Пригожин направи първото си видео обръщение след бунта от... Африка

След похода към Кремъл лидерът на "Вагнер" се пази от публичното пространство
22 авг 2023 07:00, Нели Христова
75
Пригожин направи първото си видео обръщение след бунта от... Африка
Снимка: Twitter

Шефът на "Вагнер" Евгений Пригожин се появи в първото си видео обръщение след неуспешния си бунт в Русия. Клипът предполага, че лидерът на групировката е заминал за Африка.

Видеото, публикувано в каналите на Telegram, свързани с наемническата група "Вагнер", показва Пригожин в бойно снаряжение, казвайки, че групата прави Африка "по-свободна".

Смята се, че "Вагнер" има хиляди бойци на континента, където има доходоносни бизнес интереси.

Войниците на Пригожин са разположени в страни, включително Мали и Централноафриканската република (ЦАР) - където правозащитни групи и ООН ги обвиняват в извършване на военни престъпления.

Миналия месец Обединеното кралство наложи санкции на двамата ръководители на операциите на "Вагнер" на континента, като ги обвини в изтезания и убийства на цивилни.

Бойците на "Вагнер" бяха обвинени и от САЩ, че са натрупали богатство чрез незаконни сделки със злато на континента.

Във видеото Пригожин казва, че "Вагнер" проучва минерали, както и се бори с ислямистки бойци и други престъпници.

"Работим. Температурата е +50 - всичкоe както ни харесва. ЧВК "Вагнер" провежда разузнавателни и издирвателни действия, прави Русия още по-велика на всички континенти, а Африка - още по-свободна",  казва Пригожин. "Справедливост и щастие – за африканския народ, а за Ислямска държава, Ал-Кайда и други бандити ние превръщаме живота в кошмар."

Той казва, че "Вагнер" набира още войници и групата ще "продължи да изпълнява поставените задачи - дадохме обещания, че ще успеем".

Пригожин беше сниман в Санкт Петербург по време на срещата на върха Африка-Русия миналия месец, ръкувайки се с посланик Фреди Мапука, съветник на президента в ЦАР.

Откакто оглави краткотрайния си бунт през юни, който продължи само 24 часа, Пригожин се пази от публичното пространство.

Около 5000 войници на "Вагнер" превзеха контрола над южния руски град Ростов на Дон и се придвижиха към Москва с обявената цел да отстранят военното ръководство.

Пригожин обаче спря настъплението след преговори с Кремъл с посредничеството на беларуския лидер Александър Лукашенко.

Съгласно споразумение за прекратяване на бунта, обвиненията срещу Пригожин бяха свалени и му беше предложено да се премести в Беларус.

Имаше много публична борба между "Вагнер" и руското министерство на отбраната относно воденето на войната. Пригожин многократно обвиняваше министерството, че не е снабдило неговата група с боеприпаси.

Пригожин казва, че е основал групата "Вагнер" през 2014 г. Богат бизнесмен с криминално досие, Пригожин е известен като "главния готвач на Путин", защото е осигурявал кетъринг за Кремъл.

През 2014 г. "Вагнер" започна да подкрепя проруските сепаратистки сили в Източна Украйна и се смята, че е помогнал на Русия да анексира Крим.

Преди войната в Украйна "Вагнер" имаше около 5000 бойци - предимно ветерани от руските елитни полкове и специални части.

Пригожин обаче каза миналия юни, че броят им е нараснал от началото на войната в Украйна до 25 000 бойци.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Разбивачите на човешки глави с чукове наричат другите бандити. Абсолютен примитивизъм.
42
9
 
11
 
! Отговори
Кучето на путларах преди 8 месеца
Пирожката доказва, че е роб син на крепостни!
41
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Демократ....ТИ НАИСТИНА ЛИ- ЗНАЧИ УБИЙЦИ, ЗАТВОРНИЦИ ЗА ТЕЖКИ КРИМИНАЛНИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ В НЕЩО КАТО НИЩО- АРМИЯ НА РУСИЯ ЛИ Е АКО Е ДА ЗАЩО Е ТЕ ТАКОВА НЕЩО...И ТИ КАВАШ ТИЯ *** СА СИМВОЛ НА СВОБОДА..ПРИЯТЕЛЮ ЗНАМ ЧЕ ТИ ПЛАЩАТ АМА ТИ СЕ О С Р А- СПРИ СУТРЕШНОТО О С И Р А Н Е...АБЕ ТИ ДА НЕ СИ ВОЛЕНЧО- ИЗТРЕЗНЯВАЙ ПРИЯТЕЛЮ...
40
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Големо присъствие в едни от най-бедните страни в Африка :)) Какви печалби може да имат от Мали и Централноафриканската република, мейби банани :)))
39
17
 
