Преговори, мир? Путин иска да унищожи независимостта на Украйна

Москва ще използва всяко възможно прекратяване на огъня, за да подготви бъдещите си настъпателни операции в Украйна
25 май 2024 12:45, Елка Василева
336
Преговори, мир? Путин иска да унищожи независимостта на Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Западните медии продължават да съобщават, че руският президент Владимир Путин се интересува от прекратяване на огъня в Украйна чрез преговори, но изказванията на Кремъл и руските военни действия показват, че Путин не се интересува от реални преговори и от каквото и да било споразумение, което би му попречило да унищожи Украйна като независима държава, пише центърът за анализи Институт за изследване на войната.

Ройтерс съобщи вчера, че Путин е готов да преговаря, като се позова на свои източници.

Още по темата
Но руските източници, които са разговаряли със западни медии, дават взаимно противоречиви характеристики на позицията на Путин по отношение на преговорите, отбелязва институтът. Те подчертаха по-специално териториалните отстъпки като част от предполагаемото предвидено от Путин прекратяване на огъня, но не споменаха по-широките стратегически цели на войната на Путин в Украйна.

От декември 2023 г. насам Путин и Кремъл значително засилиха експанзионистичната си реторика по отношение на Украйна и все по-често дават да се разбере, че Русия възнамерява да завладее още територии в Украйна и е решена да унищожи напълно украинската държавност и идентичност.

През последните месеци руските сили проведоха настъпателни операции, които целят да постигнат значим напредък, откриха нов фронт в Харковска област (към която Русия не е предявила претенции чрез незаконно анексиране) и се стремят да нанесат дългосрочни щети на украинския военен и икономически потенциал чрез редовни широкомащабни ракетни удари и удари с дронове. Това сочи, че Кремъл е по-заинтересован от постигането на дългосрочната си цел за максималистична победа в Украйна, отколкото от каквото и да е уреждане, замразяващо фронтовата линия.

Освен това евентуалното прекратяване на огъня не изключва възможността Русия да възобнови настъпателната си кампания за унищожаване на украинската държавност. Москва ще използва всяко възможно прекратяване на огъня, за да подготви бъдещите си настъпателни операции в Украйна, според анализа на института. Понастоящем Русия се подготвя за възможността за конвенционална война с НАТО и Кремъл вероятно ще разглежда всяко споразумение, което не е свързано с капитулацията на Украйна, като екзистенциална заплаха за способността на Русия да води такава война - предвид, че Киев вероятно би се включил в нея на страната на НАТО, дори и да не е член на Алианса. Подобна стъпка би удължила много фронта, докато евентуална капитулация би осигурила повече човешки и индустриални ресурси за руската армия.

Кремъл ще продължи да симулира интерес към преговори в критични моменти от войната, за да повлияе на западните решения относно подкрепата за Украйна и да продължи усилията си да издейства превантивни отстъпки от Запада, смята Институтът за изследване на войната. Опитите за повлияване на вземането на решения са ключов елемент в руските методи за хибридна война, като целта на целенасочените изказвания и информационни кампании е да се подмами противникът да вземе решения, които облагодетелстват Русия.

През декември 2022 г. представители на Кремъл заявиха, че Русия е готова за преговори. Целта вероятно беше да се забави вземането на решение за доставка на танкове и друго оборудване на Киев, необходими за украинската механизирана контраофанзива, отбелязва Институтът.

На 24 май Путин директно отхвърли легитимността на украинския президент Володимир Зеленски като президент, което е последният от поредицата опити за отхвърляне на правомощията на Зеленски да взема решения относно преговорите с Русия и за подкопаване на доверието на украинците в него.

Неназовани руски правителствени служители и източници от руското Министерство на отбраната (МО) и Кремъл са заявили пред независимото руско издание "Москоу таймс", че продължаващите усилия за отстраняване на висши руски служители в областта на отбраната и военни командири вероятно ще продължат през следващите седмици и месеци.

На 23 и 24 май украинските сили нанесоха поредица от успешни ракетни удари по военни цели в окупираната от Русия територия на Украйна. Съобщава се, че на 23 май сутринта е бил нанесен удар с дрон по руска радарна система за ранно предупреждение в Краснодарския край.

Украинското военно командване продължава да се занимава с предизвикателствата, свързани с човешките ресурси в Украйна.

Вчера министерството на отбраната на САЩ обяви пакет от военна помощ на стойност 275 млн. долара, който да помогне на украинските сили да отблъснат руските настъпателни операции в северната част на Харковска област. Също вчера генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви на 24 май, че държавите - членки на НАТО, трябва да обмислят отмяна на ограниченията за използване от Украйна на оръжия, предоставени от Запада, за нанасяне на удари по военни цели в Русия, отбелязва Институтът.

Наскоро руските сили напреднаха край Вовчанск, Сватово, Кременна и град Донецк.

