавания, позволяващи внос на до приблизително един милион паунда на година руско гориво до 2028 г., ако е необходимо за поддържане на работата на американските реактори. Това отразява една реалност, която не е необичайна, когато става дума за енергия с нулеви въглеродни емисии в САЩ: зависимостта от чуждестранни доставки.

Канада и Австралия няма да притесняват никого във Вашингтон, но 12% от вноса да идва от Русия го правят. Има допълнителни 36% от вноса, идващ от Казахстан и Узбекистан - не са пряко под контрола на Москва, но със сигурност под нейно влияние (както и на Китай). Тези цифри всъщност подценяват значението на Русия поради огромната ѝ роля в превръщането на добития уран в използваемо ядрено гориво. Русия доставя 40% от световния пазар за нискообогатен уран, според Citigroup Inc., и достави приблизително една четвърт от нуждите на атомните централи в САЩ през 2022 г. Русия също така доминира в доставките на високопробен нискообогатен уран, необходим от някои от усъвършенстваните реакторни технологии, които сега се разработват, включително дизайни на някои малки модулни реактори или SMR.

Точно както САЩ се опитват да изтласкат Китай от веригата за доставки на чисти технологии в САЩ, без да дерайлират напълно декарбонизацията, те биха искали да извадят Русия от веригата си за ядрени доставки, без да рискуват спиране на тока. Разрешителните за внос са средство за постигане на това, въпреки че Москва вероятно би могла да отговори, като наложи собствена забрана върху доставките до САЩ. За цените на урана, които си поеха глътка въздух от януари, възможностите, отключени от този нов закон на САЩ, биха могли да подхранват подновено рали - въпреки че, както винаги, спекулантите трябва да се пазят от излишъка от запаси, държани от фондовете за суровини, ако настроенията се променят.

За по-широкия проект за съживяване на перспективите на ядрената мощ на САЩ обаче това може да означава много повече от това. Освен че започва обратното броене до (нещо като) забрана за внос на руско ядрено гориво, законодателството също отключва 2,7 милиарда долара федерално финансиране за подпомагане на развитието на местното производство на ядрено гориво.

Въпросът тук е по-малко за абсолютната сума на включените пари, а повече за намерението.

Години наред привържениците на нови ядрени централи предупреждаваха за последиците за националната сигурност от това да се позволи на някога страхотните ядрени способности и опит на САЩ да изчезнат като оправдание за съживяване. Те направиха това, защото икономическият аргумент за нови реактори в САЩ остава толкова несигурен, колкото е бил от десетилетия. Въпреки че енергията е без въглерод, тя е много скъпа в сравнение с други източници - особено когато въглеродът остава без цена в САЩ - и носи висок риск за развитие, като се имат предвид годините, необходими за изграждане на централи и склонността им за надхвърляне на бюджети. Прехваленият отговор на тези проблеми, SMR, имат собствени проблеми с разходите.

Сега този аргумент за националната сигурност има нова визия и то такава, която може да бъде поддържана, като се има предвид по-широкото преместване в политиката на САЩ от глобализацията към завръщане на производства – от вериги за доставки „точно навреме“ към „за всеки случай“, както ClearView Energy Partners го поставя. По същия начин бихте приветствали евтините китайски електрически превозни средства от чисто икономически съображения, така че руското ядрено гориво ще продължи да бъде приветствано. Но тази основа отстъпва място на стратегически опасения.

Ако този закон бележи началото на съгласувано усилие за съживяване на веригата за ядрени доставки на САЩ, следва, че той е предназначен да снабдява местния сектор на ядрената енергия, който се предвижда да се състои от нещо повече от съществуващия флот от предимно стари реактори. Дали това е разумно от гледна точка на разходите е много спорно.

В мрежите на САЩ с нарастващо навлизане на непостоянна възобновяема енергия, стойността мигрира към гъвкави диспечируеми източници, които могат да запълнят празнини в доставките, като газ за пикови моменти, батерии, а също и управление на търсенето. Предпоставката за „винаги включено“ на ядрените централи е по-малко подходящо за това, въпреки че заедно с нулевите си емисии, те може да са подходящи за прехваления „винаги включен“ електрически бум на центровете за данни - ако това се случи. И все пак високата цена остава. От друга страна, цената е само един от няколкото елемента в дебата за бъдещето на енергията в САЩ тези дни.

