Висшите служители на Путин пренебрегват заповедите му

Дори Медведев се вози на забранените западни автомобили
21 авг 2023 22:52, Нели Христова
158
Висшите служители на Путин пренебрегват заповедите му
Снимка: БГНЕС

Руският президент Владимир Путин обяви екзистенциална война, очертавайки отвращението на Запада от неговото брутално отношение към Украйна като коварен заговор за "разчленяване" и подчиняване на Москва.

В задълбочаващия се кръстоносен поход срещу "дегенериралия" Запад, руският лидер забрани използването на чужди думи, нареди на служителите си да се откажат от чуждестранни коли и им забрани да използват западни технологии – включително устройства на Apple.

Но засега призивите на Путин не изглежда да са чути. Бившият президент Дмитрий Медведев беше забелязан тази седмица да пристига на събитие в конвой от чуждестранни автомобили - самият Медведев се возеше в задната част на луксозен мерцедес.

Скорошни данни, публикувани от Verstka, предполагат, че това не е изолиран случай. Независимата медийна организация разкри този месец, че руските правителствени агенции са отпуснали повече от 53 милиона рубли (570 000 долара) за чуждестранни автомобили, една седмица след заповедта на Путин служителите да спрат да ги използват.

Друго руско опозиционно издание, "Агентство", публикува тази седмица доклад, в който подробно се описва как служители в руското министерство на отбраната, министерството на земеделието и държавната технологична корпорация Rostec все още използват продукти на Apple, въпреки забраната, издадена през юли поради опасения, че западните правителства могат да компрометират такива устройства .

Отказът или неспособността на руските официални лица да спазват антизападните заповеди на Путин идва в чувствителен политически момент за "шефа". Скъпоструващата война на Кремъл срещу Украйна не показва признаци на отслабване, а западните сили не показват апетит за облекчаване на санкциите, които изолираха руската икономика. Рублата е в свободно падане и десетилетните усилия на Москва да създаде "икономика на крепостта" имаха ограничен успех.

С бунта на групата "Вагнер" и опасенията относно предполагаемата летаргична реакция на руските власти към него – позицията на Путин на върха на кремълската клептокрация може би не е толкова сигурна, колкото беше преди, пишат от Newsweek.

Москва прекара години в опити да насърчи местни алтернативи на чуждите стоки. Разчитането на Русия на западните технологии е едновременно практически и политически проблем - икономическа ахилесова пета и символ на руската технологична малоценност.

Западните санкции и бягството на капитали означават, че много стоки вече не са достъпни на руския пазар. Заповедта за спиране на използването на чужди автомобили и стоки на Apple "ще бъде трудна за изпълнение, тъй като на пазара не можете да намерите много алтернативи", казва пред Newsweek Олег Игнатов, старши руски анализатор на мозъчния тръст Crisis Group.

Руският автомобилен пазар е в особено трудна ситуация. Миналата година беше най-лошата за индустрията след разпадането на Съветския съюз, производството e спаднало с 67% според данни, публикувани от федералната статистическа служба Росстат. Местните производители изглежда не могат да поемат застоя на чуждестранните фирми, бягащи от войната на Путин.

"Много чуждестранни компании, западни чуждестранни компании и корейски чуждестранни компании напуснаха руския пазар", казва Игнатов. "Ако искахте да си купите евтина кола, бихте си купили корейска кола, но сега това не е възможно. И така, основните автомобили на руския пазар в момента са китайски."

"Проблемът е, че те не произвеждат достатъчно коли", допълва Игнатов за руските производители. "А чиновниците обикновено се нуждаят от автомобили със специален стандарт, автомобили от бизнес класа. Русия почти не произвежда такива коли. Дори и чиновниците да ги използват, не е възможно да се намерят такива."

"Рано или късно те ще локализират производството на китайски автомобили в Русия или може би на ирански автомобили", казва Игнатов.

Русия също не е в състояние да отговори на нуждите на модерния телекомуникационен пазар
, на мнение е Игнатов. Въпреки че Москва може да произвежда смартфони, тя няма ефективна самостоятелна операционна система.

"Те нямат голям избор", допъва той, "Ще трябва да използват смартфони или с Android, или с китайските операционни системи. Русия се опита да произведе своя собствена операционна система – тя се нарича Aurora и е руска операционна система – но все още не работи."

Тази седмица руският регулатор Roskomnadzor заяви, че системата Aurora се нуждае от 3,2 милиарда долара инвестиции, преди да може да бъде използвана.

