Експерти: Всяка държава сама взима решение дали да подкрепи Украйна

Политическият климат в НАТО влияе върху решенията на американския президент
28 май 2024 12:27, Инна Ангелова
148

След знаковата среща на НАТО в София, основният въпрос е ще е възможно ли Алиансът да помогне на Укрйна, но без да се въвлича в конфликта.
 
"НАТО е международна организация, в която решенията се вземат от ръководителите на страните членки, така че не може да очакваме от тази Парламентарна асамблея задължителни за държавите решения. Тя по-скоро е индикатор за политическия климат в НАТО, за въпросите, които се дискутират и за въпросната посока на решенията. И като събра толкова много депутати в София, плюс държави партньори на НАТО, тя завърши с една резолюция, която е важна. Тази резолюция призовава да бъде позволено на Украйна да използва западните оръжия, които е получила", каза Пламен Димитров от Информационния център на Министерството на отбраната в студиото на "България сутрин".

Димитров подчерта, че оръжията не са на НАТО, а на държавите-членки и те подпомагат Украйна. НАТО не може да нареди на Германия или САЩ техни оръжия да се използват срещу Русия, защото всяка държава взема самостоятелно решение, “но има значение какъв е политическият климат в НАТО и това влияе върху решението на американския президент, на германския канцлер", допълни Димитров.

Журналистът Чавдар Стефанов е учуден от мнозинството, с което се е приело този документ.

"Бях учуден и от твърдото присъствие на българските участници, които се държаха както подобава на членове на НАТО. Ако говорим за това дали има опасност тези оръжия - ако вас ви срещне насилник и започне да ви бие, но вие знаете, че не може да го ударите, какво ще направите? Ако погледнем последните събития на бойното поле, атаката в Харков беше осъществена от руска територия с една неголяма групировка", коментира той за Bulgaria ON AIR.

Пламен Димитров подчерта, че страните от НАТО не участват с войски на фронта в Украйна, но това не означава, че те са неутрални във войната. "Повече от ясно е, че те, с изключение на Унгария, подкрепят Украйна и я подпомагат по всякакъв начин. За хора дума не е ставало, никакви войници от страни от НАТО няма да бъдат изпращани в Украйна. Имаше намек от страна на президента Макрон, но това е по-скоро в т.нар. стратегическа неопределеност, за да държи Русия в напрежение. Такова решение НАТО не може да вземе. А това, което визира Радев, е ако държавата агресор - Русия, прецени, че някоя страна от НАТО подпомага твърде усърдно Украйна, Москва може да нанесе ракетни удари по тази държава", поясни той.

Чавдар Стефанов попита как може българският държавен глава да не знае, че българи се бият в Украйна. И припомни, че в Украйна има 300-хилядна диаспора, които са както български, така и украински граждани.

“Що се отнася за опасението му по Член 5 - то тогава излиза, че той иска реформи в НАТО. Един абсурд, това обезсмисля самата организация. Ако някой ни нападне нас - другите страни трябва да ни помогнат", категоричен е Чавдар Стефанов. Той е на мнение, че хората, които вярват в конспирации, ще продължат да вярват.

"НАТО е отбранителна организация и този Член 5, който е най-известен, визира отбрана в случай на нападение срещу територията, на която и да е членка на НАТО. Заради това генералите и военните имат детайлни планове, но те са за това как да бъде отбранявана територията. НАТО няма планове как да разположи военни в Донецка или Херсонска област. Но ако НАТО реши да отстъпи в тази ситуация и да признае териториите, които Русия е окупирала, за част от Руската федерация - това отваря вратата за много по-големи бъдещи проблеми", добави Пламен Димитров.

Според него Румен Радев и Виктор Орбан поддържат една и съща риторика за войната. "Ако президентът искаше да говори важни неща за мира, то той трябваше да ги говори не от Швейцария, а от България. Когато хвали Швейцария за това, че е организирала мирната конференция, която трябва да започне в средата на юни, той пропуска, че инициативата е на Украйна. Русия на Путин не разчита на нищо друго, освен на силова политика", коментира още Чавдар Стефанов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още по темата: оръжияУкрайнаНАТО
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Всъщност чл. 5-ти както ни пази в известна степен от страни извън НАТО, така и не чак толкова. Така че нито експертите, нито Радев са напълно прави. Прочетете договора. Има го в нета. Според него ако някой ни нападне нас, тогава всички натовски страни трябва да му обявят война, НО всяка помага както прецени. Под масата дали се е подписвало друго не знам, но Германия може да реши да ни помага с каски. Ако пък Русия нападне Франция, ние може да решим да помагаме с одеала, стига да не ни натиснат.
59
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Сега Ти може да жадуваш ама мирът не се дава, той се печели. Никой не ти е гарантирал мир.
58
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
всяка сама, но на някои им помагат да вземат тези решения..
57
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Значи всяка държава имала право да реши дали да атакува Русия, ама после всяка държава от НАТО ще трябва да я защитава щото разбираш ли член 5!?
56
3
 
