Сготви ли Путин готвача си? Трагичната съдба на враговете му

Необясними злополуки, нападения, самоубийства и абсолютно гениални опити за убийства
24 авг 2023 08:25, Александър Попов
237
Сготви ли Путин готвача си? Трагичната съдба на враговете му
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В Русия, в Европа и дори в Америка има твърде много заклети врагове на Владимир Путин, които са стигнали до печален край.

Необясними злополуки, нападения, самоубийства и абсолютно гениални опити за убийства. Кървава следа се простира във времето - от началото на 2000 г. до днес. Разбира се, това са прояви, свързани с Кремъл напълно случайно, поне до доказване на противното.

Британското издание Gbnews.com изчислява в свой анализ, че от началото на т.нар. от руската пропаганда "специална военна операция" в Украйна е имало 39 мистериозни смъртни случая на фигури, свързани с руския президент.

Последният случай, който попадна под общественото внимание, е отпреди три месеца, когато олигархът Сергей Гришин, известен с това, че продаде калифорнийската си вила на принц Хари и съпругата му Меган, почина от септицемия в Москва.

Не много известен човек, но все пак бивш банкер, който остро критикуваше работата на господаря на Кремъл, подобно на други предприемачи, въвлечени в странни вериги от убийства и самоубийства, заедно с цялото си семейство: Василий Мелников, Владислав Аваев и Сергей Протосеня.

Далеч по-известен и почти безспорно свързан с държавния апарат е случаят с Алексей Навални, основния политически опонент на Путин, който претърпя сензационен опит за отравяне в Сибир, преди да влезе в затвора.

Докато той е на политическа среща, хора от тайната служба на армията ГРУ заразяват бельото му с "Новичок".

Двамата мистериозни руски "туристи" отговориха на стандартите на Главно разузнавателно управление (ГРУ), което през 2018 г. в Солсбъри, Великобритания, разпространи същото нервнопаралитично вещество върху дръжката на вратата на бивш руски агент, дезертирал при британците преди години, заради това че предоставя важна информация.

И в този случай мишената Сергей Скрипал успя да оцелее след отравянето заедно с дъщеря си Юлия, която също беше докоснала вратата.

Друг нашумял случай, при който фигури, свързани с руските тайни служби, използват токсични (в случая радиоактивни) материали, е този на Александър Литвиненко - едно от първите големи убийства, извършено в Лондон през 2006 г. Той също е бивш агент на "врага", който продължава да "притеснява" Путин. Двама от бившите му колеги му поднесоха чаша полониев чай в хотел в Мейфеър. Мъжът починал в болницата след ужасна агония.

Много по-често наемните убийци (в Русия никога не е разкривано кои са подстрекателите) предпочитат да използват по-директни, макар и не толкова сложни методи.

През есента на същата 2006 г. журналистката Анна Политковская е застреляна, докато чака асансьора в дома си. Всъщност преди това някой се е опитал да я отрови в самолета, но планът не се е получил добре.

Още няколко представители на правозащитни организации бяха убити с огнестрелно оръжие, като Наталия Естемирова, отвлечена и убита през 2009 г., адвокатът Станислав Маркелов и журналистката Анастасия Бабурова, разстреляни заедно през същата година.

Такъв е и Борис Немцов, ключова фигура от опозицията, който беше и заместник министър-председател по времето на Елцин, застрелян близо до Кремъл през 2015 г.

Безброй случаи на произшествия, всички доста странни. Като този на Михаил Лесин, бивш министър на информацията на Путин, който е намерен мъртъв в хотелска стая във Вашингтон през 2015 г.

Аутопсията установява, че е изпил голямо количество алкохол и е ударил жестоко главата си. Подозираше се и намеса в смъртта на бившия олигарх, който беше много близък на Путин преди двамата да се разделят, Борис Березовски. През 2013 г. тялото му е намерено в банята на вилата му в Съри.

"Падането" беше фатално за някои критици на Кремъл. Най-известни може би са бившият председател на петролната компания "Лукойл" Равил Маганов и милиардерът Павел Антонов, които починаха миналата година, след като казаха лоши неща за "Специалната военна операция".

Маганов пада от прозорец на болница в Москва, а Антонов полита от прозорец на хотел, докато е в Индия, за да отпразнува рождения си ден.

Сготви ли Путин готвача си?

Печалният край на Пригожин в самолетна катастрофа идва след месеци напрежение между него и руското ръководство.

Той си спечели репутацията на човек, който публично критикува висшите генерали за провала във войната в Украйна и обвинява Кремъл в злоупотреба с наемните му войски "Вагнер".

В крайна сметка Пригожин се опита да извърши преврат срещу руското ръководство през юни, в резултат на което той и войските му бяха изгонени в Беларус, след сделка с посредничеството на Александър Лукашенко.

Пригожин, някога наричан "готвачът на Путин", след като руският президент започна да се храни в неговите ресторанти и да дава държавни поръчки на кетъринг фирмата му, изглежда беше последният трън в очите на Путин, който срещна своя преждевременен край.

