Висшите служители на Путин пренебрегват заповедите му

Дори Медведев се вози на забранените западни автомобили
21 авг 2023 22:52, Нели Христова
158
Висшите служители на Путин пренебрегват заповедите му
Снимка: БГНЕС

Руският президент Владимир Путин обяви екзистенциална война, очертавайки отвращението на Запада от неговото брутално отношение към Украйна като коварен заговор за "разчленяване" и подчиняване на Москва.

В задълбочаващия се кръстоносен поход срещу "дегенериралия" Запад, руският лидер забрани използването на чужди думи, нареди на служителите си да се откажат от чуждестранни коли и им забрани да използват западни технологии – включително устройства на Apple.

Но засега призивите на Путин не изглежда да са чути. Бившият президент Дмитрий Медведев беше забелязан тази седмица да пристига на събитие в конвой от чуждестранни автомобили - самият Медведев се возеше в задната част на луксозен мерцедес.

Скорошни данни, публикувани от Verstka, предполагат, че това не е изолиран случай. Независимата медийна организация разкри този месец, че руските правителствени агенции са отпуснали повече от 53 милиона рубли (570 000 долара) за чуждестранни автомобили, една седмица след заповедта на Путин служителите да спрат да ги използват.

Друго руско опозиционно издание, "Агентство", публикува тази седмица доклад, в който подробно се описва как служители в руското министерство на отбраната, министерството на земеделието и държавната технологична корпорация Rostec все още използват продукти на Apple, въпреки забраната, издадена през юли поради опасения, че западните правителства могат да компрометират такива устройства .

Отказът или неспособността на руските официални лица да спазват антизападните заповеди на Путин идва в чувствителен политически момент за "шефа". Скъпоструващата война на Кремъл срещу Украйна не показва признаци на отслабване, а западните сили не показват апетит за облекчаване на санкциите, които изолираха руската икономика. Рублата е в свободно падане и десетилетните усилия на Москва да създаде "икономика на крепостта" имаха ограничен успех.

С бунта на групата "Вагнер" и опасенията относно предполагаемата летаргична реакция на руските власти към него – позицията на Путин на върха на кремълската клептокрация може би не е толкова сигурна, колкото беше преди, пишат от Newsweek.

Москва прекара години в опити да насърчи местни алтернативи на чуждите стоки. Разчитането на Русия на западните технологии е едновременно практически и политически проблем - икономическа ахилесова пета и символ на руската технологична малоценност.

Западните санкции и бягството на капитали означават, че много стоки вече не са достъпни на руския пазар. Заповедта за спиране на използването на чужди автомобили и стоки на Apple "ще бъде трудна за изпълнение, тъй като на пазара не можете да намерите много алтернативи", казва пред Newsweek Олег Игнатов, старши руски анализатор на мозъчния тръст Crisis Group.

Руският автомобилен пазар е в особено трудна ситуация. Миналата година беше най-лошата за индустрията след разпадането на Съветския съюз, производството e спаднало с 67% според данни, публикувани от федералната статистическа служба Росстат. Местните производители изглежда не могат да поемат застоя на чуждестранните фирми, бягащи от войната на Путин.

"Много чуждестранни компании, западни чуждестранни компании и корейски чуждестранни компании напуснаха руския пазар", казва Игнатов. "Ако искахте да си купите евтина кола, бихте си купили корейска кола, но сега това не е възможно. И така, основните автомобили на руския пазар в момента са китайски."

"Проблемът е, че те не произвеждат достатъчно коли", допълва Игнатов за руските производители. "А чиновниците обикновено се нуждаят от автомобили със специален стандарт, автомобили от бизнес класа. Русия почти не произвежда такива коли. Дори и чиновниците да ги използват, не е възможно да се намерят такива."

"Рано или късно те ще локализират производството на китайски автомобили в Русия или може би на ирански автомобили", казва Игнатов.

Русия също не е в състояние да отговори на нуждите на модерния телекомуникационен пазар
, на мнение е Игнатов. Въпреки че Москва може да произвежда смартфони, тя няма ефективна самостоятелна операционна система.

"Те нямат голям избор", допъва той, "Ще трябва да използват смартфони или с Android, или с китайските операционни системи. Русия се опита да произведе своя собствена операционна система – тя се нарича Aurora и е руска операционна система – но все още не работи."

