Пригожин направи първото си видео обръщение след бунта от... Африка

След похода към Кремъл лидерът на "Вагнер" се пази от публичното пространство
22 авг 2023 07:00, Нели Христова
75
Пригожин направи първото си видео обръщение след бунта от... Африка
Снимка: Twitter

Шефът на "Вагнер" Евгений Пригожин се появи в първото си видео обръщение след неуспешния си бунт в Русия. Клипът предполага, че лидерът на групировката е заминал за Африка.

Видеото, публикувано в каналите на Telegram, свързани с наемническата група "Вагнер", показва Пригожин в бойно снаряжение, казвайки, че групата прави Африка "по-свободна".

Смята се, че "Вагнер" има хиляди бойци на континента, където има доходоносни бизнес интереси.

Войниците на Пригожин са разположени в страни, включително Мали и Централноафриканската република (ЦАР) - където правозащитни групи и ООН ги обвиняват в извършване на военни престъпления.

Миналия месец Обединеното кралство наложи санкции на двамата ръководители на операциите на "Вагнер" на континента, като ги обвини в изтезания и убийства на цивилни.

Бойците на "Вагнер" бяха обвинени и от САЩ, че са натрупали богатство чрез незаконни сделки със злато на континента.

Във видеото Пригожин казва, че "Вагнер" проучва минерали, както и се бори с ислямистки бойци и други престъпници.

"Работим. Температурата е +50 - всичкоe както ни харесва. ЧВК "Вагнер" провежда разузнавателни и издирвателни действия, прави Русия още по-велика на всички континенти, а Африка - още по-свободна",  казва Пригожин. "Справедливост и щастие – за африканския народ, а за Ислямска държава, Ал-Кайда и други бандити ние превръщаме живота в кошмар."

Той казва, че "Вагнер" набира още войници и групата ще "продължи да изпълнява поставените задачи - дадохме обещания, че ще успеем".

Пригожин беше сниман в Санкт Петербург по време на срещата на върха Африка-Русия миналия месец, ръкувайки се с посланик Фреди Мапука, съветник на президента в ЦАР.

Откакто оглави краткотрайния си бунт през юни, който продължи само 24 часа, Пригожин се пази от публичното пространство.

Около 5000 войници на "Вагнер" превзеха контрола над южния руски град Ростов на Дон и се придвижиха към Москва с обявената цел да отстранят военното ръководство.

Пригожин обаче спря настъплението след преговори с Кремъл с посредничеството на беларуския лидер Александър Лукашенко.

Съгласно споразумение за прекратяване на бунта, обвиненията срещу Пригожин бяха свалени и му беше предложено да се премести в Беларус.

Имаше много публична борба между "Вагнер" и руското министерство на отбраната относно воденето на войната. Пригожин многократно обвиняваше министерството, че не е снабдило неговата група с боеприпаси.

Пригожин казва, че е основал групата "Вагнер" през 2014 г. Богат бизнесмен с криминално досие, Пригожин е известен като "главния готвач на Путин", защото е осигурявал кетъринг за Кремъл.

През 2014 г. "Вагнер" започна да подкрепя проруските сепаратистки сили в Източна Украйна и се смята, че е помогнал на Русия да анексира Крим.

Преди войната в Украйна "Вагнер" имаше около 5000 бойци - предимно ветерани от руските елитни полкове и специални части.

Пригожин обаче каза миналия юни, че броят им е нараснал от началото на войната в Украйна до 25 000 бойци.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
17- 2020Г ЕДИН ЮМРУК КАЗА МУТРИ ВЪН И СЕ ПОЕХА ЕДНИ ПЛАТЕНИ ОТ ОЛИГАРСИТЕ/СЪЗДАДЕНИ ОТ ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ- ОТДЕЛ НА КРЕМЪЛСКИТЕ СЛУЖБИ,НАЗНАЧЕНИ МИЛИОНЕРИ, ОБРАЛИ НАРОДА СИ- ФЕВР 1997Г- ЗАПЛАТА 12.38Л/ ПРОТЕСТИ- НАЧИ ПРЕЗ СЕДМИЦАТА ПЛАТЕНИ ПРОТЕСТИ И ЕДНИ АВТОБУСИ С ПЕНСИОНЕРИ НЕДОВОЛНИ ОТ ГЕРБ А В СЪБОТА И НЕДЕЛЯ НА МОРЕ В ГЪРЦИЯ, НА ПРОТЕСТИТЕ МЯТКАХА ЗНАМЕНА С МАРАТОНКИ НАЙК, НО НЕДОВОЛНИ, А ОТ ГАДЕФ ДУВОЛНИ- ТАКА ЧЕ ОЛИГАРСИТЕ ДА ПЛАЩАТ, НИЕ СМЕ НА ПЛОЩАДА, ДЪРЖАВАТА ПЕЧЕЛИ ОТ ПОТРЕБЛЕНИЕТО
22
5
 
15
 
! Отговори
До 17 преди 8 месеца
50 хиляди Ти шегуваш ли се 4 пъти по толкова се опитват да се доберът до Европа по 700 на лодка и по странно то е че никой от тези не иска да ходи във Русия ако можеш да обясниш това
21
10
 