14
 
! Отговори
Сега преди 4 месеца
На хората им писна от нато,сащ,украйна и вечните им войни.Всички жадуват за мир.
55
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И Унгария е в ЕС ногледат и защитават собствените си интереси
54
2
 
17
 
! Отговори
Да преди 4 месеца
Това безумно решение нато да разреши на Украйна да удрят Русия,ще ни донесе само беди.
53
1
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 4 месеца
на изборите трябва да ги махнем предателите от герб и подмяната! иначе със сигурност си хващате торбичките и към месомелачката украйна! нашите хамстери са го решили вече с оня кокалест плъх!
52
6
 
4
 
! Отговори
Боко Пеевски преди 4 месеца
Никога повече комунисти мачкали България лагери затвори ГЕРБ ДПС ИТН БСП и Радев слуга на СССР и възбуждане -Атака и НДСВ НФСБ ВМРО бандата на прехода!!!!!всички ревът срещу ПП ДБ защото им объркаха сметките!!!! Хора гласувайте за които си решите но после да не страдате със замразени доходи и ниски заплати!!! Цялата ни фамилия ще гласуваме за ПП ДБ защото искаме България да бъде европейска държава а не КО ЧИНА на Боко тиквата и Пеевски свинята
51
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Български военни бяха пратени в братска Чехословакия по заповед на сатрапите в Кремъл
50
1
 
16
 
! Отговори
Ммм даа преди 4 месеца
А, после, всички държави от НАТО са принудени да я "защитят". Лесно става. Като да пратиш най- хахавият от компанията да се заяде с някой бабаит, та после цялата компания да му скочи. Само, че от този бабаитлък, живи ще останат тези с големите бункери, пригодени за 100+ години живот. В Швейцария има такива. Не съм чул, нашенско *** да има пропуск за такъв.
49
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Груйо Михалов...Крилата фраза / една от тях/ , на Баце : ТУКА Е , ТАКА !
48
0
 
20
 
! Отговори
паф преди 4 месеца
дрънкайте си по сбирки и партита, колкото си искате....ВЕЛИКА РУСИЯ си прибира нейната украйнина, защото това е земя към руската империя от векове, и хич не и пука ни от нато, ни отЕС
47
0
 
9
 
! Отговори
Груйо Михалов преди 4 месеца
Докато спасяваме Украйна в България станахме дивия запад. За да има пести от заплати Киро закри малките полицейски участъци. резултата : Воражени банди обират пощити и банкомати стрелят на месо...
46
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Право Куме в Очи , НАТО /САЩ/ : Всяка държава от ЕС , да се оправя , САМА !
45
0
 
19
 
! Отговори
нн преди 4 месеца
Глупости. САЩ диктуват, налагат и най-брутално се месят в Европа. Европейците се оказаха безмозачни и простаци, управляват ги и ги водят на кайшка. Срам и позор за стара Европа. Европа недостайна за уважение в светът, дао там се докараха европейците.
44
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И каква ни е ''подкрепата'' за Украйна ?Изпращаме наши войски , за Украйна през Косово , после ги наричаме че са за ''подготовка'' на украински бойци ,... но ми се струва , че май пращаме врагове в тила на украинските / западните / войски !
43
0
 
12
 
! Отговори
Бай Дрън преди 4 месеца
Аз подкрепям Украйна, най-вече задните и части.
42
0
 
18
 
! Отговори
сиромах преди 4 месеца
Леле какви тълкувания!Това,че всяка държава сама определя дали и къде да се удари Русия ,ако ще и в Москва според мен означава,че Русия може да удари по тази страна с каквото намери за добре за нея самата!И ако това не е пряк път към третата световна здраве му кажи!Тия хора или ни мислят за *** или при тях има повреда!
41
0
 
13
 
! Отговори
жорето преди 4 месеца
чавдарчето, и пионерчето, и детско пистолетче не са държали под полите на майките си.Да го духат и двамцата така наречени експерти /кой ли ги нарече/