16
 
! Отговори
БРАВО на Пригожин! преди 8 месеца
Чак от Африка успя да разлае и бг краваските кучета!
38
12
 
19
 
! Отговори
Демократ преди 8 месеца
Как така стана, че хора по целия свят следят тайно руски телеграм канали, както навремето се е слушало радио "Свободна Европа" и как така народите по света развяват руското знаме и това на Вагнер като символ на независимост и свобода?!? Риторичен въпрос, разбира се. Всеки надушва фашистката краварска воня
37
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Клоун!
36
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А кво става с лунохода, дето "престана да съществув" хахха тва напрао кърти мивки! престанал да съществува... Как ги измислят тъ пите руснаци тия глупости!
35
2
 
6
 
! Отговори
Пирожката е преди 8 месеца
Убил Алексей Петров
34
16
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Баттии и мръсната дърва. Да видим, колко време ще им трябва на черниттее са се сетят ,че тея не са освободители, а окупатори и то от гадните.
33
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А кво става с опълченците на Мо ча? Предадоха ли се вече?
32
8
 
4
 
! Отговори
ало, оон? преди 8 месеца
Той казва, че "Вагнер" набира още войници и групата ще "продължи да изпълнява поставените задачи - дадохме обещания, че ще успеем". - направо изключайте Русия от всякакви органбизации, това е директно признание!
31
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Африканците масово подават молби да се записват във Вагнер.Така Вагнер ще се сдобие с огромна армия издържана от африканските правителства.Почти всеки гладен и необразован африкан иска да се бие за Вагнер.
30
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
СЕА ДА ПУПИТАМ- ПРИГОЖИН Е В АФРИКА ОТ ИМЕТО НА РФ ИЛИ ОТ СВОЕ ИМЕ- Е ТЕ ТУВА НЕ РАЗБРАХ, ЩОТО КАТО "ТРЪГНА" КЪМ МОСКВА ОТ КОЕ ИМЕ СЕ ЗАПЪТИ ОТ ИМЕТО НА ЩАБА НА РУСКАТА АРМИЯ ИЛИ ОТ КОЕ....- ТАТКО ПУТИН И КОМПАНИЯ СА НА НЕЩО МНОГО СИЛНО- СПРЕТЕ ИМ ВОДКАТА...
29
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Победител МЪ КЪ НЕ- РУСИЯ ПРИТЕЖАВА АНКЛАВА КАМЧИЯ- ДА СИ ВЪРНЕМ КАМЧИЯ ПРОДАДЕН НА МОСКВА ОТ ПРЕДАТЕЛЯ СТАНИШЕВ НЕ ПЛАЩАЛИ ДАНЪЦИ НА БГ ОТ ДЪЛГИ ГОДИНИ- ЩЕ НИ СДЪВЧАТ, СМАЖАТ, ИЗБИЯТ КАТО НИЩО- НИЕ СМЕ ТЕХНИ ВРАГОВЕ- ТАКА НИ ОБЯВИХА.
28
4
 
7
 
! Отговори
Победител преди 8 месеца
Вчера в Украйна,днес в Африка,а утре? Ако бъде поканен в България,дали ще се отзове?
27
12
 
11
 
! Отговори
ау... преди 8 месеца
Избягах чак в Африка....но и там се озъртам, защото путин е много , много .....отмъстителен и подъл.Напр. ако ми изпрати картичка----не искам да я гледам.....
26
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Франсета та ще му видят сметка на Пирожката
25
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Налягай си парцалите в братска Африка, че ако Путин се добере до тебе ще те свитне!
24
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
25- 17 НИ МОЖИ ДА ТИ ОБИСНИ НИЩУ ТОЙ ПОВТАРЯ ПРОКРЕМЪЛСКИТЕ НАРАТИВИ- А ТЕ ИЗДИШАТ, НО ПОВИШАВАТ ПОТРЕБЛЕНИЕТО, ЗАЩОТО СА ПЛАТЕНИ.