Германия обяви Русия като заплаха №1 за сигурността на Европа

Берлин с предупреждение за растящото съперничество с Китай
555
Германия обяви Русия като заплаха №1 за сигурността на Европа
Снимка: Pixabay

Германия днес обяви първата Стратегия за националната сигурност в историята, като в нея обяви Русия за най-голямата заплаха за Европа и отправи предупреждение за растящото съперничество с Китай на фона на опитите на Пекин да използва икономическата си мощ за постигане на политически цели, предаде Ройтерс.

Още по темата

Документът съдържа преглед на външната политика на Берлин, която промени своите приоритети в посока сигурността за сметка на икономическите интереси в периода след началото на руската инвазия в Украйна.

"Това е значителна промяна, която извършваме в Германия на начина, по който се справяме с политиката в сферата на сигурността", като се отдалечаваме от единствено военната стратегия и се обръщаме към концепцията на интегрираната сигурност, заяви канцлерът Олаф Шолц на представянето на документа. По думите му той също така обръща внимание на заплахи от страна на климатичните промени и прекъсванията на веригите за доставки.

Планът също така цели да гарантира по-сплотено междуведомствено сътрудничество по въпросите на сигурността, въпреки че правителството не е успяло да постигне споразумение за създаване на Съвет за национална сигурност поради разногласия в тристранната коалиция на Шолц.

Едно от конкретните обещания в стратегията обаче се отнася за военната готовност. Само дни след началото на руската инвазия през февруари 2022 г. Шолц произнесе реч, в която обяви, че е била достигната "Zeitenwende" или "повратна точка" и Германия вече ще инвестира повече от 2% от своя БВП за отбрана, след като години наред се противопоставяше на призивите на съюзниците си от НАТО да прави това.

В Стратегията за националната сигурност се съдържа малко по-слаб ангажимент Германия да изразходва за отбрана 2% от икономическата си продукция "като средна стойност за период от няколко години", като първоначално за това отчасти ще бъде използван специален фонд на стойност 100 милиарда евро, създаден в края на миналата година.
Германия възнамерява да достигне целта от 2% от следващата година, заяви германският министър на финансите Кристиан Линднер на пресконференция с Шолц и други министри. По думите му това означава, че бюджетните консултации за годините до 2029 г. ще трябва да бъдат проведени отново и някои проекти ще трябва да бъдат отложени. "Проектите, свързани с нашите съображения за сигурност, имат приоритет", добави Линднер.

Сред другите мерки в Стратегията за националната сигурност са намаляване на зависимостта за стоки от други страни и стимулиране на компаниите да създават стратегически резерви, след като прекомерната германска зависимост от Русия причини енергийна криза миналата година.

Тези мерки са особено важни за Германия сега на фона на зависимостта на Европа от Китай по отношение на важни ресурси, които са ключови за прехода към въглеродно неутрална икономика.

Китай представлява все-по голяма заплаха за международната сигурност на фона на опитите си да използва икономическата си мощ за постигане на политически цели и да утвърди регионалната си хегемония, пише в документа, който отразява по-строгата позиция на Германия по отношение на основния ѝ търговски партньор.
Шолц заяви, че скоро трябва бъде готова по-подробна стратегия по отношение на Китай. /БТА,  Владимир Арангелов/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


555
Още по темата: ГерманияРусияЕвропа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
336
14
 
5
 
! Отговори
Паню Баирски преди 1 година
Много късно започнаха да се осъзнават германците и останалите европейци! Допуснаха огромна грешка, като толкова години се доверяваха на един въшкарник и мръ-ен комунист от КГБ! Как можеш да се надяваш, че един убиец (всички комунисти са убийци) ще стане демократ!
335
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То и мустакатият някога така си е мислел, а друго излязло...
334
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А дали е така? Като се започне от Югославия, Афганистан, Ирак, Сирия, Либия, Виетнам, Хирошима.....Но при заиграването с рашките и Виетнам може да им се стори само една сладка приказка.
333
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И кои го казват, тия които няколко пъти запалиха света и не си взеха поука. Продължават да наливат и на укрите днес. Явно не са си взели поука от историята. Мечо не забравя лесно.
332
8
 
9
 
! Отговори
БартеК преди 1 година
Шмиргелирани мозъци!Да си отрежеш ръката и да обвиниш производитля на ножове,за това.Наливайте още парй в хохолия!
331
4
 
6
 
! Отговори
БартеК преди 1 година
Шмиргелирани мозъци!Да си отрежеш ръката и да обвиниш производитля на ножове,за това.Наливайте още парѝ в хохолия!
330
3
 
8
 
! Отговори
Вал преди 1 година
До рушкатЪ рубла Казва се Халеева комета, неук драскач.
329
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
никога и никога няма да бъде Русия заплажа - кой взриви потоците ,кой уби500 000 деца Ирак и ХИРОШИМА И НАГ.... Т.Н. - ВСИЧКО ТОВА Е ХАМЕРИКА !!!!
328
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 474. Понял, че си npocтак. Нищо повече.
327
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така и не разбрах от написаното с какво Русия е заплаха номер едно за Европа. А енергийната криза в Германия я причини самата Германия. Кой я караше да се отказва от руския газ? Е, САЩ доста и помогнаха за тази криза.
326
5
 
11
 
! Отговори
F преди 1 година
По голяма заплаха от Урсула и брюкселските зелки няма
325
6
 
15
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Най-голяма заплаха за сигурността на България са Германия, Холандия и Англия. Всеки може да се досети за причината, а именно, че ни отнемат работниците. България трябва да промени стратегията си и да обяви за заплаха номер едно тия държави.
324
6
 
7
 
! Отговори
Ехаа преди 1 година
До рушките ресурси Боже, колко мъка има по този свят. Нали за това има злато и виртуална валута, бе алтав, а и ресурса е много по ценен от зелените хартийки, това и краварите дори го признаха. Поне като пишеш глупости поне недей да фъфлиш...
323
2
 
9
 
! Отговори
Дядката преди 1 година
Ами като не я превърната в гарант на сигурността е сега САЩ се изгавриха с Германия, хак ви е!
322
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
460, фашизирането не само на Германия, но и на цялата Еесовска Зона е стар проект под надслов Четвърти Райх.
321
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Самите бойци на руската армия не са в Макаровка - те са разположени на юг по височините. ВСУ се опитват да превземат Макаровка, но само пехотата успява да влезе - и веднага се крият в мазетата, но техниката се унищожава на пътя.
320
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Времевски участък, ДНР, Русия. Продължават ожесточените боеве западно от Угледар. МО на РФ съобщава, че от началото на офанзивата на ВСУ в тази посока е загубил около 7,5 хиляди от своите бойци и това е само в ЛБС, т.е. отчитайки ударите по зомби нацитата.По населени места: Урожайное-под пълния контрол на въоръжените сили на Руската федерация. Ривнопол - под контрола на ВС на РФ. Новодаровка е в сивата зона(ничия земя). Макаровка - под огневи контрол на ВС на РФ. Самите бойци на руската армия не са в Макаровка - те са разположени на юг по височините. ВСУ се опитват да превземат Макаровка, но с
319
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И Хитлер така е започнал да говори за Русия преди операция "Барабароса"! Това е началота на фашизирането на Германия!
318
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия заплаха 1 за сигурността на Европа? Ето за кого е заплаха: https://dzen.ru/video/watch/6489e144f205df6eb73e7422?t=21
317
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Горките немци. Генетично им е заложено да ядат пердах.