За година Русия е внесла чипове за над $1 млрд. въпреки санкциите

Те са произведени от американски и европейски компании
28 яну 2024 21:21, Александър Попов
216
За година Русия е внесла чипове за над $1 млрд. въпреки санкциите
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Миналата година Русия внесе модерни американски и европейски чипове за над 1 млрд. долара, въпреки ограниченията, целящи да попречат на военните на президента Владимир Путин да се сдобият с технологии, които да подхранват войната им в Украйна.

Класифицирани данни на руската митническа служба, получени от Bloomberg, показват, че повече от половината от внесените полупроводници и интегрални схеми през първите девет месеца на 2023 г. са произведени от американски и европейски компании. Сред тях са Intel Corp, Advanced Micro Devices и Analog Devices Inc, както и европейските марки Infineon Technologies AG, STMicroelectronics NV и NXP Semiconductors NV. Няма предположения, че компаниите са нарушили законите за санкциите, а данните не посочват кой е изнасял технологиите за Русия, откъде са били изпратени и кога са произведени стоките.

Компаниите заявиха, че спазват изцяло изискванията за санкции, прекратили са дейността си в Русия при избухването на войната и са въвели процеси и политики за наблюдение на спазването им. Те заявиха, че работят за противодействие на незаконното отклоняване на стоки, включително със съответните органи.

Търговията подчертава трудностите, с които се сблъскват САЩ и Европейският съюз при прекратяването на доставките на високотехнологични продукти за руската военна машина в резултат на многократните кръгове от санкции след нахлуването в Украйна през февруари 2022 г. Това позволи на Русия да продължи да произвежда бойни танкове и други оръжия, включително ракети, които атакуват украинските градове.

Огромната част от ограничените технологии влизат в Русия чрез реекспорт от трети държави, включително Китай, Турция и Обединените арабски емирства. САЩ и ЕС работят за блокиране на тези маршрути, като се фокусират най-вече върху списък с високоприоритетни т.нар. стоки с двойна употреба и модерни стоки, които са открити в руските оръжия в Украйна или са от решаващо значение за тяхното производство.

Понастоящем ЕС работи по нов пакет от санкции и няколко държави членки настояват блокът да направи повече, за да се справи с компаниите в трети държави, както и с търговията с произход от блока, като част от тези предложения.

Дистрибуторите извършват значителна част от продажбите на индустрията за чипове и те на свой ред имат множество доставчици. Производителите невинаги са задължени да проследяват къде отиват продуктите им след продажбата им на тези компании, въпреки че за някои специфични чипове за военна употреба трябва да има документална следа.

Като цяло митническите данни сочат, че през първите девет месеца на миналата година Русия е внесла чипове на стойност 1,7 млрд. долара, от които 1,2 млрд. долара са произведени от общо 20 компании. Останалите 500 млн. долара чипове вероятно са внесени от по-малки производители, включително някои от Европа и САЩ.

Класацията се оглавява от Intel, Analog Devices и AMD, след като се включат притежаваните от тях марки като Altera на Intel и Xilinx на AMD. Американските и европейските компании в списъка имат общи приходи от десетки милиарди долари през 2023 г.

Малък брой китайски производители и тайванската Realtek Semiconductor Corp. също са в топ 20, като Русия е внесла около 17 млн. долара от продуктите на последната. Няма данни тайванската компания да е изнасяла чипове директно за Русия или да е знаела, че стоките ѝ са попаднали там.

Митническата стойност на търговията с високоприоритетни стоки може би е спаднала леко през втората половина на миналата година, което предполага, че усилията на САЩ, ЕС и съюзниците от Групата на седемте за налагане на санкции срещу Русия вероятно започват да дават резултати, въпреки че тя остава над предвоенните нива, съобщи по-рано Bloomberg.

Данните на руските митници сочат, че броят на декларациите и общият годишен обем на доставките на чипс по тегло вероятно постоянно намаляват от 2021 г. насам. Това предполага, че Русия може да плаща повече за стоките, тъй като разходите за заобикаляне на ограниченията нарастват, или че видът на стоките, които Москва доставя, се е променил от началото на войната.

Русия спря да публикува официални данни малко след нахлуването си в Украйна. Федералната митническа служба съобщи в изявление по електронната поща, че временно не предоставя данни за външната търговия.