"Тази заповед, както и заповедта с автомобилите, много трудно ще се изпълни, защото те почти нямат алтернатива, обяснява Игнатов. "Руският вариант е супер скъп. Трябва да се развива. А това означава, че ако се отърват от iPhone, вместо това ще използват операционните системи на Китай."

В продължение на десетилетия Путин внимателно предотвратява появата на алтернативни руски лидери. Дори сега, 18 месеца в катастрофална война, изглежда малко индикации, че руските елити са готови да се мобилизират срещу него, независимо от многобройните си оплаквания.

Бунтът на "Вагнер" през юни не беше насочен към Путин, а по-скоро бе опит Пригожин да свали своите съперници в Министерството на отбраната – а именно министъра на отбраната Сергей Шойгу и началника на Генералния щаб Валери Герасимов.

Но трусовете от краткотрайния преврат изглежда са разклатили основите на "мафиотската държава" на Путин. Както каза германският канцлер Олаф Шолц: "Вярвам, че той е отслабен, тъй като това показва, че автократичните властови структури имат пукнатини в себе си и той не е толкова здраво на седлото, колкото винаги твърди."

Забележителна е и бавната реакция на руските власти на бунта. Първоначално изненадани, някои военни, служители по сигурността и разузнаването, след това се колебаеха да подкрепят Кремъл, дори когато колоната на "Вагнер" се спусна към столицата.

Проблемът с "Вагнер" не изчезва
. Путин осъди "предателството" на Пригожин, но бързо се съгласи да даде амнистия на финансиста на Вагнер и неговите бойци в замяна на изгнанието им в Беларус под наблюдението на президента Александър Лукашенко.

Въпреки че Министерството на отбраната се стреми да поеме всички бойци и оборудване, които не са напуснали страната, поемането на контрол над доходоносните задгранични операции на групата - особено в Африка - ще бъде трудно.

Пригожин изглежда да не е в немилост. Олигархът многократно е забелязван обратно в Русия, дори публично се среща с национални лидери в кулоарите на срещата на върха на Путин в Санкт Петербург за Африка през юли.

Продължителното съществуване на "Вагнер" представлява предизвикателство за автокрацията на Путин. "Проблемът с Пригожин е подобен на проблема му с Лукашенко", казва пред Newsweek Марк Войгер – бивш специален съветник по руските и евразийските въпроси на тогавашния командир на американската армия в Европа генерал Бен Ходжис.

И двамата са "доста непокорни подчинени, които не искат да бъдат напълно контролирани, и всеки от тях контролира собствената си малка империя; единият в Беларус, другият в Африка", обяснява Войгер, който сега е нерезидентен старши сътрудник в Центъра за европейски анализи и професор в Американския университет в Киев.

"Путин вероятно е принуден действително да се примири и да ги търпи. Може би той има свои собствени планове един ден да поеме контрола. Но засега Путин трябва да търпи тяхното непокорство и да намери отдушник за тяхното агресивно поведение."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Киевският наркокартел се опита да удари военно летище в Калужка област. Тази сутрин неизвестен дрон се разби на територията на летище Шайковка. Оказа се, че е извършена неуспешна диверсия с цивилен хеликоптер, преоборудван с взривно устройство и подсилена батарея. Заплахата е забелязана навреме и свалена. На мястото на катастрофата е избухнал пожар, който е потушен без участието на Министерството на извънредните ситуации. Няма щети.
80
6
 
4
 
! Отговори
2 преди 8 месеца
"Наблюдаваме внимателно пазара за възможни нарушения на тавана на цената. Струва си да се отбележи, че транзакции над 60 долара, които не използват коалиционни услуги, не са нарушение на тавана на цените и значителна част от руските петролни транзакции все още използват коалиционни услуги", каза говорителят на Министерството на финансите на САЩ Меган Ъпър. Заплахите и натискът не помогнаха Русия да бъде поставена на колене - време ли е за пазарлък?
79
6
 
4
 
! Отговори
1 преди 8 месеца
Западът купува руски петрол над тавана на цените - Bloomberg. Прагът, определен за цената на руския петрол от 60 долара, се провали - цената на суровините непрекъснато се покачва, а петролните танкери от ЕС продължават да акостират в руските пристанища. Западът успя да постигне само лек спад в обема на превоза на товари и застраховките (до 40%). В същото време в САЩ започнаха да говорят за вратички в законодателството, според които на западните страни не е забранено да купуват руски суровини.
78
5
 
