Безгранично партньорство? Показва колко зависима е Москва от Пекин

Проф. Аврам Агов: Си и Путин се опитват да създадат нов световен ред, но и в този ред Русия играе ролята на младши партньор на Китай
25 май 2024 14:41, Елка Василева
167
Безгранично партньорство? Показва колко зависима е Москва от Пекин
Снимка: архив, БГНЕС

Повече от 40 пъти са се срещали президентите на Китай и Русия - Си Цзинпин и Владимир Путин. Преди да отпътува за китайската столица в края на миналата седмица, Путин започна петия си мандат и направи някои рокади в правителството, които имат пряко отношение към задълбочаването на връзките с Китай. А преди да приеме Путин в Пекин, Си Цзинпин току-що се бе завърнал от европейска обиколка, първата след пандемията, която го отведе в Париж, Белград и Будапеща. И завърши без пробив по Украйна и търговските въпроси с ЕС.

Безграничното партньорство показва колко зависима е Москва от Пекин, особено в последните години. Това коментира пред БНР проф. Аврам Агов, преподавател по история на Азия в Лангара колидж и в Университета на Британска Колумбия във Ванкувър.

"Си и Путин се опитват да създадат нов световен ред, но и в този ред Русия играе ролята на младши партньор на Китай, а не на един от полюсите, каквато цел преследва Кремъл. Не може да се избегне усещането, че отношенията между Китай и Русия се развиват по посоката на пакт срещу САЩ", отбеляза той.

Проф. Агов подчерта, че новият министър на отбраната е придружил Путин в Пекин. Според него това е ясен показал за връзките с Китай като катализатор на развитие на военно-промишления комплекс на Русия. По думите му именно това е супер фокусът на Кремъл. Икономическият профил на новия министър на отбраната също подсилва този фокус върху военната икономика, за което задълбочаване на отношенията с Китай ще играе водеща роля, коментира експертът.

Важността на Китай за икономиката на Русия рязко нарасна през последните 2 години, като търговията между двете страни достигна рекордни нива - миналата година има 25% увеличение спрямо предходната, подчерта също проф. Агов.

"За да работи военната икономика на Русия, тя трябва да компенсира тези загуби на пазари. Китай отново е ключовият играч за решаване на този проблем".

Русия и Китай имат интерес скоро да приключат преговорите и да започнат строителството на втори газопровод през Монголия, добави той и обясни: "С пълен капацитет на двата газопровода Русия няма да може да компенсира загубите на пазара в Европа. Освен това е под въпрос дали Китай ще има нужда от това пълно количество газ, планирано за бъдещи доставки".

По думите му Вашингтон не е заинтересован от пълно обръщане на гръб към Китай.

"Както Западът се опитва да вбие клин между Русия и Китай, така и Китай се опитва да вбие клин между САЩ и Европа. /.../ Почти е невъзможно да се подкопае съюзът между Китай и Русия, поне докато трае войната в Украйна".

Проф. Аврам Агов изтъкна, че за Москва Китай е ключов политически и икономически партньор. И добави, че Китай е спасителен доставчик на много продукти за Русия.

"Ако Русия загуби войната, китайската стратегическа позиция срещу САЩ и Европа би отслабнала. В същото време приключването на войната би донесло облекчение за Пекин заради напреженията, които тя непрекъснато създава в отношенията ѝ със Запада. Пекин не иска да си разваля бизнеса със Запада и затова внимателно действа в подкрепата си за Русия".

Според него Китай действа като въздържащ фактор на Русия във войната. По думите му войната е голям дразнител в двустранните им отношения.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
2
 
4
 
! Отговори
Русофил преди 4 месеца
Всички знаят, че Водата е винаги от страната на булката в отношенията с Китай и Северна Корея. Но пък путлероджендърите обожават да са булката в отношенията между мъже.
99
4
 
5
 
! Отговори
Да допълня... преди 4 месеца
До Анонимен 94 По времето на Мао Дзе Дун Китай беше най бедната държава. Един хладилник но 100 семейства , за да си купиш колело трябва да спестиш цяла едногодишна заплата.Алчността на Запада да произвежда евтино , изнесе част от производствата си в Китай и то с най висока принадена стойност.Китай задмина Русия с 200 и сега Путин ги моли да го спасяват.
98
3
 
