Експерти: Всяка държава сама взима решение дали да подкрепи Украйна

Политическият климат в НАТО влияе върху решенията на американския президент
28 май 2024 12:27, Инна Ангелова
148

След знаковата среща на НАТО в София, основният въпрос е ще е възможно ли Алиансът да помогне на Укрйна, но без да се въвлича в конфликта.
 
"НАТО е международна организация, в която решенията се вземат от ръководителите на страните членки, така че не може да очакваме от тази Парламентарна асамблея задължителни за държавите решения. Тя по-скоро е индикатор за политическия климат в НАТО, за въпросите, които се дискутират и за въпросната посока на решенията. И като събра толкова много депутати в София, плюс държави партньори на НАТО, тя завърши с една резолюция, която е важна. Тази резолюция призовава да бъде позволено на Украйна да използва западните оръжия, които е получила", каза Пламен Димитров от Информационния център на Министерството на отбраната в студиото на "България сутрин".

Димитров подчерта, че оръжията не са на НАТО, а на държавите-членки и те подпомагат Украйна. НАТО не може да нареди на Германия или САЩ техни оръжия да се използват срещу Русия, защото всяка държава взема самостоятелно решение, “но има значение какъв е политическият климат в НАТО и това влияе върху решението на американския президент, на германския канцлер", допълни Димитров.

Журналистът Чавдар Стефанов е учуден от мнозинството, с което се е приело този документ.

"Бях учуден и от твърдото присъствие на българските участници, които се държаха както подобава на членове на НАТО. Ако говорим за това дали има опасност тези оръжия - ако вас ви срещне насилник и започне да ви бие, но вие знаете, че не може да го ударите, какво ще направите? Ако погледнем последните събития на бойното поле, атаката в Харков беше осъществена от руска територия с една неголяма групировка", коментира той за Bulgaria ON AIR.

Пламен Димитров подчерта, че страните от НАТО не участват с войски на фронта в Украйна, но това не означава, че те са неутрални във войната. "Повече от ясно е, че те, с изключение на Унгария, подкрепят Украйна и я подпомагат по всякакъв начин. За хора дума не е ставало, никакви войници от страни от НАТО няма да бъдат изпращани в Украйна. Имаше намек от страна на президента Макрон, но това е по-скоро в т.нар. стратегическа неопределеност, за да държи Русия в напрежение. Такова решение НАТО не може да вземе. А това, което визира Радев, е ако държавата агресор - Русия, прецени, че някоя страна от НАТО подпомага твърде усърдно Украйна, Москва може да нанесе ракетни удари по тази държава", поясни той.

Чавдар Стефанов попита как може българският държавен глава да не знае, че българи се бият в Украйна. И припомни, че в Украйна има 300-хилядна диаспора, които са както български, така и украински граждани.

“Що се отнася за опасението му по Член 5 - то тогава излиза, че той иска реформи в НАТО. Един абсурд, това обезсмисля самата организация. Ако някой ни нападне нас - другите страни трябва да ни помогнат", категоричен е Чавдар Стефанов. Той е на мнение, че хората, които вярват в конспирации, ще продължат да вярват.

"НАТО е отбранителна организация и този Член 5, който е най-известен, визира отбрана в случай на нападение срещу територията, на която и да е членка на НАТО. Заради това генералите и военните имат детайлни планове, но те са за това как да бъде отбранявана територията. НАТО няма планове как да разположи военни в Донецка или Херсонска област. Но ако НАТО реши да отстъпи в тази ситуация и да признае териториите, които Русия е окупирала, за част от Руската федерация - това отваря вратата за много по-големи бъдещи проблеми", добави Пламен Димитров.

Според него Румен Радев и Виктор Орбан поддържат една и съща риторика за войната. "Ако президентът искаше да говори важни неща за мира, то той трябваше да ги говори не от Швейцария, а от България. Когато хвали Швейцария за това, че е организирала мирната конференция, която трябва да започне в средата на юни, той пропуска, че инициативата е на Украйна. Русия на Путин не разчита на нищо друго, освен на силова политика", коментира още Чавдар Стефанов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още по темата: оръжияУкрайнаНАТО
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
2
 
4
 
! Отговори
@Color Conductor преди 4 месеца
До НАТО е БЛАТО Коппейка, заминавай за руския рай. Защо се мъчиш в НАТО и ЕС ? Чупка.
79
6
 