Лиъм Денинг е колумнист на Bloomberg, който се занимава с енергетика. Бивш банкер, той е редактирал рубриката Heard on the Street на Wall Street Journal и е писал рубриката Lex на Financial Times. Анализът му е на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
5
 
2
 
! Отговори
Споко преди 1 месец
Споко, Украйна няма от какво да се притеснява, украиците защитават родината си от путинската агресия, а както и децата в родилния дом знаят, агресорите винаги губят, Украйна със сигурност ще победи Русия, няма друга възможност, просто така е устроен света. Нали? Иначе ще излезе, че светът е устроен несправедливо, и тогава по-добре да се фърлим от десетия етаж, нали?
48
3
 
3
 
! Отговори
до АнонимеН преди 1 месец
Тебе пак ли те изтърваха от психодиспансера ве ненормалник ? Не ти ли омръзна да пишеш едни и същи простотии за тези избори в сащ ? Само ти ли не разбра, че от сащ нищо не зависи. Едни Хути ги направиха смешни и им го нахутиха пък какво остава ако ги подпука Русия хаха ***!
47
4
 
0
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Сега ние българите требе да сапортваме Украйна колкото е необходимо каквото и да ни струва това с цената на всички жертви. Гражданите на Украйна трябва да имат възможност да защитават своята страна.
46
1
 
0
 
! Отговори
Разклокочен преди 1 месец
Ох, целия клокоча от справедлив гняв и възмущение срещу трагедията и ужасите на бруталната агресия и извършените военни престъпления и престъпления срещу човечеството от режима на Путин и неговата криминална клика и с нищо непредизвикана агресия на кървавия кремълски диктатор който нападна без никакъв повод и причина Украйна която просто мирно и тихо си седеше и нищо не правеше и само искаше да се развива демократично! Целият съм разклокочен от справедлив гняв, ох.
45
5
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 месец
ИЗБОРИТЕ ЗА ПРЕЗИДЕНТ В ФАЩ НЕ СА НЕЩО ЕЛЕМЕНТАРНО КАТО ТЕЗИ В ТЕРОРУСКАТА! ТАМ ГЛАСУВАХА 160 МИЛИОНА НА ПРЕДИШНИТЕ ИЗБОРИ И ФАЩ Е СЪСТАВЕН ОТ НАЙ-РАЗЛИЧНИ НАЦИОНАЛНОСТИ ОТ КОИТО И МИЛИОНИ РУСНАЦИ. ЩЕ Е КАТО ГЛАСУВАНЕ НА ООН. ЗА СЪЖАЛЕНИЕ И ДВАТА КАНДИДАТА ИМАТ РЕАЛНИ ШАНСОВЕ ДА СПЕЧЕЛЯТ ИЗБОРИТЕ ОТ КОЕТО ЩЕ ЗАВИСИ ЖИВОТА НА ОКОЛО 1 МИЛИОН ПРОКЛЕТНИЦИ ОТ ТЕРОРУСКАТА И ТОВА САМО ЗА ПРЕДЯСТИЕ :D
44
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Maйнaтa вu...
43
1
 
10
 
! Отговори
до Пичката преди 1 месец
Значи викаш Путин без причина нападнал Украйна а ? Пичок работя с Украинци преди да почне конфликта има и доста нормални които са ми разправяли какво са правили фашизираните им сънародници към Рускоговорящите. Значи викаш НАТО бил отбранителен съюз ами защо нападна Ирак ве Пичок ? Русия почуства ли се застрашена може да изплющи всяка Натовска държава и пикливото ти НАТО само ще стои и ще гледа. Аман от пубертети които не са виждали оръжие на живо.
42
3
 
1
 
! Отговори
Ямболски цървуль преди 1 месец
Всички живеем в компютърна симулация.
41
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
САЩ се " пробва" веднъж 1945 г.Хайде да си трае вече! Време е на Русия ако " се наложи"! И между другото,ако се стигне до там,доста ядрен заряд Има насочен срещу САЩ! Дали го знаят ли? Попово знаят го,и още как го Знаят!!!-:)
40
2
 