7
 
! Отговори
Копейкино злато преди 8 месеца
Копейки, ставате смешни с това злато. Като от 1001 арабски нощи. Престанете да лъжете хората, които могат с един клик да видят къде има залежи на петрол, газ и злато. Арабите са наказани откъм климат, но освен петрола имат и метали вкл злато. Нашата държава има хубав климат, природа и може да печели от земеделие, от туризъм, ако имаме малко акъл. Но вашите лъжи са като на Ердоан, който всяка година намира газови залежи. Да се чудиш защо още внасят пр Русия, Иран и Азербайджан. Така и златото ви
20
13
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 8 месеца
До Сина .... Какво злато добива САЩ в България бре, фантазьор? Жалки копейки.
19
7
 
6
 
! Отговори
Генчо африкански преди 8 месеца
Този смешнник Генчо африкански нали плашеше Полша и другият клоун лукашенката. Сега излиза, че са го пратили в 9-та глуха африканска. Да внимава, защото там няма да го арестуват. Да не се оглежда като лалугер в пустошта с тази пушка. Там направо ще му влачат вътрешностите по улицата, и ще го сварят в някой казан за някой техен ритуал.
18
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
17, след като в Нигер 50 хиляди се записаха доброволци за защита на държавата си от колонизаторите и развяват руски знамена, групировката ECOWAS обяви, че е съгласувала дата за инвазията в Нигер. Сега ги чакаме да си отворят устите след този клип на Пригожин. Ще посмеят ли да нападнат Нигер?
17
7
 
13
 
! Отговори
Сина преди 8 месеца
Нима сащ не са натрупали богатства от незаконното добиване на злато в България?!?
16
9
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 8 месеца
Алоуу, да не стане като в Сирия? Като ги избамкаха с Томахавките и ги изпариха? Их там нет :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
15
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Днес "Вагнер" помага на Африка да се освободи от неоколониализма, а утре очаквайте "Вагнер" в Латинска Америка.
14
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Нямате си хал хабер,какво се случва в Африка.В Нигер 50 хиляди се записаха доброволци,за защита на държавата си от колонизаторите и развяват руски знамена.Само си дращите ,каквото сте чули от "правилните"медии.
13
12
 
12
 
! Отговори
Зозо преди 8 месеца
Хахааа, големи асвабадители бре :)))))))))) Правят преврат и слагат марионетно правителство - познато, а? Започват да грабят ресурси веднага. Ай сиктир!
12
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Така значи. Ше правил африка свободна? А иначе само хамериканците се мешяли навсякъде...
11
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Вагнер отдавна си действат в Африка, много преди т.нар. бунт на Пригожин. Те са в Африка даже преди Русия да започне СВО срещу Украйна.
10
6
 
11
 
! Отговори
Температурата е +50 преди 8 месеца
и понеже Температурата е +50 за това си с яке .... нещо за глобалното затопляне няма ли да кажеш
9
10
 
10
 
! Отговори
Зозо преди 8 месеца
Хахахааа, вече африканци ли ще вербуват? Да не свършиха затворниците? Ама те африканците в украинската зима не виреят бре :)))))))))))))) Нeщacтници руски.
8
13
 
9
 
! Отговори
Тъй, де! преди 8 месеца
Заточен в Африка!
7
15
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Пригожин ще бъде нает от тези които ще направят следващия, надявам се успешен опит за преврат... Всички руснаци в Русия, освен фашистите около дъртото и просто джyдже губят от тази война....
6
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ПРИГОЖИН- ПОСОЧЕН ЗА "ВРАГ" НА БАЩИЦАТА САМО ЧЕ ТАКИВА ГИ ИЗТРЕБВАТ КАТО ***- ПАДАТ ОТ ТЕРАСА ДО КАТО ПУШАТ, ПАДАТ ПО СТЪЛБИТЕ, ИЗЧЕЗВАТ БЕЗСЛЕДНО, ХВАЩАТ ДРЪЖКА НА ВРАТА, А ПОСЛЕ ЛИЦЕТО И ТЯЛОТО ИМ СЕ РАЗПАДА, ЛЕТЯТ В САМОЛЕТ И СА ЖИВИ СМЪРТНИЦИ, ОСЪДЕНИ НА ЗАТВОР....ОБАЧЕ ВИДИТЕ ЛИ ПРИГОЖИН Е ВИДЕН ОПОНЕНТ, ДАЖЕ СЕ БУНТУВА- ТИ ДА ВИДИШ- А КОЙ ОТРОВИ ГЕОРГИ ДИМИТРОВ, КОЙТО ЯВНО НЕЩО Е СТЪПИЛ НА КРИВО, А КОЙ ИЗТРЕБИ 32 000 000 В ГУЛАГ ЩОТО НЕ СЪГЛАСНИ СЪС СТАЛИН, НО ПРИГОЖИН СЕ БУНТУВА...
5
17
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тагарев в Украйна: Още през есента ви даваме 100 БТР-а, само да гласува парламента.Той явно си живее в Украйна .Раздава си държава на собственост,на ляво и на дясно.
4
16
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Свобода за Африка !Да се махат,Америка ,Франция и Англия!Стига робство за хората!