Тази седмица руският регулатор Roskomnadzor заяви, че системата Aurora се нуждае от 3,2 милиарда долара инвестиции, преди да може да бъде използвана.

"Тази заповед, както и заповедта с автомобилите, много трудно ще се изпълни, защото те почти нямат алтернатива, обяснява Игнатов. "Руският вариант е супер скъп. Трябва да се развива. А това означава, че ако се отърват от iPhone, вместо това ще използват операционните системи на Китай."

В продължение на десетилетия Путин внимателно предотвратява появата на алтернативни руски лидери. Дори сега, 18 месеца в катастрофална война, изглежда малко индикации, че руските елити са готови да се мобилизират срещу него, независимо от многобройните си оплаквания.

Бунтът на "Вагнер" през юни не беше насочен към Путин, а по-скоро бе опит Пригожин да свали своите съперници в Министерството на отбраната – а именно министъра на отбраната Сергей Шойгу и началника на Генералния щаб Валери Герасимов.

Но трусовете от краткотрайния преврат изглежда са разклатили основите на "мафиотската държава" на Путин. Както каза германският канцлер Олаф Шолц: "Вярвам, че той е отслабен, тъй като това показва, че автократичните властови структури имат пукнатини в себе си и той не е толкова здраво на седлото, колкото винаги твърди."

Забележителна е и бавната реакция на руските власти на бунта. Първоначално изненадани, някои военни, служители по сигурността и разузнаването, след това се колебаеха да подкрепят Кремъл, дори когато колоната на "Вагнер" се спусна към столицата.

Проблемът с "Вагнер" не изчезва
. Путин осъди "предателството" на Пригожин, но бързо се съгласи да даде амнистия на финансиста на Вагнер и неговите бойци в замяна на изгнанието им в Беларус под наблюдението на президента Александър Лукашенко.

Въпреки че Министерството на отбраната се стреми да поеме всички бойци и оборудване, които не са напуснали страната, поемането на контрол над доходоносните задгранични операции на групата - особено в Африка - ще бъде трудно.

Пригожин изглежда да не е в немилост. Олигархът многократно е забелязван обратно в Русия, дори публично се среща с национални лидери в кулоарите на срещата на върха на Путин в Санкт Петербург за Африка през юли.

Продължителното съществуване на "Вагнер" представлява предизвикателство за автокрацията на Путин. "Проблемът с Пригожин е подобен на проблема му с Лукашенко", казва пред Newsweek Марк Войгер – бивш специален съветник по руските и евразийските въпроси на тогавашния командир на американската армия в Европа генерал Бен Ходжис.

И двамата са "доста непокорни подчинени, които не искат да бъдат напълно контролирани, и всеки от тях контролира собствената си малка империя; единият в Беларус, другият в Африка", обяснява Войгер, който сега е нерезидентен старши сътрудник в Центъра за европейски анализи и професор в Американския университет в Киев.

"Путин вероятно е принуден действително да се примири и да ги търпи. Може би той има свои собствени планове един ден да поеме контрола. Но засега Путин трябва да търпи тяхното непокорство и да намери отдушник за тяхното агресивно поведение."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
0
 
1
 
! Отговори
скоро в Крим преди 8 месеца
В района на Спирни на Сиверското направление украинската артилерия отблъсна атака на окупаторите. Руснаците загубиха 7 Бойни Машини на Пехотата и 5 танка T 80. ВСУ също отблъсна руска атака в района на Клищиевка, унищожи 3 танка и 3 БМП. Понеже се движат през минни полета, които сами поставиха, един от руските танкове при опит за маневра, връхлетя върху друг руски танк.
100
5
 
2
 
! Отговори
Боби преди 8 месеца
До Анонимен .ru и .ру са на руски сървъри - дори и да изключат РФ от DNS системата всички ру сайтове в РФ ще работят нормално виж усетиха се западняците прекалено късно и за Китай и за РФ. Спрат ли DNS системата сами си спират достъпа до собствените сайтове. Пишеш Чичко Гугъл и ти казва няма такъв сайт. Пишеш Гугъл.ру и а бачка... Така че много отдавна Запада се отказа от това да спира DNS същото стана ис SWIFT системата уж Руските банки щяха да Фалират... Американски фалираха е не заради това.
99
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Какво стана с руския интернет. Още преди 10 години беше издал заповед.
98
4
 