Редица акаунти в социалните мрежи, свързани с наемническата група "Вагнер", разпространиха публикации, в които коментират ролята на Кремъл в кастрофата. Телеграм каналът "Сива зона", обяви че самолетът е бил свален от противовъздушната отбрана на руските въоръжени сили в Тверска област. Наемниците казваха, че ще организират втори "Марш на справедливостта" към руската столица заради "убийството на техния шеф".

Неотдавна експертът по въпросите на Русия и глобален сътрудник в Центъра "Уилсън" Джил Дъгърти заяви пред Си Ен Ен, че руският президент не прощава на предателите.

"Мисля, че Путин никога няма да прости това. Мисля, че това е истинска дилема, защото докато Пригожин има някаква подкрепа, той е заплаха - независимо от това къде се намира", каза Доугърти след краткотрайния бунт. "Путин не прощава на предателите, а Пригожин е заплаха"./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


237
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
163
0
 
1
 
! Отговори
Киев преди 7 месеца
Не. Всички са хора и имат предел на силите си.
162
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
За съжаление, много ще паднат, докато диктаторът на века, Путин, увисне на бесилото на възмездието. Никой диктатор не го е пропуснал досега.
161
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А Обама сготви ли неговия?
160
11
 
9
 
! Отговори
Кибик кибиков преди 7 месеца
Недейте забравя че врагове на Путин са и Урсула и Байдън та даже Тагарев и Кирчо. Искате да кажете че и те ще приключат скоро! Ще има шоу значи.
159
5
 
8
 
! Отговори
Божил Божилов преди 7 месеца
Имайки предвид руското нехайство и безхаберие е напълно възможен взрив на граната от личния арсенал на пътуващите.
158
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Да не си пращал на луната 50 години апарат и най тъпо да се разбие...
157
3
 
3
 
! Отговори
Киев преди 7 месеца
Имаше неизличима болест и реши да свърши в самолет но другите не ги разбирам в самолета където са се качили, ако са го свалили са свалили инвалид с придружителите. Много смело направо Оскар за смелост. Информация на ухо
156
0
 
12
 
! Отговори
Чудо преди 7 месеца
Копейките не вярват на Путин,като каза че Пирожката е мъртъв!
155
7
 
20
 
! Отговори
Страшно е преди 7 месеца
Да нападнеш 25 пъти помалка държава и да те спукат от бой! 18 години ракета да строиш и да се пукне като пуканка. Армия от пандизчии да събереш и тя да избяга. Флагманът по дъното да лази. Страшно е!
154
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Копейката го очаква същата съдба.
153
6
 
13
 
! Отговори
BAN преди 7 месеца
Кой е виновен за провала на Луна 25? .. Ами Пригожин. До вчера ореваха орталъка за лунния провал, гарниран с Индийския успех. А ето сега само за Пригожин говорят. Изместване на проблема с националното самочуствие.
152
1
 
14
 
! Отговори
А ха преди 7 месеца
Кои ще са следващите - у нас, редуваме се през ден два с тези в Русия!?
151
2
 
17
 
! Отговори
Обективно преди 7 месеца
Путин Го създаде, по- точно фсб, и те го отстреляха - вече им е Ненужен. Но как пък ЦЯЛОТО ръководство на Вагнер се оказа в Един самолет - може, но само ако предварително са били обездвижени или ликвидирани.
150
7
 
26
 
! Отговори
redordead преди 7 месеца
Много ясно, че ще го сготви, когато мислеше, че ще влязат в Мацква, Путин се изнесе с 200 и дефекира в гащите си...цяла Русия го видя и му се подиграва...
149
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Путин сготви готвача си. Вероятно тази опорка е измислена от службите в САЩ, като трябва да мине за много духовита и остроумна и да всява определени внушения. После е предоставена за разпространение повсевместно от всички "приятелски" страни. Колко плитък хумор!
148
15
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Но той е бръкнал в здравето не само на Путин. Даже много повече на запада. Освен, че превзе заветния Бахмут, войските му бяхя край границата с Беларус, което разтрепера гащите на НАТО. Да не забравяме влиянието му в Африка, където запада има огромни апетити. Така, че много бързате да посочвате Путин. А може наистина да е просто инцидент. Но не, Путин е виновен както винаги. А ако не е Путин?
147
16
 
8
 
! Отговори
Съвсем правилно преди 7 месеца
Предателите така приключват! Да видим зеленилото до кога ще изкара
146
13
 
8
 
! Отговори
Червенски преди 7 месеца
Зеленски може само да завижда на актьорството на Пригожин.
145
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Путин направи много добро така да се каже изказване по повод *** на пригожин.
144
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ще го сготви,предателите се унищожават в името на родината.Така трябва да бъде както навремето тука враговете на народа отиваха на един остров където им беше мястото.Америка обаче водят класацията по готвене в световната история,е поне 200г,колкото е Америка.