Целият материал вижте в Bloomberg TV Bulgaria тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още по темата: Русиявойната в Украйна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
0
 
2
 
! Отговори
Елементарно, Уотсън преди 3 месеца
Русия е внесла чипове , защото някой им ги е ПРОДАЛ... САЩ внесе от Русия гориво за атомните си централи , защото Русия им го продаде... Германия купува суровини и горива от Русия защото така искат... Белгия - по същата причина... Франция търгува със Русия, дори докато Макарон разтяга някакви локуми по телевизията... Англия се топли с руска газ... Гърция търгува с Русия ... Италия мълчи и купува руски ресурси... САНКЦИИ ??? Медийни пуканки за соросоидчета... Ахахахахаха...
154
0
 
3
 
! Отговори
КОСТЯ ОТ "3 МАР преди 3 месеца
ФЕЙК! НЕ Е ВНЕСЛА А ИЗНЕСЛА!, И НЕ ЗА 1 МЛД. А ЗА 100 МИЛЯРДА.
153
1
 
2
 
! Отговори
Стефан преди 3 месеца
До Bormann Бройката е без значение. Технологиите и платежоспособността са важни. Тия 7/8 не могат да си призведат нито машините, нито семената за посев, нито лекарствата. Много от тях съществуват благодарение на помощите от 1/8 та население. Палестина. Не могат да се изхранят, плодят се много, унищожават околната среда. Представи си ги като персонал в собствената ти работа, като съседи по местоживеене. Зарежи този западен либерализъм.
152
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Наистина ли има толкова много перални в Украйна?
151
2
 
6
 
! Отговори
... преди 3 месеца
Глупави руснаци. Набутват се два милиарда за чипове, а можеха да си ги вземат безплатно от украиските переални и микровълнови.
150
2
 
11
 
! Отговори
Bormann преди 3 месеца
Колективния запад който налага санкции на Русия е 1/8 от населението на планетата. Останалите 7/8 си търгуват с Русия както преди 5, 10, 25, 75 години....... живота продължава приятели бухахахахахахахахахах
149
1
 
0
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 3 месеца
Забравени са кавичките към "на-великия", Запознат (143).
148
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Стефан Ако Русия не купува САЩ фирмите ще фалират. Русия им ги плаща и на двойни цени.
147
3
 
0
 
! Отговори
Стефан преди 3 месеца
Никой на запад не си е правил илюзии, че ще санкциите ще прекратят на 100% достъпа на Русия до високо техологични изделия. Важното е, че стоката минавайки през няколко ръце да става много по скъпа. При санкциите от 80те години проекта Нева, доставял ембаргови стоки на цена х 3.14 (Пи) пъти. Един обикновен руски 152 мм струва 500$. Американски 155 мм 5000$. Но интелигентен снаряд американски 7000$ а руски 50000$. Скъп внос. На 20-40 км. са необходими 100 обикновени срщу един интелигентен санаряд
146
0
 
8
 
! Отговори
ЧИЧО САМ преди 3 месеца
Слугите нямат право да купуват или продават нищо на Русия или да правят бизнес със нея .Това е наша работа. Ако ви трябва нещо ,ние ще го купим или продадем ,Ще го препакетираме и разбирасе ще си сложим разумен марж печалба и ще ви го продадем !
145
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Някой русофил може ли да обясни защо Путин говори за недостига на яйца в Русия. Да им пратим малко кокошки ли?
144
13
 
6
 
! Отговори
агент Мъдлър ЦРУ преди 3 месеца
Русия е неспособна домати или вино да произвежда дори. Там всичко е вносно.
143
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Е нали санкциите действаха?!?
142
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Ончо Как така русия продава гориво на САЩ, нали Путин е обявил САЩ за враг номер 1 на руския мир.
141
3
 
24
 
! Отговори
Ончо преди 3 месеца
Какви санкции бе хора, Съединените терористични щати всяка година купуват от Русия за 1,5 млр. долара ядрено гориво. Над 200 интернац. фирми, като Форд, Сименс и да не ги изреждам, работят в Русия и на година имат над 26 млр. печалба. Санкцийте са за тъпите и продажни българи, другото са празни приказки за наивници.
140
10
 
6
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 3 месеца
Големият въпрос, който вълнува всички руснаци в Русия и чужбина - Борис Надеждин истинска опозиция ли е, или само играе ролята си на такава в руската интрига? Вече повече от 100 хиляди руснаци са сложили подпис да го подкрепят за президентска кандидатура.
139
18
 
10
 
! Отговори
Запознат преди 3 месеца
Слава Русия! Слава на държавата която не може да произведе чипове! Слава на мъдрото ръководство което кара хората да копаят темата и изнасят ресурсите в чужбина, а внася китайски ***, ирански "високи технологии" и северно корейски ракети, слава на най-великия народ! Народ който измира за благоденствието на руските олигарси, народ който го лъжат че умира за световен мир, слава!
138
3
 
11
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 3 месеца
Да ви п...м на "санкциите" *** западняшки! 'баси!...
137
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Кви не санкции не я уплашихте ,Слава Русия
136
2
 
6
 
! Отговори
добър опит преди 3 месеца
Внесла е и мармот , за да ги завива в станиол.