2
 
! Отговори
Боби преди 8 месеца
До всички критикуващи както Путин така и Служителите които все още карат западни автомобили. Как и за колко време може да с смени един автопарк на коя да е организация? Имаме 3 вида автомобили 1. Такива които не могат да се продадат като им мине амортизацията в Музея 2. собственост на организацията - продават се кой как когато може и смяна с нови(САМО ПРИ УСЛОВИЕ ЧЕ ИМА ФИНАНСИРАНЕ) 3. Лизингови - няма начин ще ги ползваш до края на Лизинга - Време трябва дори бих казал от 2 до 5 години минимум!
97
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Пак от рано ни заливате с диария.....душевната чистота е нещо непривично за родните миссирки
96
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Кой иска да се вози на руски трошки, никой разбира се :)))
95
5
 
4
 
! Отговори
ХА ХА ХА! преди 8 месеца
Щото висчите подчинени на бай Издън - Алцхаймера му се подчиняват безприкословно!
94
6
 
6
 
! Отговори
ранна пропадандичка преди 8 месеца
Закуска за американопапагалчета - шампиони!
93
5
 
5
 
! Отговори
казва пред Newsweek преди 8 месеца
ХА ХА ! Това ознаава че нито Путин нито висшите му служители не знаят че правят това което кукурига Newsweek
92
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Фалшива новина и пропаганда! Всичко в Русия цъфти и връзва, икономиката расте, рублата поскъпва, покупателната способност на руснака е в пика си, хората с радост се записват да отидат на фронта, няма никой несъгласен с мъдрите решения на Путин. Пропаганда е ви казвам. Това дето разправям де.
91
2
 
2
 
! Отговори
ами преди 8 месеца
Пълни лицемери и двуличници
90
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Дъртото и просто джyдже е пътник. Въпрос на време е в Кремъл да бъде направен преврат защото в Русия всички са губещи заради неадекватното и невменяемо рептилче...
89
19
 
7
 
! Отговори
за едно е прав преди 8 месеца
запада наистина са *** - погледнете палавата урси, френския пасивен еддераст или немския *** с антуража си .... идиоткккката Бербок просто е ненадмината... за мангггала който се води министър председател на подгизналия остров изобщо няма да говоря - тъпппп е като гъззза на слона
88
4
 
14
 
! Отговори
Паню Баирски преди 8 месеца
На този жалък въшкарник му се вижда краят!
87
13
 
8
 
! Отговори
Фалшива новина преди 8 месеца
Серията от фалшиви новини продължава.
86
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Посока Южнодонецк, Времевски район. Зомбитата на киевският наркокартел се опитват да се закрепят в горските пояси в източните покрайнини на Harvest. Руските войници вече са напуснали селото, но не позволяват на зобинацитата да се укрепят - нанасят се артилерийски удари, използват се FPV дронове за атака на вражеска техника както на предната линия, така и локално в тила.
85
10
 
7
 
! Отговори
1 преди 8 месеца
Посока Запорожие, район Ореховски. Зомбитата на киевският наркокартел продължават да атакуват позициите на ВС на РФ на рубежа Работино-Върбовое. В северните покрайнини на Работино зомбинацитата продължават да действат, опитвайки се да се закрепят на позиции. По тях работят артилерия и авиация и периодично са изтласквани от позиции, но те се завръщат с нова сила. Всъщност северната част на Работино е в сивата зона.
84
5
 
8
 
! Отговори
Дон Кикот преди 8 месеца
Агонията на болшевикопитеците :)
83
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Артьомовск и околностите. Зомбитата на киевският наркокартел атакуваха позициите на ВС на РФ на южния фланг - в района на Андреевка (той се намира точно на юг от Клещеевка). Зомбинацитата загубиха няколко единици техника и се оттеглиха. Като цяло обстановката в района остава относително стабилна, интензивността на бойните действия значително е намаляла.
82
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Източно от района на Харков, Купянски район. ВС на РФ продължават да атакуват позициите на зомбинацитата в района на Синковка. По-рано имаше съобщения, че селището е почти освободено - тази информация се оказа преждевременна. Основните битки се водят на изток от селището, артилерията и авиацията работят по зомбитата на киевският наркокартел, като методично се изтласква от укрепените им позиции. Има принудителна евакуация на граждани от 68 населени места на Харковска област.