Преговори, мир? Путин иска да унищожи независимостта на Украйна

Москва ще използва всяко възможно прекратяване на огъня, за да подготви бъдещите си настъпателни операции в Украйна
25 май 2024 12:45, Елка Василева
336
Преговори, мир? Путин иска да унищожи независимостта на Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Западните медии продължават да съобщават, че руският президент Владимир Путин се интересува от прекратяване на огъня в Украйна чрез преговори, но изказванията на Кремъл и руските военни действия показват, че Путин не се интересува от реални преговори и от каквото и да било споразумение, което би му попречило да унищожи Украйна като независима държава, пише центърът за анализи Институт за изследване на войната.

Ройтерс съобщи вчера, че Путин е готов да преговаря, като се позова на свои източници.

Още по темата
Но руските източници, които са разговаряли със западни медии, дават взаимно противоречиви характеристики на позицията на Путин по отношение на преговорите, отбелязва институтът. Те подчертаха по-специално териториалните отстъпки като част от предполагаемото предвидено от Путин прекратяване на огъня, но не споменаха по-широките стратегически цели на войната на Путин в Украйна.

От декември 2023 г. насам Путин и Кремъл значително засилиха експанзионистичната си реторика по отношение на Украйна и все по-често дават да се разбере, че Русия възнамерява да завладее още територии в Украйна и е решена да унищожи напълно украинската държавност и идентичност.

През последните месеци руските сили проведоха настъпателни операции, които целят да постигнат значим напредък, откриха нов фронт в Харковска област (към която Русия не е предявила претенции чрез незаконно анексиране) и се стремят да нанесат дългосрочни щети на украинския военен и икономически потенциал чрез редовни широкомащабни ракетни удари и удари с дронове. Това сочи, че Кремъл е по-заинтересован от постигането на дългосрочната си цел за максималистична победа в Украйна, отколкото от каквото и да е уреждане, замразяващо фронтовата линия.

Освен това евентуалното прекратяване на огъня не изключва възможността Русия да възобнови настъпателната си кампания за унищожаване на украинската държавност. Москва ще използва всяко възможно прекратяване на огъня, за да подготви бъдещите си настъпателни операции в Украйна, според анализа на института. Понастоящем Русия се подготвя за възможността за конвенционална война с НАТО и Кремъл вероятно ще разглежда всяко споразумение, което не е свързано с капитулацията на Украйна, като екзистенциална заплаха за способността на Русия да води такава война - предвид, че Киев вероятно би се включил в нея на страната на НАТО, дори и да не е член на Алианса. Подобна стъпка би удължила много фронта, докато евентуална капитулация би осигурила повече човешки и индустриални ресурси за руската армия.

Кремъл ще продължи да симулира интерес към преговори в критични моменти от войната, за да повлияе на западните решения относно подкрепата за Украйна и да продължи усилията си да издейства превантивни отстъпки от Запада, смята Институтът за изследване на войната. Опитите за повлияване на вземането на решения са ключов елемент в руските методи за хибридна война, като целта на целенасочените изказвания и информационни кампании е да се подмами противникът да вземе решения, които облагодетелстват Русия.

През декември 2022 г. представители на Кремъл заявиха, че Русия е готова за преговори. Целта вероятно беше да се забави вземането на решение за доставка на танкове и друго оборудване на Киев, необходими за украинската механизирана контраофанзива, отбелязва Институтът.

На 24 май Путин директно отхвърли легитимността на украинския президент Володимир Зеленски като президент, което е последният от поредицата опити за отхвърляне на правомощията на Зеленски да взема решения относно преговорите с Русия и за подкопаване на доверието на украинците в него.

Неназовани руски правителствени служители и източници от руското Министерство на отбраната (МО) и Кремъл са заявили пред независимото руско издание "Москоу таймс", че продължаващите усилия за отстраняване на висши руски служители в областта на отбраната и военни командири вероятно ще продължат през следващите седмици и месеци.

На 23 и 24 май украинските сили нанесоха поредица от успешни ракетни удари по военни цели в окупираната от Русия територия на Украйна. Съобщава се, че на 23 май сутринта е бил нанесен удар с дрон по руска радарна система за ранно предупреждение в Краснодарския край.

Украинското военно командване продължава да се занимава с предизвикателствата, свързани с човешките ресурси в Украйна.

Вчера министерството на отбраната на САЩ обяви пакет от военна помощ на стойност 275 млн. долара, който да помогне на украинските сили да отблъснат руските настъпателни операции в северната част на Харковска област. Също вчера генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви на 24 май, че държавите - членки на НАТО, трябва да обмислят отмяна на ограниченията за използване от Украйна на оръжия, предоставени от Запада, за нанасяне на удари по военни цели в Русия, отбелязва Институтът.