6
 
! Отговори
Развеселен преди 4 месеца
А Салавьов и Скабеева вече започнаха да громят Шойгу за кражбите, и лъжите за това дали руските оръжия наистина са това, за което ги е представял :)
97
6
 
9
 
! Отговори
Стига бе, преди 4 месеца
...Китай дръпнаха в икономиката само със американски технологии и инвестиции! Същото направи и от Западът! Китай е това, което е сега, само заради Щатския и Западният пазар! А не както болен мозък твърди, че било заради Тянан мън ! Дори и да взема евтини суровини от Кремъл, къде ще си пласира стоката? В Русия на крепостните ли, или в Индия?
96
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Китай отдавна е въвел зелената енергия защото имат достатъчно площ да разположат вятърни турбини и слънчеви панели. И Русия също, и в Русия има огромни площи с вятърни паркове. Но на тези енергии се гледа като нещо допълнително от което има полза, а не на основен източник, и въвеждането на тези енергии не е държавна политика, решава се от пазара, ако е изгодно и има условия строят се и никой не ги финансира.
95
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да бе верно Чебурашка дойде на кораб с мандарини ;-)
94
2
 
3
 
! Отговори
Pen преди 4 месеца
***, пишете повече за България! Не ме интересува от какво е зависима Москва!
93
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Днес е пълно с въпросителни статии, явно имало е напън. А фактите са, че Руска Украйна става все по обширна...
92
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Белград и Будапеща са му най-важните губерни на Си.
91
5
 
5
 
! Отговори
Знаещ преди 4 месеца
Единствените заблудени личности който са пристигнали в СССР са Дийн Рид той после избяга в ГДР и Чебурашка която я намериха в един сандък с мандарини на кораб във Мурманск
90
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Русия все още не е започнала никаква ескалация по-отношение на запада. И в момента когато Русия започне ескалацията, тогава ще възникнат и съвършено нови ситуации за запада които ще ги накарат да се замислят.
89
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тцъ, Путин сподели, че на приватната вечеря в тесен кръг, му сервирали два къса патица по пекински. Той решил, че ще изяде само единият, но не можал да устои. Излапал и двата. Била много вкусна патицата по пекински.
88
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Зелените енергии са най-яките енергии, но Путин им пречи да се развиват.
87
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Началото на 80те икономиката на СССР превъзхожда многократно тази на Китай. България беше сред 30те най-развити страни в света. 89 г. китайците пуснаха танкове на площад Тянананмън срещу няколкостотин демократи излязли на майдан, докато в СССР Горбачов демократично побратимява СССР със Запада и се прегръща със САЩ. Резултата се вижда днес в сравнението двете икономики.
86
5
 
9
 
! Отговори
Алооуу, преди 4 месеца
...Зелената сделка си вървеше прекрасно, докато Путин не започна войната! Китай вече бяха готови да залеят Европа с електромобили! Само че, след 5-10 години, кой щеше да му купува на Путин петрола? Затова и нахлу в Украйна!
85
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В Китай няма демокрация. В Китай изобщо не се провеждат избори, никакви избори и народа не гласува! В Китай няма политически партии.
84
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Китай 1987 година беше убита страна. Всеки който е бил в Китай тогава, ще каже, че тази страна никога не може да се възстанови. Всички облечени в еднакви сини дрехи, никакви автомобили (1987г когато в България всяко семейство имаше кола), всички на велосипеди, навсякъде мизерия.
83
4
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 месеца
"За да работи военната икономика на Русия, тя трябва да компенсира тези загуби на пазари" - и явно го прави удпешно след като тази година положителният търговски баланс е с 50% по-голям от миналогодишния.
82
8
 
6
 
! Отговори
съюз на идиоти преди 4 месеца
Искате ли България да членува в педерастичен съюз, чиято основна политика е идиотщина като Зелената сделка и промоция на сексуални извращения?
81
1
 
5
 
! Отговори
Тцъ преди 4 месеца
Сига китайкити *** почнат да се омъжват за руснаци а рускинити за китайциШи са умешат и тогаз *** видите кон боб яде ли *** маат борш в сладко кисел сос и патица по московски