На 23 май "Файненшъл таймс" съобщи, че според секретаря на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана Олександър Литвиненко през 2023 г. Русия е набрала повече от 385 000 военнослужещи.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


336
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
211
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Путин е спасителя на света .Господ го прати за да има баланс на силите и да унищожи злото ,Сатаната и неговите слуги - англосаксонците. Бог помага на Путин и Русия и злото ще бъде унищожено.
210
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Какви възрожденци и революционери? Ако не беше Русия, щяхте фесове и потури да носите!
209
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До До 219. Той нищо не знае. Мине се не мине и започва да копипейства нескончаемите си глупости. Скоро са го изтървали пак, ч е известно време го нямаше. И не знае, че историята е съставена от факти, а не от мнения.
208
0
 
6
 
! Отговори
До 219 преди 4 месеца
И къде точно го пише? Нали знаеш че ,,патриота' Каравелов бяга от Букурещ и ,случайно" забравя кореспонденцията на БРЦК, която един румънец продава на османската полиция? Те оттам влизат в следите на вътрешната ни революционна организация изградена от Левски и я разбиват за нула време!?!
207
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Сто пъти мри путкинес , в шарлан се пържи , проказа да та фани , гръм да та убий даноооо
206
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Украйна и зеления наркоман нима са независими . Някой им казва да *** на фронта , дава парите за ковчези , налива масло в огъня и хайде . Дори и курабийките на мейдана в Киев в повратната година американска миротворка замеси и опече .Ще воюват до последния Украйнец ...
205
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И Захари Стоянов и Раковски, пък и Левски са имали образование на петокласник. Във времето на еуфорията около възстанието са се мислили за гении, движещи световните сили, писали са глупости, за да повдигнат духа на населението. После който е оцелял е разбрал какви глупости е писал и мислил и са писали друго. Всеки от някогашните поборници за свободата са преминали сложен път от заблуждения и проглеждане. Някои директно са станали слуги на чужди интереси, защото едни поумняват, други оглупяват.
204
6
 
6
 
! Отговори
Голям майтап преди 4 месеца
Изтрещелите тролеи на Коце Копея как пищят срещу българските възрожденци,а?!
203
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Аз не мразя руснаците толкова, колкото тези нисши твари българските русофили! То даже *** е по-достойна да уважение от тия майкопродавци!
202
7
 
6
 
! Отговори
Учете история преди 4 месеца
"Рассиа, тая мнима защитница на славянството, тя употреблява още по-радикални средства, за да истрие от лицето на земята българските колонии." (Христо Ботев, в. Знаме, г. I, Букурещ, 4 април 1875 г., бр. 13, с. 51)
201
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Това е Расиа А бе, глиист ти от кое краве ако изпълзя, та взе да оценяваш Велика Русия? Върни се на топло там, от където си изпълзял и там развивай хвалебствия за кравария и краварите, такова ти е нивото.
200
6
 
5
 
! Отговори
Учете история преди 4 месеца
"Руското правителство, кое досега лъстеше нашите добродушни българи със сякакви лукави и лъжовни обещания, днес вече открива булото си и явно показва убийствената и злобната си политика към тях. То е наумило и труди се с всичките лукави и безчестни средства да разори и опустоши милото ни Отечество България и да уникакви нашата народност, самото нам скъпоценно и свято наследие!"(Георги Раковски, из брошурата "Преселение в Русия или руската убийствена политика за българите", 1861 г., Букурещ.)
199
7
 
6
 
! Отговори
Шукевич преди 4 месеца
Събудете ме след 100 години и в Русия пак само ще се пие и краде!
198
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До До учете история Идиииота с избирателните си писания за някаква история, пак ни вади цитати извадени от контекста. Специално са му ги подготвили разни *** от сороското НПО. Обаче не ми се ще да губя време да го оборвам тоя гьоонсурат. Специално Захари Стоянов е израсъл от овчарче до писател и многократно е писал едно, после точно обратното, после трето и на третото обратното като се образова и поумнее. Известен е със сприхавостта си и като му кипне, пише врели некипели, после обратното.
197
4
 
5
 
! Отговори
Това е Расиа преди 4 месеца
Пръкналата се през 1991 година Недо-държава Расиа: знаме - Власовско от Холандия, герб - византийски кокошки, химн - интернационална бредня, територия - монголско-чечено-калмишко-бурятско-якутска, население - видиотени рашодебили, расийски език - измислен език на крепостни доярки и овчари , който никой не го знае, писменост-българска,история - фантазии на душевно-болни.
196
7
 
4
 
! Отговори
Минуващ преди 4 месеца
"...така народите ще заживеят в мир и сговор дълги години напред" -- приказки от 1001 нощи. Кога народите съседи на Русия са живяли в мир с нея? Ние 45 години в мир ли живяхме или в брутална диктатура от съветски тип? Престанете да ближете каквото и да било на Путин. Ето как ще стане: Първо, руската армия ще бъде разбита на бойното поле. Второ, самодържеца кръволак в Кремъл ще бъде обесен от своите. Трето, руските диваци ще бъдат унижен и превъзпитан в рамките на 50 г. Няма друго решение за мир.
195
1
 
2
 
! Отговори
До 208 преди 4 месеца
Бил е в конспиративна квартира, имало е хайка на османската полиция, той го е правел с риск, момчето е било доста едро, стреснал се, помислил го е за шпионин, става случайно! Какъв страхливец , най-големия ни герой? Ти сигурно всеки ден си рискуваш живота за България, че знаеш какво е уплаха? Прочети Алманах ,,В.Левский" от проф.Пламен Павлов! Ама то акъл трябва!
194
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Вън руските мекерета от ЕС!
193
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Най ми е смешно като чета платените публикации от западната пропаганда, които ни пробутва "авторката" и в тях с голяма убеденост ни обясняват какво мисли, какво иска и какво ЩЕ Путин или някой друг световен лидер, сякаш всяка вечер лидерите им се изповядват... А то напъни да ни будалкат
192
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Орбан пак блокира! Време е, да се премахне вземането на решения с единодушие, поне докато има руски, троянски магарета!