Наскоро руските сили напреднаха край Вовчанск, Сватово, Кременна и град Донецк.

На 23 май "Файненшъл таймс" съобщи, че според секретаря на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана Олександър Литвиненко през 2023 г. Русия е набрала повече от 385 000 военнослужещи.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


336
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
251
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ех, а можеше украйна да е поредния американски щат.
250
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Какво искал Путин да унищожи? Как ще унижи нещо, което го няма? Украйна продаде своята независимост на на фащ, много преди Путин да влезе да въдворява ред.
249
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Каква независимост в украйна като Сащ им назначават и президент и министри?То не че и ние не сме васали ама поне не можаха да ни накарат да умираме за лгбт и зелената сделка като простите укри.
248
3
 
14
 
! Отговори
Другарят Путин преди 4 месеца
Украйна може да бъде само провинция в състава на РФ.
247
12
 
2
 
! Отговори
Анал Лютви преди 4 месеца
Aнaлна Русия върви към самоунищожение
246
12
 
6
 
! Отговори
Българка преди 4 месеца
Господ сили да дава на братския,славянски народ на Украйна в борбата за свобода срещу вероломния и жесток окупатор! Амин!
245
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Всеки русороб е китайски роб!
244
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Пръкналата се през 1991 година Недо-държава Расийска Федерация: знаме - Власовско от Холандия, герб - византийски кокошки, химн - интернационална бредня, територия - монголско-чечено-калмишко-бурятско-якутска, население - видиотени рашодебили, расийски език - измислен език на крепостни доярки и овчари , който никой не го знае, писменост-българска,история - фантазии на душевно-болни.
243
8
 
5
 
! Отговори
Слава Расии преди 4 месеца
В составе Китая
242
3
 
11
 
! Отговори
Дарк преди 4 месеца
Путин съвсем ясно заяви,че със Зеленски няма да преговаря и това трябва да се разбира в по-широк план,а той е със пронатовска власт преговори няма да има.Добави и че без мир действията ще си продължат,т. е.,ако не е на неговата.И въобще няма да се впечатли от изявленията било на Столтенберг,било на когото и да е Това е положението и то няма да се промени и целият свят да го осъждат.Ясно му е,че загубата му ще доведе до края на света и никой няма да се бие освен Украйна.
241
2
 
7
 
! Отговори
Владко преди 4 месеца
Като порасна ще стана като чичко Путин
240
4
 
9
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 4 месеца
Американците дали 275 милиона доллара допълнителна помощ да отблъснат руснаците-ей що гори са изсекли да печатат и боядисват хартия!Още ли не разбраха че с украйна е свършено!
239
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Вместо да потъват стотици милиарди долари в Украйна, що не подкупят Путин.
238
8
 
14
 
! Отговори
Обективен преди 4 месеца
Украйна НЕ Е НЕЗАВИСИМА!!!От 2014 година тя е зависима и изцяло командвана от ФАЩ !!!Путин съвсем нормално иска да премахне това влияние, защото то е опасно за бъдещето и съществуването на Русия!!!
237
15
 
8
 
! Отговори
До 252 преди 4 месеца
Просто Путин е шизофреник. Днес казва едно, а утре друго.
236
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И каква независимост има демократична Украйна!
235
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В предишната статия Путин искал мир, сега пък искал да унищожи независимостта на Украина - последно? Статиите ви все едно се пишат от шизофреници.
234
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
България на 3 морета
233
4
 
7
 
! Отговори
Дарк преди 4 месеца
Странни идеи.Че,ако някоя западна ракета изстреляна от Украйна удари Москва тези въобще няма да се колебаят да ударят страната,която я е доставила и ако е различна от произвелата я първо ще е произвелата я докато разберат доставчика.Не е казано,че директо ще ударят Белия дом,но някой американски флот ще изчезне за миг и при отговор пак ще има отговор Някакви морски граници си местят шамандурите и не ги спира,че са на страни членки на НАТО.
232
13
 
7
 
! Отговори
ЕВРО-АТЛАНТ преди 4 месеца
ВСИЧКИ БЕДИ НА СВЕТА ИДВАТ ОТ ТОВА МАЛКО ЧОВЕЧЕ В КРЕМЪЛ > ДОБРЕ ЧЕ ГИ ИМА ЗЕЛЕН-СКИ И БАЙ-ДЪН > какви великани само по 2 метра са и двамцата