4
 
! Отговори
99 преди 8 месеца
Търсите ли "Вагнер" в Беларус под наблюдението на президента Александър Лукашенко? В този момент "Вагнер" е там, където температурата е 50 градуса по Целзий и провежда РПД. Пригожин декларира, че стриктно изпълнява дадените обещания. Хитрецът Пригожин отново не оправда надеждите на анализаторите на колективния запад.
77
3
 
2
 
! Отговори
99 преди 8 месеца
Има ли проблем с "Вагнер", че да се залъгваме и да очакваме да изчезне? https://dzen.ru/?yredirect=true&clid=2270486&win=437 - в този момент "Вагнер" е там, където температурата е 50 градуса по Целзий и провежда РПД.
76
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Когато Путин не се събуди някоя сутрин, тогава няма да има война в Украйна, руска пропаганда и Копейкин ще си е просто един варненски гражданин на Аспарухово :)
75
10
 
3
 
! Отговори
Бай Дрън преди 8 месеца
Когато спечели Алтернатива за Германия, тогава няма да има никакъв проблем с тая статия :)
74
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Какъв мъже е Путин.. Възрастно джуджe на два шамара
73
4
 
12
 
! Отговори
Invaders Must Die преди 8 месеца
Проблема на украинците не е това, че смятаха руснаците за братя, проблема е, че ги смятаха за хора.
72
2
 
13
 
! Отговори
Ню ейдж хай тек ман преди 8 месеца
БВП на Холандия 1,013 трильона $ , на Русия 1,779 трильона $ .Площа на Холандия е 1/3 от площа на България ,а на Русия е 1/6 от площа на Планетата.Човека е важен не териториите и ресурсите.
71
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Всички мои приятели и техните приятели и приятелите и познатите на техните приятели карат електрически и водородни коли. Вече никой не зарежда бензин, цената му пада, бензиностанците пустеят, вече ти предлагат пари за да зареждаш с бензин.
70
2
 
7
 
! Отговори
До 99 преди 8 месеца
Ти, като пишеш, вярваш ли си, или само вдигаш пушилка, за да върви форумния мосбет, като в селски хоремаг.
69
3
 
13
 
! Отговори
Черния делфин преди 8 месеца
Цял свят в момента водят битки за чипове , а единствената страна която произвежда машините с които се правят чиповете е Холандия.Тази мъничка страна с полощ само 1/3 от площа на България има БВП почти колкото на Русия... Не триториите и залежите са важни в новото хилядолетие ,а свободата на духа и човешкия потенциал.
68
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Според доклада на Световната банка отпреди няколко дни Русия е първата икономика в Европа и 5-та в света. Пред нея са само Япония, Индия, САЩ и Китай. Германия остана след Русия. В Русия няма рецесия, няма кризи и дори има малък растеж, въпреки "убийствените" санкции. И наблизо няма ни най-малка заплаха от финансова катастрофа, глад и опустошение. Обратното! Русия преживява бърз растеж на индустрията и БВП.
67
0
 
12
 
! Отговори
Тройной преди 8 месеца
До Духай супатаБВП то само на Холандия и Белгия заедно са по-големи от БВП на Русия спирай одеколона ...А България е по-голяма от общата площ на Холандия и Белгия прави си извода за качеството на управление и човешкия понтенциал ...
66
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ЕС счупи рекорд по банкрут През последните шест тримесечия броят на фалиралите организации в Европейския съюз нараства. Най-голям спад отбелязват хранителните услуги (23,9%), транспортът и складирането (15,2%), както и образователните, здравни и социални услуги (10,1%). Лидерите по фалит са Унгария (40,8%), Латвия (24,8%) и Естония (24,6%).Причините включват енергийната криза и растящата инфлация на фона на отказа от налични руски суровини.
65
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А какво става с леопардите?
64
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Вчера един приятел се върна от на запада, и разправя че там всички карат водородни тойоти, никой не купува бензин, цената му паднала на 10 цента.
63
0
 
4
 
! Отговори
До 85 преди 8 месеца
Свери си часовника и виж картата от 7 месеца до днес. Май са само 15% и от ден на ден стават все по малко (процентиджа). Наздраве с Тройно! ;)
62
14
 
2
 
! Отговори
Духай супата преди 8 месеца
Русия е на пето място в света по БВП за покупателна способност на населението, и първата икономика в Европа, Германия вече е на второ място. А България гони 80то място ха ха ха! Нещаcтна, мизepна, презряна държавичка и винаги ще си остане такава. България с всеки изминал ден се затрива и отива в нищото. Жалки палячовци и марионетки на заокеанските кукловоди.