4
 
! Отговори
пенсионер преди 1 месец
за сведение на младите - преди наричаха НАТО- агресивен военен блок, а русия-двойна освободителка! днес сме към агресора НАТО, а нашата освободителка е наш враг....о, времена, о, нрави!
39
0
 
3
 
! Отговори
Кеф, кеф, кеф преди 1 месец
Последно ще видя истинска ядрена гъба!
38
2
 
4
 
! Отговори
Боби турбото :D преди 1 месец
До Анонимен 29/ КОГО ЛЪЖЕШ ТИ МЪ! ТРЪМП ВЕЧЕ ОБЯВИ, ЧЕ ПУТИН Е ВЕЛИК ДЪРЖАВНИК И , ЧЕ НЕ Е ЗА СВАЛЯНЕ НА РЕЖИМА МУ И , ЧЕ ЩЕ НАПРАВИ ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО ДА СПРЕ ВОЙНАТА КОЕТО ЗНАЧИ МИРНО СПОРАЗУМЕНИЕ! ТРЪМП Е АБСОЛЮТНА ПОБЕДА ЗА РЕЖИМА В ТЕРОРУСКАТА НО САМО АКО СПЕЧЕЛИ ИЗБОРИТЕ!! А БАЙДЪН ОБЯВИ , ЧЕ ВОЙНАТА НЯМА ДА СПРЕ ДОКАТО НЕ БЪДЕ СВАЛЕН РЕЖИМА НА САМОЗВАНИТЕ ПУТИН АКО СПЕЧЕЛИ 2-РИ МАНДАТ !
37
2
 
0
 
! Отговори
до 25 преди 1 месец
абе, боби, абе, турбо, тоз филм къде го гледа, и цветен ли е или чернобял?
36
7
 
2
 
! Отговори
Пич преди 1 месец
Пичове, да ви светна ако не знаете да знаете, НАТО е отбранителен съюз, и ако Путин ни нападне, НАТО ще ни отбранява. Путин нападна Украйна без никакъв повод и без никаква причина, значи и нас може да ни нападне, но ние сме си добре в НАТО, НАТО е отбранителен съюз и ще ни пази.
35
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Краят на 2023г западът разбра, че хибридният блиц-крийг с Русия на който разчиташе, е тотално провален. От тук нататък започва ескалация, защото всеки път към деескалация ще означава тотална загуба на лице и авторитет на западната политическа система. Западът никога няма да се примири с поражение. В края на лядото може да се очаква пряк военен сблъсък между Русия и НАТО, при това САЩ ще се дистанцират, и ще оставят ЕС да води войната.
34
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Фактът че САЩ категорично отказва да разреши на Украйна да използва американски ракети на територията на Русия, означава, че САЩ ще водят войната с Русия на територията на Европа, превръщайки Европа в театър на военните действия.
33
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Управлението на военния център в Германия за кординация на военните действия в Украйна се предава от САЩ на НАТО. САЩ излизат, и войната ще се води между ЕС и Русия, като напълно ясно е, че САЩ ще диктуват своята воля на НАТО, но официално няма да воюват с Русия.
32
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По всичко личи, че САЩ се стремят да реализират варианта "ограничена ядрена война". Какво означава това - че САЩ и Русия няма да въвличат териториите на своите страни, тъй като ядрени действия на територията на тези две страни означава всеобща ядрена война - пълен ракетн ядрен обмен между Русия и САЩ. Всички останали - Китай, СК, Франция са pee nuts в травнение с потенциала на САЩ и Русия. А територията на ЕС ще бъде напълно законна територия на водене на военни действия в ядрения конфликт.
31
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В ядрената война нямат никакво значение нито моралния дyx, нито икономическия потенциал, нито демографията, нито природата и природните богатства. Само два фактора - площ и брой ядрени глави. Да вземем за пример Полша - там има около 20 големи града. Даже ако смятаме, че на всеки град са нужни по 2 ядрени глави, това са 40 ядрени глави - това е залп на един дивизион Искандер. Време за полет - 5 минути, подготовка на заданието 3-5 минути. Тоест 10-15 минути, и Полша като държава изчезва от лицето на земята.
30
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Европа също ще отговори, само Франция има около 190 ядрени глави, и дори само половината да стигнат, това означава че на територията на Русия ще има около 80-90 ядрени взрива ако Русия не унищожи Франция.