Байдън и Щайнмайер се срещнаха в “Белвю”, какво си казаха?

Готов съм да се срещна със стари приятели, написа Байдън в Х
18 окт 2024 13:56, Инна Ангелова
18
Байдън и Щайнмайер се срещнаха в “Белвю”, какво си казаха?
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън се срещна с германския си колега Франк-Валтер Щайнмайер в двореца "Белвю" в Берлин, предадоха ДПА и Ройтерс. Джо Байдън подписа книгата за гости, след което участва в церемония по посрещането му с военни почести.

След това Щайнмайер му връчи най-високата степен на Големия кръст на Ордена за заслуги, най-високото отличие, присъждано на чуждестранни държавни глави. Единственият друг американски президент, получавал тази награда, е Джордж Буш-старши, отбелязва ДПА.

Очаква се американският президент да се срещне и с германския канцлер Олаф Шолц за двустранни преговори, преди срещите си с френския си колега Еманюел Макрон и британския премиер Киър Стармър.

Очаква се Байдън да обсъжда Украйна и Близкия изток със съюзниците си, отбелязва Ройтерс.

"Готов съм да се срещна със стари приятели и да подсиля нашия близък съюз, като подкрепяме заедно свободата и се противопоставяме на тиранията по света", съобщи Байдън в социалната мрежа Х.

Очаква се на преговорите да бъде обсъждано как да се сложи край на боевете в Украйна в момент, когато руските сили напредват в източната част на страната и наближава мрачна зима с прекъсвания на електричеството.
Ключовият въпрос ще бъдат гаранциите за сигурността "и точно за това ще говорим утре", заяви вчера Макрон.

Фактът, че Байдън избра именно Германия за вероятно последното си посещение е доказателство за близките му работни отношения с Шолц, отбелязва Ройтерс. Те му позволиха да работи в тясно сътрудничество с Берлин след началото на руското нашествие, като германските разходи за отбрана бързо се повишиха, достигайки поставената от НАТО цел от 2% от БВП, докато разходите за внос на руски газ намаляха.

Германия изигра и ключова роля в размяната на затворници между Русия и Запада през август.

"Това е обиколка за благодарност, но е и послание, което казва, "моля, дръжте същия курс спрямо Украйна, независимо какво се случва", казва Судха Дейвид-Уилп, директорка на берлинския клон на Германския фонд "Маршал". / БТА
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от ЕС
ЕС затвърди курса за връщане на незаконни мигранти
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 минута
Байдън явно не е обърнал много внимание на планът за победа на Зеленски, защото е решил да обсъжда с по-отговорни от Зеленски политици спирането на боевете вместо планът за победа.
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 35 минути
Северна Корея ще победи НАТО. като пуснат севернокорейчетата на вълни една след друга, петте дъррти украинци в окопа ще станат разногледи. Ако им дадат и кросови мотори, дъртацците на Зеленски в окопа ще дигат ръчички опикани.
16
0
 
2
 
! Отговори
мдаа преди 1 час
Кого ли вижда Байдън в далечината?
15
0
 
4
 
! Отговори
Предполагам нещо преди 1 час
в стил: "Брачед, ноо га закъсахме с тая Украйна, пък и вие като ни гръмнахте тръбата", а байдън такъв "Ко?! Не! Аз кога бях във Виетнам да се бия на страната на Севера... ти знайш ли чи съм роден в Израел? Не?! Така и предположих, та от как съм се родил съм твърдял, че трябва да ни плащате за газ повече!", Щаймаер "Ама ние от русия вземахме газ", Байден "Да де, ние го взимаме от там, а вие го плащате с надценка, това исках да кажа!".
14
0
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 час
Щайнмайер казал: "Ела да ми почешеш д'то", а Байдън отвърнал: "Не мога, стар съм. Почакай Камала да дойде". Та това е.
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
А зеления клоун не го ли поканиха да ги разсмее с поредния си план за победа?
12
0
 
1
 
! Отговори
Стар Седесар преди 1 час
Готини! Мъдреците ще спасят Света!
11
0
 
4
 
! Отговори
Намляха Фките преди 1 час
На летището Староконстантинов, братушките намятаха кинжалите и помляха Ф16 -ките. 4 самолета са тотал щета. Дано са ги засттаховали.
10
0
 
5
 
! Отговори
Важно е Вова какво преди 1 час
каза!!! С над ПЕТСТОТИН МИЛИАРДА ЕВРО вонна помощ, изтребители, Леопарди, Брадлита, Хаймарси, СтормШадоуси и ракети произвеждани в трите най силни икономики в света. С разузнаването на алианс като НАТО, с хиляди западни военни експерти с интернет от Старлинк, С натовската дивизия за управление на дронове,десетки пакети със икономически САНКЦИИ и Русия все пак НАПРЕДВА....
9
0
 
0
 
! Отговори
Подводница чудовище преди 1 час
Майка Русия изгражда подводница чудовище. Дълга 360м и с водоизместимост 180,000 тона. В НАТО треперят като листове хартишка.
8
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Байдън каза на Шолц: Тенкю за затварянето на германските фабрики и преместването им в САЩ. Взехте трудно, но правилно решение.
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Все едно ги гледам , същите и в Бг-Парламент !!!
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
сРЕЩАТъ:Единият направил няколко пъти кафе , а другият се покаял , ... --тоя пък едно кафе не ме почерпи ...
5
0
 
11
 
! Отговори
Снимка за спомен преди 2 часа
Прекрасно! Единият не знае къде е защо е там, а другият знае, че е в ролята на модел за снимки. И от двамата нищо не зависи.
4
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Байдън направи муш муш на Путин и сега ще ходи да гледа внуците. Блатния плъх от Кремъл пък няма да оцелее излезе ли от властта. Просто му е написана присъдата и измъкване няма.
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
целувки имаше ли?Буш каква война е разпалвал че и на него медал са му дали немците? Като подържа Зеленски що не е със тях на снимката?На дърти години да го разкарват толкова за един медал ,друго дадоха ли му?Май е отишал само да им каже че те до тука бяха с Украйна ,от тук нататака е работа на немците да дават пари и оръжие.А ако немат оръжие американските им братя ще им продадат на добри цени веднага.
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Говорили са си за приятелят им Алцхаймер
1
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Бай Дрън е хъркал, какво да каже, той не знае къде се намира.