5
 
! Отговори
Василев преди 4 месеца
И какви ресурси са ти изсмукали НАТО, след като падна комунизма 2 000 000 българи избягаха защото такъв прекрасен строй бяха направили комунистите, че направо си бяхме един модерен концлагер, без никакви права и свободи, без право да пътуваш и работиш където искаш, тотална цензура, и всички бивши соц.страни паразитираха върху суровините и пазарите на СССР, а икономиката и стоките бяха под всяка критика, пълен колапс, енергоемки,неефективни,некачествени, труд за стотинки!Агент Боби Франкити!ЦРУ!!
78
2
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 месеца
До 17 "Това зависи от българското население, ако хората се вдигнат на гражданска война и махнат тоя режим ще се спасят" - 85% всеки път гласуват ЗА този режим. Факт. И да, ТРЯБВА да има призовки и янките да излязат от базите и да стрелят по дезертьорите. Трябва!
77
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Само от бой по кратуните разбира и НАТО и урките!
76
3
 
8
 
! Отговори
васко, преди 4 месеца
До Василев: А абстрактно погледнато НАТО е раково образувание поглъщащо страните и активно опитващо се да им изсмуче ресурсите. Русия е неподатлива и активно се бори със заразата.
75
0
 
2
 
! Отговори
От прерията преди 4 месеца
Чравената Лисиса яздеше към залязващото слънце и при мисълта за гостуването си при апачите плюеше от яд И нашият читател би се изплюл Седнали в кръг старейшините пушеха лулата на мира и щом дойдеше ред и на Чравената Лисиса преди да му подадат лулата я мушкаха в *** си Нямаше как пред подканящата лукава усмивка на вожда Седящия бик да откаже Чравената Лисиса пак се изплю Да ти пикам на лулата и на мира
74
2
 
8
 
! Отговори
НАТО е БЛАТО преди 4 месеца
По дефиниция НАТО е инструмента на САЩ с който прецаква европа.
73
1
 
0
 
! Отговори
Василев преди 4 месеца
Тя така и мечката стръвница напада страните една по една и винаги досега печели и превзема територии!Време е пишман политолозите и анализаторите малко да бъдат натикани в ъгъла, защото с тези хибридки ще докарат руските войски на българската граница!!!!Агент Джеремая Дженкинс!ЦРУ!!!
72
1
 
7
 
! Отговори
И са кво? преди 4 месеца
Излиза че "отбранителния" алианс НАТО, е алианс за война с Русия и нама нищо защитно в него! А държавите са леко в страни от цялата работа?
71
2
 
6
 
! Отговори
ХА ХА ХА! преди 4 месеца
НАТО взело решение, ама държавите не са!
70
2
 
3
 
! Отговори
Мотиватор преди 4 месеца
Дават ти едни 20 милиона евро ...отгоре за да вземеш решение. Информирано решение. И си готов.
69
2
 
4
 
! Отговори
Двойни стандарти преди 4 месеца
Защо не подкрепяме Палестина срещу агресора Израел избил хиляди араби в Газа?!
68
1
 
1
 
! Отговори
Хммм преди 4 месеца
До Боко Пеевски Пропускаш факта, че сега, комунистите са от ПП-ДБ. И, подобно на предишните болшевики, те най- много мразят Русия, която успяха да унищожат за доста години. СССР се изгражда и в момента. Първоначално бе замислен, като съюз от свободни държава, но после, ликичко се поизроди. В какво се е поизродил си личи по хиленето на двете кокони на мемориала на жертвите на холокоста.
67
4
 
3
 
! Отговори
Кое не е ясно? преди 4 месеца
До Рендето Агресора терорист няма какво да прави на мирна конференция обсъждащата как да се справят с неговата агресия.
66
0
 
0
 
! Отговори
Не съм сигурен преди 4 месеца
До Анонимен 60 Ще видим дали е "в техен интерес" да ги изолират останалите страни от ЕС и НАТО.
65
2
 
11
 
! Отговори
Рендето преди 4 месеца
Ква "мирна конференция" без участието на Русия в нея, бе??? Вие наистина сте ТПИ, та дрънчите... И кво, събрали съ неколко държави сеирджии и сателити на Кравефермата, шъ прочетат неколко "докладъ" шъ приемат "декларация" - колку лошъ е Русия и туй-то!!! Кучетата лаят, Керванъ си върви... Експерти??? Дъ въ е... у *** чутури, ж::::алки марионетки!!!!
64
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да живее Путин.Слава на Русия!
63
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А руските петоколонници лъжат, че "НАТО" щяло да ги "накара".
62
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
аве ко правят тук мурзитата? Вие нали сте у Азия, кво ви интересува НАТО и ЕС? Гледайте си азиатската ко чина с кръвните ви братята китайци и си гано индийци!
61
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В Одессе уклонист перерезал горло трем сотрудникам ТЦК. Това очаква и Бг 1800 албански сатрапа в УСА базите в България няма да им помогнат насилно да мобилизират българи за банкерски-Глобалистки интереси.